Może uporządkujmy, bo cokolwiek się widzę namieszało
kiper0923 napisał: Przecież jest pomiar przy asusie,
OK., faktycznie coś mi się pomieszało. Problemem jest bardzo niski poziom z Asusa. Te -55dBm to dużo za mało, żeby za ścianą mieć przyzwoity sygnał. Wygląda, że router wypracował już swoje lub ktoś mu ustawił niską moc nadawania, jeśli takie coś jest w jego menu. Ale raczej wypracował już swoje plus redukcja poziomu z uwagi na sąsiednie sieci.
Gdyby router dawał nominalną moc - powiedzmy pomiędzy -20 a -40dBm to zasięg w salonie miałbyś w miarę dobry.
A ponieważ i tak chcesz wymienić router - nie ma się co nad tym co masz więcej pastwić.
kiper0923 napisał: Macie jakieś logiczne wytłumaczenie ze jak łącze laptopa z kablem ethernet, który idzie z góry łączy mnie z routerem asus i prędkość to 100mb?
Pisałem wyżej - Asus ma porty LAN o prędkości 100Mbps i to ogranicza ci prędkość po kablu i po wifi. Zamienisz na router z portami LAN 1G (1000Mbps) i będzie po kablu OK., a i po wifi będzie szansa na duże prędkości w salonie.
kiper0923 napisał: Tak czytam teraz i czy Smart wi-fi box nie rozwiązał bu mojego problemu?
Czasami się sprawdza, czasami nie. Ale to dobry sprzęt i dany w korytarzu powinien dać zasięg w kuchni. Do tego urządzonka, aby wykorzystać go na full, twój nowy router powinien mieć wifi z MIMO4x4.
Z tym, że to radio, póki byś tego nie wypróbował, nie dowiesz się, jak by było. Po zmianie Asusa na coś nowego, oczywiście.
Alternatywa dla kuchni to adaptery PLC, o ile sieć elektryczna w mieszkaniu pozwoliłaby na ich dobre połączenie. Wygodniejsze i pewniejsze od repeatera (Smart wifi), ale też trzeba by wypróbować.
Sumując - zaczynasz od wymiany routera na taki o max. ilości MIMO i z portami LAN 1G (1000Mbps), która mieści się w twoim budżecie.