logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć mikrofon niesymetryczny do interfejsu audio.

daw24 24 Lis 2020 21:03 1953 19
REKLAMA
  • #1 19066853
    daw24
    Poziom 6  
    Ocena: 19
    Witam, Interfejs Behringer U-Phoria UMC202HD czy można do niego bez używania DI Box podłączyć np. mikrofon krawatowy lub inny który nie ma wyjścia symetrycznego. Nie zależy mi na zaletach połączenia symetrycznego ponieważ przewód jest krótki. Mam właśnie mikrofon Jack 3,5mm a one raczej symetryczne nie są chyba że się mylę.
  • REKLAMA
  • #2 19066926
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    W centrum złącz XLR masz wejścia na jacka 6.3mm dla mikrofonów. Potrzebujesz tylko przejściówki z dużego jacka na mały.
  • #3 19066947
    koziołek
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Tak. 1 i 3 łączysz ze sobą, a między 2 i 1 dajesz rezystor około 150 ohm dla zmniejszenia napięcia phantom 48V, żeby mikrofon w tym przypadku elektret dostał dopuszczalne napięcie ok. kilka volt, ale jak to zrobisz to najpierw je zmierz. Sposób jest sprawdzony. Jednak lepiej:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3435745.html

https://www.epanorama.net/circuits/ElectretMicBalanced.pdf
  • REKLAMA
  • #4 19067062
    daw24
    Poziom 6  
    Phantom można wyłączyć np. jak się podpina mikrofon dynamiczny choć nie wiem czy przy takim ustawieniu pinów biedzie to działać. Też nie wiem czy po prostu podłączenie przez Jack 6,3mm nie biedzie to działać bo według mnie jest to wyjście niesymetryczne(w sumie było by szkoda ja tak jest bo przewody symetryczne są lepsze no ale wtedy najlepiej mieć DI box) bo oglądałem filmy o tym interfejsie i niby można tam podpiąć sygnał liniowy po włączeniu PAD ale nie wiem czy to prawda.

Jeśli ktoś to umie objaśnić jak ten interfejs działa jeśli chodzi o wejścia to byłem by bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #5 19067070
    moze-byc
    Poziom 29  
    daw24 napisał:
    Jeśli ktoś to umie objaśnić jak ten interfejs działa jeśli chodzi o wejścia to byłem by bardzo wdzięczny.

Po prostu masz 2 wejścia mikrofonowe, każde z nich to symetryczny XLR z możliwością włączenia zasilania fantomowego, oraz zwykły niesymetryczny jack 6.3mm w centrum. Po prostu kup taki adapter:
    Wetknij go w tą wielką dziurę w środku gniazda XLR i podłącz tam mikrofon.

Rozwiązanie Kolegi @koziołek też jest ok, ale po co kombinować jak ma się wszystko gotowe?
  • #6 19067095
    daw24
    Poziom 6  
    No o to mi chodziło mam takie przejściówki więc spoko w sumie trochę szkoda że są to niesymetryczne ale nie musze przynajmniej nic przerabiać. No ale XLR mamy symetryczne więc podejrzewam że jak mamy gitarę elektryczną symetryczną ( nie wiem czy takie są) można pod XLR podłączyć. No tylko Phantom wogule co jeśli mamy 2 mikrofony chcemy mieć polaczenie symetryczne ale jeden mikrofon nie może mieć phantom? Czy od tego służy przycisk inst.

Pierwszy raz mam taki interfejs dlatego chcę dokładnie wiedzieć jak to działa.
  • REKLAMA
  • #7 19067144
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    daw24 napisał:
    Mam właśnie mikrofon Jack 3,5mm

Jaki? Dynamiczny, elektretowy czy pojemnościowy?

moze-byc napisał:
    W centrum złącz XLR masz wejścia na jacka 6.3mm dla mikrofonów.

moze-byc napisał:
    etknij go w tą wielką dziurę w środku gniazda XLR i podłącz tam mikrofon.

jack 6,3mm, to wejście liniowo - instrumentalne.
    Preamp mikrofonowy jest na gnieździe XLR.

Pozdrawiam.
  • #8 19067147
    moze-byc
    Poziom 29  
    daw24 napisał:
    podejrzewam że jak mamy gitarę elektryczną symetryczna ( nie wiem czy takie są) można pod Xlr podłączyć.

Nigdy nie widziałem by ktoś gitarę podłączał pod XLR. Zawsze duzy jack.
  • #9 19067191
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    daw24 napisał:
    jak mamy gitarę elektryczną symetryczną

Gitary mają wyjścia niesymetryczne. Na wejście liniowe (jack) interfejsu można podać sygnał symetryczny lub niesymetryczny, np. z gitary. Wtedy przełącznik LINE/INST, trzeba przełączyć w pozycję INST.
    Jeśli z jakiejś gitary (np. basowej) jest bardzo słaby sygnał, to można ją podłączyć do preampu mikrofonowego XLR. Można na te wejście podać sygnał symetryczny, lub niesymetryczny.

daw24 napisał:
    No tylko Phantom wogule co jeśli mamy 2 mikrofony chcemy mieć polaczenie symetryczne ale jeden mikrofon nie może mieć phantom?

Jeśli będą podłączone kablami symetrycznymi, to nic się nie stanie.

daw24 napisał:
    Czy od tego służy przycisk inst.

Przełącznik LINE/INST włączamy wtedy, jak do danego wejścia jack, jest podłączony instrument, np. gitara, klawisz.

Przeczytaj dokładnie i kilka razY instrukcję tego interfejsu.

Pozdrawiam.
  • #10 19067757
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    moze-byc napisał:
    Wetknij go w tą wielką dziurę w środku gniazda XLR i podłącz tam mikrofon.

Rozwiązanie Kolegi @koziołek też jest ok, ale po co kombinować jak ma się wszystko gotowe?

Nie zadziała. 90% mikrofonów krawatowych wymaga zasilania, a tu go nie ma. pozostałe 10% to mikrofony dynamiczne, a dla nich wzmocnienie tego gniazda jest za małe.

O zasilaniu mikrofonów pisałem w FAQ. @daw24 polecam lekturę.

daw24 napisał:
    No ale XLR mamy symetryczne więc podejrzewam że jak mamy gitarę elektryczną symetryczną ( nie wiem czy takie są) można pod XLR podłączyć.

Właściwie każda gitara jest symetryczna, do momentu regulatora. I tam się ją desymetryzuje. Wśród gitar XLR stosuje się sporadycznie, ale spotyka się takie w seryjnych produktach, np Les Paul Standard 2010 Limited. Częściej w gitarach basowych i jeszcze częściej w elektroakustykach.

Z powodów dopasowania impedancji i gainu gitarę lepiej podłączyć jackiem do wejścia instrumentalnego (przełączony na panelu przełącznikiem na INST). A do XLR podłącza się ewentualnie przez diboxy (najlepiej aktywne), czy konwertery impedancji (np superlux cp838).

daw24 napisał:
    No tylko Phantom wogule co jeśli mamy 2 mikrofony chcemy mieć polaczenie symetryczne ale jeden mikrofon nie może mieć phantom?

Jeżeli są poprawnie podłączone, symetrycznie, to phantom nie ma żadnego wpływu na taki mikrofon. Tłumaczę to w FAQ jak w linku wyżej. Jeżeli kombinujesz i podłączasz coś niesymetrycznego, to należy kondensatorami/diboxem odseparować Phantom.

daw24 napisał:
    Czy od tego służy przycisk inst.

Wejście audio oprócz akceptowanego poziomu ma jeszcze inne parametry. Takim drugim najistotniejszym jest impedancja wejścia. Przełącznik INST zmienia i zakres wzmocnienia i przede wszystkim zwiększa impedancję wejścia.
    DjMapet napisał:
    jak do danego wejścia jack, jest podłączony instrument, np. gitara, klawisz.

Instrumenty - w domyśle instrumenty pasywne jak gitary mają dużą impedancję wyjściową, tym samym żeby spełnić warunki dopasowania impedancyjnego, wejście gitarowe też musi mieć wysoką impedancję. Ma to znaczący wpływ na brzmienie i dynamikę sygnału. Podobnie jak na brzmienie ma wpływ długość kabla gitarowego.

Instrumenty Aktywne jak klawisze mają z reguły wyjście liniowe, i przy nich nie jest konieczne załączanie wejścia instrumentalnego. Nie do końca klasyfikującym w tą nomenklaturę są tu gitary z układem aktywnym, które mimo wzmocnienia sygnału, często również mają wysoką impedancję wyjścia.

Tak w skrócie, gniazdo z line na INS przełączasz jak podłączasz gitarę. Wszelakie inne urządzenia z własnym zasilaniem podłączasz do LINE.
    Do XLR tylko symetrycznie, tylko mikrofony albo diboxy. Poprawnie skonstruowany mikrofon/urządzenie zignoruje phantom.
  • #11 19068140
    daw24
    Poziom 6  
    Czyli najlepiej DI Box lub te rozwiązanie z rezystorem ?

O zasilaniu mikrofonów wiem tylko właśnie nie wiedziałem jak dokładnie te wejścia działają np. czy Jack 6,3mm ma zasilanie teraz wiem że do mikrofonów nie zbyt się nadaje te wejście.
  • #12 19068266
    moze-byc
    Poziom 29  
    Panowie Koledzy wyżej - a jakieś przejściówki z XLR z Fantomem na zwykłe mikrofonowe?
    Rezystory z zasilacza 48V do linii sygnałowych mają typowo 6,8k. Mikrofon elektretowy typowo napięcie pracy 4.5V, prąd 0.5mA. Także na rezystorach musiałoby się przy prądzie 0.5mA odłożyć 48V-4,5V=87k omów. 6,8k już mamy także szeregowo z mikrofonem musielibyśmy dołożyć rezystor 82 kiloomy. Dałoby takie coś radę? Nie próbowałem ale widzę że w internecie są jakieś chińskie przejściówki.
  • #13 19068270
    daw24
    Poziom 6  
    I jeszcze do tej metody z rezystorem ja mam rezystory od 1 Ohm do 50 Mohm dlatego chyba spróbuje te piny złączyć i zrobić przejściówkę I pytanie czy 150 Ohm to nie jest za mały rezystor w interfejsie jeśli jest standardowo rezystory 6,8 Kohm no to da nam to napięcie około 1V nie jest to za mało ?

Łatwo te napięcie obliczyć bo tworzy nam się dzielnik napięcia.

Pin 3 jest zwierany do masy więc mamy tam potencjał zero.

Dodano po 27 [minuty]:

I czy przewód 1 i 3 musi być połączony nie wystarczy rezystor między 2 i 1 bo też mamy wtedy obniżone napięcia. I wtedy bierzemy pin 2 i 1 do mikrofonu który ma jack w sumie w takim układzie nie płynie prąd miedzy pinem 3 i 1.

Rode ma takie przejściówki tylko nie umiem znaleźć jak są tam przewody połączone.
  • #14 19068604
    adambyw
    Moderator Akustyka
    moze-byc napisał:
    Panowie Koledzy wyżej - a jakieś przejściówki z XLR z Fantomem na zwykłe mikrofonowe?

Hehe, a co rozumiesz przez zwykłe mikrofonowe? Toć złącze XLR z phantomem jest zwykłe i powszechne.

@moze-byc i @daw24 przeczytajcie wpis w FAQ: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3695869.html Tam szeroko opisałem to zagadnienie. Macie też schematy jak to zrobić.

Tak przejściówki są, nazywają się Phantom to bias. Robi je wiele producentów żeby podłączyć swoje mikrofony elektretowe przeznaczone do systemów bezprzewodowych do zwykłego XLR. Zasada jest ta sama, różnią się gniazdem. Jack/minixlr itp.

daw24 napisał:
    I czy przewód 1 i 3 musi być połączony

Przy zasilaniu Phantom nie powinno się ich łączyć razem. Można kondensatorem, żeby pin3 nie wisiał w powietrzu bo pozostawienie go luzem może powodować szumy.

daw24 napisał:
    Rode ma takie przejściówki tylko nie umiem znaleźć jak są tam przewody połączone.

Rode VXLR+, ale to nie prosty adapter, tylko układ przedwzmacniacza z konwerterem napięcia.
    Rode VXLR to zwykła przejściówka, ale nie gwarantuje zasilania do mikrofonów. To bardziej pod mikrofony dynamiczne.
  • #15 19068966
    daw24
    Poziom 6  
    No ten układ Phantom symetryczny jest fajny( ten prostszy bez tranzystorów) ale jeśli się nie mylę to tam mamy jeśli zmierzyć napięcie gdzie jest mikrofon będzie 48V a prąd maksymalnie 3mA bo nie widzę tam dzielnika napięcia.
  • #16 19070775
    daw24
    Poziom 6  
    Mam już ten interfejs (bo mi doszedł) i teraz on daje sygnał na jeden kanał oprogramowaniem np. Voice meeter można go zrobić mono ale odsłuch da rade zrobić aby był dźwięk na obu słuchawkach czy tylko na jednej musi być jest to trochę denerwujące. Tego w instrukcji nie znalazłem.
  • #17 19073896
    adambyw
    Moderator Akustyka
    nie widzę przycisku monofonizacji. Daj screna z panelu sterownika, może tam jest taka opcja.
  • #18 19073911
    moze-byc
    Poziom 29  
    daw24 napisał:
    Voice meeter można go zrobić mono ale odsłuch da rade zrobić aby był dźwięk na obu słuchawkach

Masz przecieź opcje ustawienia mono zarówno na wejściu mikrofonu (w programie) jak i na danym wyjściu. Jeżeli nie dało rady, wejdź w Voicemeterze w Menu (prawy górny róg) i włącz Run 8x8 matrix.
    Ustaw tak:
    A jeżeli nie ten kanał to tak:

Dodano po 2 [minuty]:

A przycisków "mono" jest tyle że mi się na monitorze nie mieszczą :)
  • #19 19079612
    daw24
    Poziom 6  
    Tak w voice metter to działa tyle że jest opóźnienie jeśli chodzi o odsłuch dlatego mam podłączony ma400 behringer i on się spisuje dość fajnie mam wyjście phone z interfejsu podłączone do monitor input i jak się włączę mono to mam dźwięk mono a odsłuch mogę całkowicie pominąć interfejs bo ma 400 pełni rolę tego.
    Tylko nie wiem czy jest to zdrowe dla interfejsu jeśli włączamy mono bo ma 400 ma rezystory ale i tak w sumie zwieramy 2 kanały.

A co do sterownika tego interfejsu mam jakiś zainstalowany ale on ma tak mało funkcji że nie wiem czy to on nazywa się UMC audio control panel.
  • #20 19079694
    moze-byc
    Poziom 29  
    daw24 napisał:
    jest opóźnienie jeśli chodzi o odsłuch

Zmień typ urządzenia wyjściowego. Pobaw się buforowaniem w opcjach.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia mikrofonu niesymetrycznego, takiego jak mikrofon krawatowy, do interfejsu audio Behringer U-Phoria UMC202HD. Użytkownicy sugerują użycie przejściówki z dużego jacka 6,3 mm na mały jack 3,5 mm, co pozwala na podłączenie mikrofonu bez potrzeby stosowania DI Boxa. Wskazano również na konieczność wyłączenia zasilania phantom dla mikrofonów dynamicznych oraz na możliwość podłączenia mikrofonów elektretowych z odpowiednim rezystorem w celu obniżenia napięcia. Użytkownicy podkreślają, że wejście jack 6,3 mm jest przeznaczone dla sygnałów liniowych, a nie mikrofonowych, co może ograniczać jego funkcjonalność. Dodatkowo, poruszono kwestie związane z odsłuchem mono w oprogramowaniu VoiceMeeter oraz z ustawieniami interfejsu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA