logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra G 2002 - Wysoki pobór prądu, awaria wspomagania kierownicy i problem z akumulatorem

Mikolop1 29 Lis 2020 09:28 1395 3
REKLAMA
  • #1 19076459
    Mikolop1
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam,
    W mojej astrze jest złodziej prądu. W niskich temperaturach przy odpalaniu rano auto czasem ledwo daje radę. Jeżeli dzień wcześniej zostawię otwarte drzwi przez zbyt długi czas to lampa w kabinie pobierze tyle prądu że auto czasem nie odpali i mowa tu o jakichś 2 minutach. Często po starcie wspomaganie kierownicy wysiada na chwilę i jak auto "dostanie" więcej prądu to znów zaczyna działać. Wczoraj zacząłem szukać złodzieja, pobór mocy to stałe 0.31A. Zabrałem się za bezpieczniki pod maską i po wyciągnięciu pierwszego pobór spadł do 0.01A. Prosiłbym o pomoc w zidentyfikowaniu problemu. Opel jest z 2002 roku i podobno według rozpiski znalezionej na forum astry jest to albo kostka stacyjki albo skrzynka bezpieczników w kabinie/ złącze diagnostyczne. Co polecacie najpierw sprawdzić? Oraz ładowałem akumulator w dzień i odłączyłem na noc aby zobaczyć czy się rozładowuje, rano znów musiał doładować się do pełna przez 5 minut, czy to normalne?
    Opel Astra G 2002 - Wysoki pobór prądu, awaria wspomagania kierownicy i problem z akumulatorem Opel Astra G 2002 - Wysoki pobór prądu, awaria wspomagania kierownicy i problem z akumulatorem Opel Astra G 2002 - Wysoki pobór prądu, awaria wspomagania kierownicy i problem z akumulatorem Opel Astra G 2002 - Wysoki pobór prądu, awaria wspomagania kierownicy i problem z akumulatorem
  • REKLAMA
  • #2 19076467
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4206
    A dzień dobry nowy akumulator. Potem sprawdź pobór prądu ale odczekaj nawet 20-30minut
  • REKLAMA
  • #3 19076475
    piotrek1313
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Trochę to zawiłe... Sprawdzałeś najpierw na świeżym naładowanym akumulatorze jak odpala auto?
    Jaki to akumulator? Ile ma lat?
    Sprawdzasz pobór prądu na zapłonie włączonym czy wyłączonym? Drzwi pozamykane, lampki pogaszone itp?
    5 minut doładowywania akumulatora to rozumiem, że podłączyłeś pod prostownik i się jeszcze tyle czasu ładował? To na to nie patrz bo to zależnie od prostownika nawet na nowym akumulatorze jak postoi trochę to też prostownik od razu nie pokaże, że jest ok tylko jakiś czas pochodzi, ale wtedy już praktycznie nie ładuje.
  • #4 19076476
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3262
    Mikolop1 napisał:
    rano znów musiał doładować się do pełna przez 5 minut

Nie jest to normalny objaw sprawnego akumulatora aby 0,3A przez jedną noc go wyładowało.
    Jednak 0,3 A to również zawyżona wartość.
    Mikolop1 napisał:
    Zabrałem się za bezpieczniki pod maską i po wyciągnięciu pierwszego pobór spadł do 0.01A.

Teraz ta sama procedura z wyciąganiem bezpieczników w kabinie.
    Podczas pomiaru - drzwi zamknięte i odczekaj kilka minut tak jak radził @decybel91
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA