logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interfejs audio a zwykłe "komputerowe słuchawki z mikrofonem"

marcinpdt 25 Paź 2023 00:22 291 1
REKLAMA
  • #1 20784316
    marcinpdt
    Poziom 9  
    Ocena: 7

Witam.

Posiadam interfejs audio BEHRINGER UMC202HD i z mikrofonem pojemnościowym 48V działa ok - nagrywa dźwięk. Jednak ostatnio wpadłem na pomysł, czy nie wykorzystać tego interfejsu podczas spotkań online w pracy. Podłączyłem go ze zwykłymi tanimi słuchawkami z mikrofonem Tracer. Słuchawki działają (grają sporo lepiej niż wprost z komputera), ale mikrofon nie działa kompletnie. Pytanie: dlaczego?
    Mikrofon podłączałem przez przejściówkę microjack 6,5mm na jack 6,3mm.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20784626
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Ponieważ wejście jack w interfejsie jest wejściem liniowym, po pierwsze nie ma odpowiedniego wzmocnienia dla mikrofonu, a po drugie nie daje dla mikrofonu zasilania. Natomiast gniazdo XLR ma odpowiednie wzmocnienie ale daje zasilanie w standardzie Phantom a nie Bias, którego wymaga mikrofon w słuchawkach.
    Szeroko piszę o tym w FAQ: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3695869.html

Żeby podłączyć mikrofon "komputerowy" do "profesjonalnego" wejścia XLR, potrzebny jest konwerter Phantom to Bias, coś a'la Rode VXLR+, Boya 35C-XLR PRO, Saramonic SR2349.

Komunikatory używają autogainu (automatyczna regulacja głośności), w interfejsie gain masz ustawiany na stałe, i nie próbowałem czy takowa automatyczna kontrola będzie działać, co może być pewną niedogodnością.
REKLAMA