Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Odkurzacz Philips FC6168/01 - Nie ładuje, miga szybko czerwona dioda

10 Wrz 2015 09:16 9105 31
  • Poziom 10  
    Chodzi o odkurzacz akumulatorowy Philips PowerPro Duo 18V.

    Odkurzacz działał bez problemu, ale rozebrałem go żeby wyczyścić wnętrze z kurzu, było bardzo zabrudzone. Pędzelkiem wymiotłem wszystko.
    Dopóki nie odłączyłem wtyczki z przewodami idącymi od baterii, wszystko działało, tzn silnik uruchamiał się, a wskaźnik baterii pokazywał stan naładowania, ale po odłączeniu i podłączeniu tej wtyczki, już włącznik silnika nie reaguje, natomiast po podłączeniu ładowarki dioda informująca o stanie naładowania mruga szybko na czerwono i odkurzacz się nie ładuje.

    Pomyślałem, że zostało wbudowane jakieś zabezpieczenie przez producenta, że nie da się wymienić baterii i po odłączeniu oryginalnych akumulatorów, ma już odkurzacz nie działać.
    Nie wierzę, że coś popsułem samym odłączeniem wtyczki od płytki. Może da się to jakoś to zresetować?

    Płytka wygląda następująco.
    Odkurzacz Philips FC6168/01 - Nie ładuje, miga szybko czerwona dioda
    Próbowałem resetu przez zwarcie NRST i GND, ale nie daje to żadnych efektów.
  • PCBway
  • Poziom 12  
    Sprawdź po podłączeniu ładowarki czy na wejściu wtyczki z baterią jest napięcie.
  • PCBway
  • Poziom 16  
    Chciałem zapytać czy udało się coś zrobić z tym modułem ? Niestety mój prawie nowy odkurzacz również padł choć w moim przypadku ładowanie działa akumulatory idealne ale włączyć już go nie można. Może ktoś dysponuje instrukcją serwisową tego sprzętu ?

    Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

    Problem rozwiązany po porządnym umyciu i wysuszeniu płyty sterowania odkurzacz ruszył. Jak się okazało operatorka urządzenia postanowiła ściągnąć nim rozlaną wodę. Info dla esselite odłączenie wtyczki kontroli akumulatorów nie powoduje żadnych problemów odkurzacz ładuje i działa porwanie na wszelki wypadek dołączam pdf z aplikacja scalaka kontrolującego akumulatorki w tym sprzęcie.
  • Poziom 1  
    Kolego dami udało Ci się uruchomić sprzęt? U mnie to samo i nie wiem jak go uruchomić...
  • Poziom 16  
    Tak oczywiście odkurzacz pracuje i nie ma żadnych problemów jednak winny jestem małe sprostowanie po kilku dniach po wyczyszczeniu płyty odkurzacz znów padł. Oczywiście znów migająca dioda itd. Po kilku pomiarach okazało się że powodem całego zamieszania są przelotki połączeniowe pomiędzy górna a dolną warstwą ścieżek o ile pamiętam dwie straciły całkowicie kontakt. Radze lekko zdrapać lakier i dokładnie wszystkie przemierzyć, powinno pomóc.
  • Poziom 1  
    Odkurzacz Philips FC6168/01 - Nie ładuje, miga szybko czerwona dioda

    Hello guys,
    can you tell me please what is the write on value of the SMD resistor from position R106. Is 101 or 102 like the others.
    Thank you!
  • Poziom 2  
    Kolego dami, mam podobny problem z PowerProDuo 6162, tzn. odkurzacz włącza się tylko na chwilę. Chciałem dobrać się do płytki, ale po odkręceniu widocznych śrubek pozostały mi do otworzenia zatrzaski w rączce obudowy które jakoś mocno trzymają. Czy są jakieś schowane wkręty czy powinienem podejśc do zatrzasków bardziej zdecydowanie? Teraz używałem karty plastikowej do podważenia zatrzasków. Z góry dziękuję za poradę
  • Poziom 2  
    Robie ten sam odkurzacz, niestety zlamalem mocowanie srub a Tobie juz tlumacze jak tego uniknac.
    Przy uchwycie masz czarne plastiki z otworami wentylacyjnymi, sa one zamocowane rowniez na zatrzaski i pod nimi kryja sie sruby, ktore chcesz odkrecic.
  • Poziom 9  
    Witam czy udało się rozwiązać problem z odkurzaczem PowerProDuo 6162 ( w moim przypadku przy probie uruchomienia , silnika zaczyna kręcić i zaraz przestaje, wtedy zielona dioda zaczyna pulsować ) . Jakieś podpowiedzi? Pozdrawiam
  • Poziom 2  
    MisiM
    dziękuję.
    Udalo mi się otworzyć bez połamania zatrzasków
  • Poziom 9  
    Witam w moim przypadku przelotki w płycie są ok., ale jak wcześniej pisałem przy próbie włóczenia zaczyna się uruchamiać silnik i zaraz przestaje. Wtedy zaczyna mrugać zielona dioda (dodam z po jakiś 5-10 próbach odkurzacz ożywa i pracuje normalnie). Baterie są ok. wygląda na to jak by jakieś zabezpieczenie wysiadało?
  • Poziom 2  
    Ja ciagle walcze, o ile ladowanie czesto zaskakuje spalil sie R106, plyta po zalaniu, wyczyszczona, przelotki sprawdzone, luty poprawione. Kiedy jest podlaczony pakiet ogniw ciagle jest przeplyw ok 30mA i rezystor R101 i R106 sie grzeja. R106 wstawilem na czuja 1k. Czy moglibyscie podac mi wartosc R106?
  • Poziom 23  
    Witam!

    Mam ten odkurzacz i z racji tego, że jest po gwarancji postanowiłem rozebrać dla dobra tematu, bo i lubię ratować urządzenia niż kupować nowe jeżeli jest szansa. Pomocna okazała się uwaga od kolegi MisiM, bo rzeczywiście umocowanie dwóch śrub pod lewą klapką plastikową (grafitowy plastik maskujący wyloty powietrza z silnika) jest przez producenta chytrą sztuczką, która ma utrudnić rozebranie urządzenia. Zaznaczam jeszcze raz, że jest to lewa klapka patrząc z góry, trzymając urządzenie w prawej ręce. Pod prawą klapką nie ma nic i przy rozbieraniu warto wyposażyć się we wszelkiego rodzaju narzędzia typu "pry tool".

    Pragnę jeszcze nadmienić, że samo odłączenie od PCB konektora baterii nie powoduje pozbycia się napięcia z płytki, ponieważ kostka odpowiada tylko za podanie odpowiednich biegunów cel akumulatora dla układu balansera S-8205. Tak więc chcąc pracować bez napięcia przy płytce należy pozbyć się najlepiej przewodu czarnego (masowego) oznaczonego jako -BAT. Lub brązowego przewodu z silnika, który jest biegunem dodatnim. Przy pełnym naładowaniu między tymi punktami występuje napięcie ok. 20 VDC. Poniżej zamieszczam zdjęcia mojego modułu (był nieźle zabrudzony kurzem i pyłem, przed zrobieniem tego zdjęcia)…
    Odkurzacz Philips FC6168/01 - Nie ładuje, miga szybko czerwona diodaOdkurzacz Philips FC6168/01 - Nie ładuje, miga szybko czerwona dioda

    Rezystor R106 ma wartość 100Ω, a rezystor R101=R102=R103 ma wartość 1KΩ.
    PS
    omucuromu napisał:
    the SMD resistor from position R106. Is 101 or 102 like the others.
    You are welcome! I have mentioned values above.
    Pozdrawiam!
  • Poziom 1  
    Ja też mam problem z tym odkurzaczem, włącza się tylko silniczek ssawki, a szczotka nie rusza się. Sprawdziłem i po włączenia nie wychodzi napięcie z płytki na M2. Czy ktoś ma schemat, i co tam mogło paść po drodze?
  • Poziom 23  
    chrisdan74 napisał:
    Ja też mam problem z tym odkurzaczem, włącza się tylko silniczek ssawki, a szczotka nie rusza się. Sprawdziłem i po włączenia nie wychodzi napięcie z płytki na M2. Czy ktoś ma schemat, i co tam mogło paść po drodze?
    Do takich rzeczy nie ma schematów - no chyba, że znajdzie się taki odważny, zrobi go i udostępni w internecie. Ale szansa jest mniejsza niż to, że jutro gdzieś w mieście w Polsce spadnie śnieg. Po drodze jest tylko płytka wyłącznika, na której są 3 diody w tym 1 dioda Zenera 3V3, ale tego bym raczej nie podejrzewał (jak chcesz możesz sprawdzić łatwo się tam dostać (kilka wkrętów)).

    Co do reszty to wszystko sprowadza się do płytki drukowanej w odkurzaczu, do sprawdzenia w pierwszej kolejności byłby:
    Rezystor R99 - (3,3kΩ),
    Tranzystor Q12 - (AOD407 P-MOSFET),
    Dioda Shottkiego D5 - (SK56L).
  • Poziom 9  
    Witam odkurzacz "Philips PowerPro Duo 2w1 FC6162/01".
    Cytat: " w moim przypadku przy probie uruchomienia , silnika zaczyna kręcić i zaraz przestaje, wtedy zielona dioda zaczyna pulsować".
    Jednak się myliłem co do baterii, okazały się uszkodzone. Wymiana całego pakietu pomogła i odkurzacz działa jak nowy!
  • Poziom 10  
    Przyłączam się do pytania czy można samemu wymienić pakiet (czy trzeba zgrzewać ogniwa?) i jak w środku wygląda i jakie ogniwa najlepiej kupić?
  • Poziom 9  
    Witam zakupiłem " eneloop-y " na allegro, pojedyncze sztuki zostały zgrzane w pakiet przez znajomego i zamienione .
  • Poziom 1  
    Witam.
    Mam podobny problem z tym odkurzaczem a mianowicie przy próbie uruchomienia , silnik zaczyna kręcić i zaraz przestaje, a zielona dioda zaczyna pulsować.
    Wszystko wskazuje na akumulatorki. Zbyt duży spadek napięcia podczas uruchamiania silnika (z pomiarów wynika że napięcie w moim przypadku spada poniżej 10V) powoduje wyłączenie urządzenia przez elektronikę. Po podłączeniu do akumulatora samochodowego odkurzacz działa poprawnie. Pobór prądu podczas pracy to nieco ponad 6A.
    W odkurzaczu jest 10 akumulatorków typu AA 1,2V połączonych szeregowo o pojemności 1500mAh. Silnik po podłączeniu na krótko do tej baterii ogniw działa prawidłowo.
    Może ktoś mi podać jakie jest napięcie w pełni naładowanej sprawnej baterii między konektorami BAT+ i BAT-?
    To co podaje kolega Jackziom 20V to trochę za dużo. Spodziewałbym się napięcia ok 15V.
    P.S.
    Czy jest jakiś sposób na modyfikację elektroniki żeby tak rygorystycznie nie odłączał silnika? Chcę wymienić akumulatorki na Panasonic 2700mAh ale obawiam się, że problem szybko wróci.
    Pozdrawiam
  • Poziom 23  
    Alejakto napisał:
    Może ktoś mi podać jakie jest napięcie w pełni naładowanej sprawnej baterii między konektorami BAT+ i BAT-?
    To co podaje kolega Jackziom 20V to trochę za dużo. Spodziewałbym się napięcia ok 15V.


    Zanim odpowiem na to pytanie, to pozwolę sobie zwrócić uwagę, że w tym temacie zrobił się bałagan i zaczęły tutaj spływać "problemy" osób które posiadają inny model odkurzacza z zupełnie innym typem akumulatorów. Model podany w temacie czyli FC6168 posiada w swojej konstrukcji akumulatory litowo-jonowe - dokładnie 5 takich akumulatorów połączonych szeregowo. Jednak niektórzy z kolegów przyszli szukać pomocy dla ich odkurzaczy z podobnej serii (FC6162) jednak z innym typem akumulatorów i z tego względu elektronika sterująca ładowaniem i pilnowaniem tego typu ogniw jest nieco inna w działaniu, niż ta z modelu omawianego w temacie z akumulatorami typu "Li-Ion".

    Przechodząc do meritum...
    Napięcie sprawnego, w pełni naładowanego, dobrej jakości ogniwa typu Ni-MH (Niklowo-Metalowo-Wodorkowe) powinno wynosić ok. 1.4V. Przy rozładowaniu będzie to ok. 1V, przy głębokim rozładowaniu nawet w okolicach 0.9-0.8V . Skoro napięcie twojej baterii "akumulatorków" przy uruchomieniu silnika spada do 10V, oznacza to, że prawdopodobnie któreś z ogniw (lub nawet kilka z nich) uległo uszkodzeniu (lub po prostu degradacji chemicznej w procesie starzenia) i ma podwyższoną rezystancję wewnętrzną co odnosi skutek w postaci spadku napięcia - takie ogniwo spełnia rolę rezystora, na którym odkłada się spora część napięcia podczas przepływu prądu (takie ogniwo również się nagrzewa podczas gdy inne przy tym samym obciążeniu byłyby "chłodne").
  • Poziom 10  
    Witam
    Mam odkurzacz Philips FC 64025 elektronika jak na fotkach wyżej, spalił się tranzystor Q7 i nie wiem co tam wstawić.
    Proszę o pomoc.
  • Poziom 23  
    mlody300 napisał:
    Mam odkurzacz Philips FC 64025 elektronika jak na fotkach wyżej, spalił się tranzystor Q7 i nie wiem co tam wstawić
    Jest spora szansa, że nie tylko ten tranzystor uległ uszkodzeniu. Niemniej jednak, wymieniony przez kolegę tranzystor ma oznaczenie na obudowie "SL6" i internet kojarzy te oznaczenie jako :arrow: tranzystor bipolarany NPN KTC3875 i może być z powodzeniem zastąpiony przez tranzystor MMBT3904 dostępny na TME.
    Pozdrawiam!
  • Poziom 12  
    Witam,
    mam również problem z odkurzaczem FC6405. Padły mi baterie, trzymały bardzo krótko a więc kupiłem nowe https://www.batlit.pl/ogniwa_US18650VTC6 z blaszkami, przylutowałem kable i nic odkurzacz nie reaguje a jak podłącze do ładowarki to szybko miga czerwona dioda.

    Podłączyłem więc silnik bezpośrednio do akumulatorków i ruszył bez problemu. Po tym podłączeniu dioda czerwona nagle zaczęła migać tak jakby sygnalizowała, że akumulator est rozładowany. Zachowywała się tak przy każdym naciśnięciu przycisku uruchomienia. W związku z tym podłączyłem ładowarkę i niby wszystko zaczęło wyglądać OK. dioda normalnie sygnalizowała ładowanie a po kilku godzinach świeciły się już wszystkie diody na zielono. Odłączyłem ładowarkę nacisnąłem przycisk włączania a tu zamiast się normalnie uruchomić znowu miga dioda czerwona tak jakby akumulator był rozładowany.

    Co może być nie tak?

    Pozdrawiam!
  • Poziom 10  
    Jackziom napisał:
    mlody300 napisał:
    Mam odkurzacz Philips FC 64025 elektronika jak na fotkach wyżej, spalił się tranzystor Q7 i nie wiem co tam wstawić
    Jest spora szansa, że nie tylko ten tranzystor uległ uszkodzeniu. Niemniej jednak, wymieniony przez kolegę tranzystor ma oznaczenie na obudowie "SL6" i internet kojarzy te oznaczenie jako :arrow: tranzystor bipolarany NPN KTC3875 i może być z powodzeniem zastąpiony przez tranzystor MMBT3904 dostępny na TME.
    Pozdrawiam!


    Tranzystor wymieniłem lecz nic to nie dało, choć nie wiem czemu poszedł z dymem przy wyłączonym silniku.Nie wiem co dalej sprawdzić,może ktoś odpłatnie by to naprawił??
  • Poziom 13  
    Witam wszystkich,
    Też trafił mi się taki pacjent :), niestety jak go dostałem to zdążył sobie postać rok czasu na strychu (rodzicom się popsuł, nic nie powiedzieli i kupili nowy :) ) i niestety był całkowicie martwy (łącznie z akumulatorem :(). Natomiast z większością problemów już sobie poradziłem (kilka spalonych oporników i tranzystorów i diód ...), ale problem mam z tym układem zabezpieczającym akumulator (U4, S-8205B, datasheet w załączniku), ma pomiędzy nóżkami VDD i VSS trochę ponad 200Ohm (co po prostych przeliczeniach daje około 100mA i 2W :!:), no i jak się go podłączy to oczywiście od razu robi się bardzo gorący (przy okazji paląc opornik R106 (RVDD, Fig.14 str.22 datasheet), który robi się jeszcze bardziej gorący niż scalak) i oczywiście nie załącza mosfetów. Jak dla mnie to jest uszkodzony tylko problem jest taki że nie mogę go nigdzie znaleźć do kupienia i może ktoś gdzieś to widział albo zna jakiś zamiennik który można by tu wstawić ?
    Na chwilę obecną układ jest wylutowany z płytki, a mosfety są zwarte i reszta działa całkiem normalnie, tylko że akumulator długo nie pociągnie jak nie będzie miał żadnej kontroli.
    Gdyby ktoś się zastanawiał to układ zastosowany w tym odkurzaczu jest dokładnie taki jak w datasheet-cie (Fig.14, str.22).
  • Poziom 1  
    Witam, mam taki sam sproblem, miga mi czerwona lampka, brak ladowania i nie uruchamia się. Co dokładnie mam zrobić? Tak po chłopsku.
  • Poziom 13  
    @Lime3
    Na początek to trzeba by sprawdzić czy akumulator jest sprawny, a potem po kolei sprawdzać napięcia na płytce, ale niestety ciężko będzie to wyjaśnić "po chłopsku", trzeba trochę się zagłębić w temacie.

    Natomiast co do mojego problemu niestety nie znalazłem nigdzie tego scalaka więc będzie trzeba to zrobić inaczej, a dokładniej to wywaliłem całkowicie to zabezpieczenie akumulatora z płytki (scalak, tranzystory, oporniki ...) i postanowiłem zastąpić je zewnętrznym układem BMS, o takim:
    Odkurzacz Philips FC6168/01 - Nie ładuje, miga szybko czerwona dioda
    Jest przewidziany na 5 ogniw, max prąd 25A i wymiary płytki 5,5x1,8cm więc powinien wystarczyć i da się go zmieścić w obudowie :).

    Poniżej w załącznikach macie też zdjęcia płytki w wysokiej rozdzielczości z obu stron z pozaznaczanymi różnymi rzeczami :D , oraz schemat całego układu sterowania, może komuś pomoże to w naprawieniu swojego sprzętu :D.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 8  
    @][mako][

    Mam dokładnie ten sam problem co ty . bo wymianie akumulatorów przestał działać odkurzacz, ten sam model. Zauważyłem spalony opornik r106 i po jego wykmianie dalej się spala, jak podłącziłeś ten bms do oryginalnej płytki ? możesz jakoś prościej to wyjaśnić ? i ten wywalony układ , oporniki i kondensatory jakoś mostkowałeś czy po prostu usunąłęś z pcb ? Naprawiam go właśnie mamie a chciałem żeby dalej działał z turboszczotką .