logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobre i tanie chłodzenie dla Raspberry Pi 4B z hałaśliwą obudową

bold663key 23 Lis 2020 15:14 1266 7
REKLAMA
  • #1 19063335
    bold663key
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Hej!
    Mam obudowę z wentylatorem. Kiedy mam zamkniętą obudowę to hałas nie z tej ziemi. Jednak gdy mam zdjętą obudowę i założony wentylator mam temp. około 38°C. Potrzebuje dobrego chłodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19063547
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1239
    Do czego używasz maliny? Cooler Master wypuszczał case który robi sam z siebie za radiator - ultra cicho i ultra schludnie ;)

Dodano po 2 [minuty]:

LINK
  • REKLAMA
  • #3 19065235
    bold663key
    Poziom 11  
    Maliny używam do tworzenia stron internetowtch i do Teamsa.
  • Pomocny post
    #4 19065244
    OPservator
    Poziom 39  
    Nie wiem jak Teams, jeśli chodzi o strony, to jeśli puszczasz je do WAN, to póki nie ma dużego ruchu, to malina spokojnie da radę nawet bez chłodzenia.
    Może wyjściem będzie zwykły, aluminiowy radiatorek, zdjęty z chipseta ze starej komputerowej mobo?
    Jak nie chcesz "rzygać" pastą na maline, to spróbuj tempo-pady.
  • REKLAMA
  • #5 19065248
    bold663key
    Poziom 11  
    Jednak wolał bym opcję w polskim sklepie.

Dodano po 1 [minuty]:

Posiadam aluminiowy termopad i malina w spoczynku osiąga 67Stopni . A z radaitorem i nawet tym wentylatorkiem 40Stopni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19065253
    OPservator
    Poziom 39  
    To nie znajdziesz nic ciekawszego niż w botlandzie (oficjalny dystrybutor rpi dla PL).
    Mają w ofercie full-cover aluminiowy, zawsze to lepsze jak wentylator.
    Jak koniecznie chcesz wentylator, to weź taki, żeby miał PWM (sterowanie) i był bezszczotkowy (cichszy).
  • #7 19065256
    bold663key
    Poziom 11  
    Sorry aluminiowy radiator

Dodano po 38 [sekundy]:

OPservator napisał:
    To nie znajdziesz nic ciekawszego niż w botlandzie (oficjalny dystrybutor rpi dla PL).
    Jak koniecznie chcesz wentylator, to weź taki, żeby miał PWM (sterowanie) i był bezszczotkowy (cichszy).

ok
  • #8 19066795
    bold663key
    Poziom 11  
    Sorry aluminiowy radiator

Dodano po 38 [sekundy]:

OPservator napisał:

ok

Dodano po 9 [godziny] 24 [minuty]:

Posprawdzam oferty

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje efektywnego i cichego rozwiązania chłodzenia dla Raspberry Pi 4B, które jest umieszczone w hałaśliwej obudowie z wentylatorem. W odpowiedziach zasugerowano użycie aluminiowego radiatora, który może być pozyskany z starej płyty głównej, oraz termopadów, aby uniknąć stosowania pasty termoprzewodzącej. Rekomendowano również zakupy w polskim sklepie Botland, który oferuje pełnozakryte aluminiowe radiatory. Dodatkowo, jeśli użytkownik zdecyduje się na wentylator, powinien wybrać model z PWM i bezszczotkowy, co zapewni cichszą pracę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA