logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja bramy dwuskrzydłowej FAAC S418 z zasilaniem solarnym i domofonem bezprzewodowym

zomb 01 Gru 2020 18:06 2253 13
  • #1 19082634
    zomb
    Poziom 9  
    Ocena: 38
    Chcę zamontować bramę dwuskrzydłową (2x 2,2m).
    Z pewnych względów wolałbym nie kopać kabli.
    Mam taki pomysł i prośba o opinie czy to ma sens i wskazanie ewentualnych problemów.

1. Napęd bramy zasilany 24V (FAAC S418 HANDY)
    2. Zasilanie z akumulatora (jakieś dwie bateria AGM 12V spięte szeregowo - pojemność muszę jeszcze dobrać).
    3. Ładowanie - panel solarny 100-200W + prosty sterownik MPPT
    4. Częstotliwość otwierania bramy 3-5 razy dziennie.

i pytania

4. Komunikacja - czy znajdę domofon bezprzewodowy działający na dystansie 90m (ew. czy są domofony działające na zasadzie radiotelefonu? Chodzi mi o takie walkie-talkie z odpowiednim interfejsem)
    5. Pilot - czy jest na rynku pilot o zasięgu skutecznym 100m?

Ogólnie czy to ma sens ?
  • #2 19083180
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2109
    Wcześniej czy później dojdziesz do wniosku, że kable/przewody sa konieczne w tej sytuacji. Lepiej gdy to będzie wcześniej, bo nie wydasz kupy kasy na akumulatory , domofony bezprzewodowe itd.
  • #3 19083221
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4300
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Wcześniej czy później dojdziesz do wniosku, że kable/przewody sa konieczne w tej sytuacji.
    Jestem odmiennego zdania. Przy mniej niż 10 otwarciach na dobę, pomysł autora ma sens o ile odpowiednio dobierze panele i akumulatory, uwzględniając że może się trafić kilka dni pochmurnych pod rząd a zimą pojemność akumulatorów spadnie. Można je zabudować w skrzynce z izolacją termiczną i dorzucić małą grzałkę.
    Co do domofonu (z funkcją otwierania) i pilota o dużym zasięgu, sprawdź w google, jest spory wybór.
    Są dostępne o katalogowym zasięgu do 300m w terenie otwartym ale czy faktycznie, nie sprawdzałem.
  • #4 19083430
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    vodiczka napisał:
    Jestem odmiennego zdania. Przy mniej niż 10 otwarciach na dobę, pomysł autora ma sens o ile odpowiednio dobierze panele i akumulatory, uwzględniając że może się trafić kilka dni pochmurnych pod rząd a zimą pojemność akumulatorów spadnie.

Powiem więcej- nie ma co się tak ograniczać- nawet przy stu, otwarciach przy odpowiednio dobranych panelach i akumulatorach pomysł ten ma sens ;)
    Odnośnie radiolinii to np RA 200
    https://ealarmy.com.pl/produkt-5666/ra-200-st...-Fc9N_HT_ebTK2Kh2_2PHTNlbnTBXtMxoCiKwQAvD_BwE
    czy: IN out distance firmy Proxima:
    https://ealarmy.com.pl/produkt-5666/ra-200-st...-Fc9N_HT_ebTK2Kh2_2PHTNlbnTBXtMxoCiKwQAvD_BwE
    Co do konkretnych domofonów radiowych pracujących poprawnie na takim dystansie to pewnie więcej powie kolega @vodiczka, bo ja osobiście nie spotkałem takich. Dlatego też pewnie zaproponowałbym domofon GSM np Mycom firmy farfisa.
    Ale tak poza tym proponuję jednak dobrze zastanowić się nad tym co napisał kolega Andrzej.
  • #5 19083864
    vodiczka
    Poziom 43  
    suworow napisał:
    Powiem więcej- nie ma co się tak ograniczać- nawet przy stu, otwarciach przy odpowiednio dobranych panelach i akumulatorach pomysł ten ma sens
    Autor sam się ograniczył, pisząc o 3-5 otwarciach na dobę. Może być i sto, nie jest to problem techniczny a ekonomiczny.
  • #6 19085211
    suworow
    Proszę bardzo niech więc będzie na 3- 5 otwarć dziennie. Tylko napisze kolega w końcu coś konkretnego zarówno dot zasilania jak i proponowanego domofonu. Ile potrzebuje kolega czasu na przygotowanie sensownej wypowiedzi?
  • #7 19085291
    zomb
    Poziom 9  
    Problem wynika z tego że chciałbym uniknąć przekopywania 100m kabli (co w sumie nie jest jakimś dużym problemem), oraz prowadzenia instalacji wewnątrz budynku (to z kolej stanowi znaczny problem bo nie chcę ryć i malować ścian a plastikowe korytka po ścianach i suficie też nie wchodzą w grę)

3-5 cykli na dobę powinno wystarczyć.
    Żeby był sensowny zapas, przyjmijmy 7-8 cykli na dobę.
    Dodatkowo załóżmy że tydzień nie świeci słońce, wiec załóżmy że aku spokojnie powinien wytrzymać 50-60 cykli.

(Solarem na razie się nie przejmuję bo to łatwo można rozbudować)

No i jeszcze temat tego domofonu. Zasilany też by był z tego aku.
    Potrzebował bym namiar na konkretne urządzenie.
  • #8 19085823
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2109
    zomb napisał:
    Problem wynika z tego że chciałbym uniknąć przekopywania 100m kabli (co w sumie nie jest jakimś dużym problemem), oraz prowadzenia instalacji wewnątrz budynku (to z kolej stanowi znaczny problem bo nie chcę ryć i malować ścian a plastikowe korytka po ścianach i suficie też nie wchodzą w grę)

W 70 % można znaleźć rozwiązanie bez większej demolki, ale bez dokładnego rozkładu pomieszczeń trudno coś poradzić.
    Z pół roku temu układaliśmu nowy kabel do domofonu przez ogród z trawnikami, chodnikami z kostki , weszliśmy spod kostki przewodem do kuchni przewiertem dł 60cm za szafki kuchenne, spod blatu kolejny przewiert pod płytkmi nad blatem i do nowej puszki ze słuchawką. Zasilanie , wzmacniacz w szafce za "plecówką", klient w szoku, brak jakich kolwiek śladów ingerencji i po pół dnia roboty we dwóch ma wreszcie normalny domofon z otwieraniem furtki, bramy po kilku bezprzewodowych ( nie tanich ) wynalazkach na rok-dwa.
  • #9 19092421
    suworow
    zomb napisał:
    No i jeszcze temat tego domofonu. Zasilany też by był z tego aku.
    Potrzebował bym namiar na konkretne urządzenie.

Już podAwałem:
    suworow napisał:
    domofon GSM np Mycom firmy farfisa.

andrzej lukaszewicz napisał:
    W 70 % można znaleźć rozwiązanie bez większej demolki, ale bez dokładnego rozkładu pomieszczeń trudno coś poradzić.

Dokładnie tak. Kwestia doświadczenia w takich sprawach.
  • #10 19099538
    zomb
    Poziom 9  
    Dziękuję za głosy w temacie.

Na obecną chwilę sprawa wygląda tak:
    (nie ciągnę wątku jak przejść z kablem bez demolki bo to inny temat)

Mechanika.
    https://www.nice.pl/produkty,867/wingo-2024-naped-do-bram-skrzydlowych

Komunikacja
    Domofon GSM np:
    https://allegro.pl/oferta/wideodomofon-wifi-ip-wideo-domofon-na-telefon-gsm-8544623982

Piloty
    Standardowe z zestawu wystarczą.

Baterie.
    2x18Ah 12V SSB (24V)

Siłownik bierze 2A (x2)
    Cykl otwarcia-zamknięcia trwa 15s + 15s

Z kalkulatora czasu pracy baterii wychodzi że wystarczy na kilkaset cykli...
    Gdzie popełniłem błąd??

Do tego dojdzie jeszcze sygnalizacja świetlna i podtrzymanie domofonu

Ładowanie
    Panel 100W 24V ze sterownikiem MPPT

Poproszę o uwagi do zaproponowanej konfiguracji.
  • #11 19100230
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3607
    Cytat:
    Z kalkulatora czasu pracy baterii wychodzi że wystarczy na kilkaset cykli...
    Gdzie popełniłem błąd??

Właściwie nie ma błędu - oryginalny akku do napędów np Robus 600 o pojemności 1,2 Ah (moc napędu podobna do jednego Wingo) - wystarcza wg producenta na 10-krotne otwarcie bramy - jako że u ciebie akku będzie ponad 15 razy większy - to i 15x więcej cykli da radę otworzyć. Dolicz tylko prąd pobierany przez centralę - ok 400 mA, koguta itp. Ale też siłowniki w trakcie ruchu może i biorą 2A, ale przy starcie i większym obciążeniu może to skoczyć do 3,5A. I tak wyjdzie...dziesiąt cykli.
    Oryginalny Soleymo do centrali tego zestawu także ma 20 Ah - ale cena (z panelem słonecznym choć mikrym - 15W) jest spora.
  • #12 19100387
    suworow
    zomb napisał:

Linkowany to akurat wideodomofon Wi-Fi a nie GSM ale to i tak niczego nie zmienia. W większości tego typu urządzenia w tej cenie to totalna porażka ( jest kilka tematów na forum). Ale może akurat kolega będzie miał szczęście ;) Ja bym w tej cenie proponował jednak 100 mb UTP ziemnego i dobry szpadel.

Warto zapoznać się z komentarzami pod dedykowaną aplikacją.
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yoosee&showAllReviews=true
    Wynika z nich, że nawet niektórzy są z niej zadowoleni ;)
    brunet 8122 Olo
    15 lipca 2019
    25
    U mnie niema zadnych problemow z aplikacja! niema bo zrezygnowalem calkowicie z tej aplikacji i kamer techege! zakupilem sobie inne kamery full hd i dzialaja super! aplikacja tez super! pozdrawiam cierpliwych czekajacych na to ze kiedys yoosee bedzie dzialalo dobrze! ja sie juz tym niemam zamiaru łudzić!
  • #13 19103043
    Marek J.
    Ocena: 948
    Czemu utrudniać sobie życie i to dość wysokimi kosztami z wątpliwą satysfakcją?
    Jeżeli masz awersję do szpadla - wynajmij człowieka lub skorzystaj z usług minikoparki - koszt ok 100-150 zł.
    Nie podobają się korytka w domu? Jest coś takiego jak Bramotel CBRA1 (firmy Slican) - koszt ok.300 zł. Dokupujesz jeszcze normalny telefon bezprzewodowy DECT z jedną lub kilkoma słuchawkami i masz temat załatwiony... Vodolejstwo jest nagminne na forach ale warto raczej stosować się do rad praktyków...
  • #14 19103472
    vodiczka
    Poziom 43  
    Marek J. napisał:
    Vodolejstwo jest nagminne na forach ale warto raczej stosować się do rad praktyków...
    Gdyby wszyscy praktycy świata trzymali się kabla i szpadla to zamiast nawigacji GPS używalibyśmy nici Ariadny a łączność z USA opierałaby się tylko na kablach położonych na dnie Atlantyku. ;)
    Marek J. napisał:
    Czemu utrudniać sobie życie i to dość wysokimi kosztami z wątpliwą satysfakcją?
    Pomijam cenę rozwiązania działającego bezbłędnie w każdych warunkach atmosferycznych na odległość powyżej 100m ale w podobnym temacie, ktoś słusznie zauważył: "Z całym szacunkiem, posiadłość w której jest 300m do furtki nie kosztuje 20 000 PLN"
    Moderowany przez Marek J.:

To nie forum filozoficzne więc: 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Resztę wyjaśnia moje motto...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować bramę dwuskrzydłową FAAC S418 z zasilaniem solarnym i domofonem bezprzewodowym, unikając kładzenia kabli. Proponuje użycie akumulatorów AGM 12V połączonych szeregowo oraz panelu słonecznego 100-200W z kontrolerem MPPT. Dyskutanci podzielili się opiniami na temat wykonalności tego rozwiązania, wskazując na konieczność odpowiedniego doboru akumulatorów i paneli, a także na potencjalne problemy z komunikacją bezprzewodową na odległość 90m. Zasugerowano różne modele domofonów i pilotów o dużym zasięgu, a także zwrócono uwagę na możliwość zastosowania kabli w celu zapewnienia większej niezawodności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA