Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Sterownik jest dokładnie ten sam ale jego symbol wg. angielskiej instrukcji to JA592 .Ww tj.452 nie posiada dodatkowego złącza do krańcówek lub enkoderów (załączam fotkę instrukcji). Nie potrafię go znaleźć na stronie podanej wyżej , a jeśli mój posiada złącze enkodera to pewnie podłączenie może się różnić od tego 452MPS.
Na schemacie po prawej stronie widoczne jest złącze krańcówek. Rozumiem że jeśli ich nie posiadam to podłączam na sztywno do (-) .
Druga sprawa to że używam tylko jednej bariery optycznej do zamykania takiej jak na fotkach:
Ale tu chyba nie da się niczego pomylić. Po zamontowaniu działa prawidłowo i wykrywa przerwanie wiązki.
Do centralki podłączone jest tak:
Czyli zasilanie 4 do( - np.15) a 5 do (+ np.17). Kolejne piny 3 do (-) a 2 do pin w centrali 12. Proszę o poprawę jeśli się mylę.
Kolejna sprawa to kolory przewodów siłowników. Według schematu żyła (COM) powinna być koloru niebieskiego.
U mnie są kolory SZARY,ŻÓŁTY,CZARNY,BRĄZOWY. Rozumiem że COM to kolor szary. Racja?
Sygnalizator (kogut) jaki posiadam zasilany jest napięciem AC/DC 12-230V. I podłączone mam go pomiędzy styki 18 i 20. Miga więc podłączone prawidłowo.
Rozumiem że mam założyć na stałe zworę pomiędzy 11 i 14, ale mam niejasność odnośnie pinów 9 i 10.
Widziałem na YT w jednym filmiku że ktoś używał tych pinów i miał je podpięte pod odbiornik radiowy.
Ja posiadam taki:
Generalnie piloty sparowałem z odbiornikiem, ale nie do końca wiem jak to powinno być dopasowane aby określany klawisz realizował funkcję jaką chcę.
Tutaj instrukcja z pilota jak go parować:
Z założenia brama ma się jakimś klawiszem otwierać , jakimś zamykać. Fajnie jakby można było otwierać jedno skrzydło jako furtkę.
Bramę generalnie jeśli ręcznie ustawię w pozycji zamkniętej i nacisnę przycisk pilota to otwiera się na MAX i cały czas próbuje otwierać się mocniej. Tak jakby nie wiedziała że jest otwarta. I tutaj kłania się procedura uczenia bramy której nie do końca rozumiem.
Wiem że stworzyłem wypracowanie ale z pewnością przyda się także innym.
Proszę w miarę możliwości o naprowadzenie mnie co podłączyłem źle a co przegapiłem. Po prostu co należy podłączyć aby działało jak powinno.
Z braku pomysłów rozłączyłem wszystko w centralce do zera i dzięki pomocy kolegów podłączę tak jak powinno być.
Z góry dziękuję za pomoc.