logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LTS 1085 - brak wolnych obrotów po pobraniu wody, co sprawdzić?

noman1 14 Paź 2005 14:58 1395 9
REKLAMA
  • #1 1898080
    noman1
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    Witam,
    jak w temacie chociaż niezupełnie :(:
    na każdym programie po pobraniu wody, kilka ruchów rewersyjnych a póżniej wejście na wirówkę,
    tacho okey ok 200 ohm,
    napięcie na moduł też daje - sprawdzone na module,
    żadnych spaleń na module nie widać,
    czy moduł do wymiany czy program,
    triak na module zdaje się też dobry chociaż nie podmieniałem,
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 1898115
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1898162
    noman1
    Poziom 16  
    objawy takie że zamiast rewersów to wiruje chwilę, potem nic, obróci raz lub dwa i znowu wiruje, zamiast więcej rewersów mieć,
    szczerze to za kolegę piszę, więc muszę mu przekazać
  • REKLAMA
  • #4 1898223
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    To tak jak moja Dalia kiedyś :D Też dostawała cyklu dystrybucji jednak silnik indukcyjny nie pozwalał jej na wykonanie wirowania przy praniu :wink:

Poprostu od razu włącza się cykl dystrybucji ale kol.noman1 tego nie dostrzega bo pralka ładowona od góry, a jego stwierdzenie
    Cytat:
    na każdym programie po pobraniu wody, kilka ruchów rewersyjnych a póżniej wejście na wirówkę,

wiąże się z sekwencją ruchów rewersyjnych, jak ruchy są krótkie to bęben nie zdąży się rozpędzić, a jak są dłuższe to wtedy załącza się wirówka

PS sekwencja w tej pralce to chyba 4s praca, 11s postój, 4s praca, 11 s. postój, 20spraca itp itp :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1899098
    bolczyk13
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Miałem taki sam problem i okazało się że odkręcił się magnes na ośce wirnika silnika i przez to wypchnął tacho z gniazda. Po dokręceniu / na gwint kropelka lakieru do paznokci / pralka hula do dzisiaj.
    Może to jest ta przyczyna.
    pozdrawiam
  • #7 1899238
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    koledzy czytajcie uważnie, gdyby to był magnes to pralka od razu "szarpnęła" by na maksymalne obroty :wink:
  • #8 1899280
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 1908036
    noman1
    Poziom 16  
    Dzięki wszystkim , oczywiście - nie dla mnie - luźny magnes na silniku po dokręceniu i na lakier, wszystko w porządku :D
    Jeszcze raz wielki dzięki[/i]

Moderowany przez skryn:

Uważam, że problem został definitywnie rozwiązany i temat ZAMYKAM. W razie zaistniałych nowych okoliczności co do powyższego problemu, proszę zwrócić się do mnie na PW.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył pralki LTS 1085, która po pobraniu wody nie osiągała wolnych obrotów podczas wirowania, wykonując jedynie kilka ruchów rewersyjnych. Pomiar rezystancji tacho wynosił około 200 Ω, a napięcie na module sterującym było prawidłowe, bez widocznych uszkodzeń modułu ani triaka. Objawy wskazywały na nieregularne wirowanie z przerwami i nawrotami zamiast ciągłych rewersów. Sugerowano sprawdzenie sygnału z programatora, triaka oraz kondensatora C11 odpowiedzialnego za przełączanie trybów prania i wirowania. Kluczową przyczyną okazał się luźny magnes na osi wirnika silnika, który powodował przesunięcie tacho i błędne odczyty prędkości. Po dokręceniu magnesu i zabezpieczeniu go lakierem do paznokci pralka działała poprawnie. Dyskusja podkreśliła znaczenie dokładnej diagnostyki elementów mechanicznych silnika oraz sygnałów sterujących w przypadku problemów z wirowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA