logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

faac genius g-bat 300 - programowanie pilota na jedno skrzydło

matimati01 01 Gru 2020 23:34 20508 28
  • #1 19083494
    matimati01
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam,
    posiadam napęd
    faac genius g-bat 300 zaprogramowany pilot na otwieranie 2 skrzydeł bramy.
    z racji tego ze pilot posiada kilka przycisków, chciałbym zaprogramować na jednym z nim otwieranie tylko 1 skrzydła bramy.
    wiem że trzeba zmienić piny, w skrzynce, ale co wtedy z otwieraniem 2 skrzydeł?
    jak to wygląda fizycznie?
    reasumując:
    klikam pilotem przycisk 1 i otwierają się dwa skrzydła
    klikam pilotem przycisk 2 i otwiera się jedno skrzydło ? czy to jest możliwe?
    co musiałbym zrobić zmostkować? dodać? usunąć?

jakie inne tryby otwierania mógłbym podpiać?
  • #2 19084190
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3585
    Nie trzeba zmieniać żadnych pinów. Nie napisałeś jaką konfigurację masz - jeśli odbiornik wtykany - kabelkami podpinasz wyjście przekaźnikowe jego drugiego kanału do OPEN_B i (-) i masz funkcję furtki czyli sterowanie tylko skrzydłem pierwszym. Jesli chcesz szczegółów - daj ładną fotkę centrali i radia.
  • #3 19096661
    matimati01
    Poziom 3  
    faac genius g-bat 300 - programowanie pilota na jedno skrzydło faac genius g-bat 300 - programowanie pilota na jedno skrzydło faac genius g-bat 300 - programowanie pilota na jedno skrzydło faac genius g-bat 300 - programowanie pilota na jedno skrzydło faac genius g-bat 300 - programowanie pilota na jedno skrzydło
    Zdjęcia @kotbury tak mam aktualnie, nie wiem czy to jest ok :) jak coś do zmiany to daj znać bo czasem ma dziwne zachowania jak by się zawieszała albo robiła coś innego, typu do połowy się otwiera albo zamyka. A za chwilę już jest ok
  • #4 19097667
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Wejście 10 podpinasz do COM w odbiorniku i wejście 14(-) do wejścia NO w odbiorniku. Wtedy drugi przycisk otwiera tylko jedno skrzydło.
    Jeżeli chcesz kolejny przycisk pod OPEN_B uczysz centralki każdego przycisku z pilota po kolei czy ma robić OPEN_A czy OPEN_B
  • #5 19102831
    matimati01
    Poziom 3  
    Super, coś więcej już wiem , ale nie wiem czy dobrze to rozkmijiam , bo to robiłem jakiś czas temu. Czy mogę prosić cię o zaznaczenie na zdjęciu co gdzie przepiąć? Jestem laikiem i nie chce nic popsuć skoro jakoś działa.
    A chce osiągnąć finalnie motyw,: klikam 1 na pilocie otwiera się cała brama, klikam 2 na pilocie tylko jedna część się otwiera
  • #6 19102859
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    matimati01 napisał:
    Czy mogę prosić cię o zaznaczenie na zdjęciu

No ale u mnie masz napisane jak byk co do czego podpiąć, żeby tak było, nie da się tego pomylić.
    Potem już tylko programowanie pilotów.
  • #7 19906700
    Welesoft
    Poziom 7  
    Witam i przepraszam za odgrzewanie starego tematu.
    Otóż zakupilem dokładnie taki sam zestaw. W zestawie jest instrukcja ale nie dość że nie ma w języku polskim to jest tak pokręcona że nie wiadomo o co chodzi.
    Czy ktoś z Kolegów dysponuje jakąś normalną instrukcją lub podpowie jak to podpiąć do kupy i przeprowadzić pierwsze uruchomienie i programowanie pilotów? W zestawie mam także fotokomórki które po podpięciu zasilania działają prawidłowo.
    Siłowniki teoretycznie podpięte prawidłowo z jednym wyjątkiem że według schematu od silownika powinien iść przewód niebieski , a idzie szary (drogą dedukcji uznałem go za niebieski*COM).
    Bardzo proszę o jakąś pomoc lub jakiś link lub filmik. Szukałem sporo ale niewiele znalazłem.
    Adam
  • #8 19906762
    kotbury
    Jesli to dokładnie ta centrala (bez wyświetlacza, z rzędem przełączniczków) to instrukcji po polsku mnóstwo w necie , np : https://securityoffice.pl/static/img/k172/452%20MPS.pdf .

Instrukcja wcale nie jest popaprana, tylko czytać ze zrozumieniem.Jest parę niedomówień. Najważniejsze : aby centrala ruszyła, ZAWSZE ma być zworka 11-14, fotokomórki podpiąć wg rys. 9 (beleczka na symbolu fotki RX to nie mostek, a symbol wewnętrznego przekaźnika z wyjściem NC czyli w spoczynku zwarte).
    Aby brama działała jak trzeba - wykonać obowiązkowo procedurę programowania czasów w trybie zaawansowanym (rozdział 6.3), zawsze jej start z pozycji zamkniętej skrzydeł.
    Kogut musi być na 230V i mieć wewnętrzny przerywacz.
    Reszta wg instrukcji.

Dopisywanie pilotów zależy od posiadanego odbiornika - ale instrukcję papierową z nim powinieneś mieć.
  • #9 19907475
    Welesoft
    Poziom 7  
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
    Sterownik jest dokładnie ten sam ale jego symbol wg. angielskiej instrukcji to JA592 .Ww tj.452 nie posiada dodatkowego złącza do krańcówek lub enkoderów (załączam fotkę instrukcji). Nie potrafię go znaleźć na stronie podanej wyżej , a jeśli mój posiada złącze enkodera to pewnie podłączenie może się różnić od tego 452MPS.

Na schemacie po prawej stronie widoczne jest złącze krańcówek. Rozumiem że jeśli ich nie posiadam to podłączam na sztywno do (-) .

Druga sprawa to że używam tylko jednej bariery optycznej do zamykania takiej jak na fotkach:

faac genius g-bat 300 - programowanie pilota na jedno skrzydło faac genius g-bat 300 - programowanie pilota na jedno skrzydło

Ale tu chyba nie da się niczego pomylić. Po zamontowaniu działa prawidłowo i wykrywa przerwanie wiązki.
    Do centralki podłączone jest tak:

Czyli zasilanie 4 do( - np.15) a 5 do (+ np.17). Kolejne piny 3 do (-) a 2 do pin w centrali 12. Proszę o poprawę jeśli się mylę.

Kolejna sprawa to kolory przewodów siłowników. Według schematu żyła (COM) powinna być koloru niebieskiego.
    U mnie są kolory SZARY,ŻÓŁTY,CZARNY,BRĄZOWY. Rozumiem że COM to kolor szary. Racja?

Sygnalizator (kogut) jaki posiadam zasilany jest napięciem AC/DC 12-230V. I podłączone mam go pomiędzy styki 18 i 20. Miga więc podłączone prawidłowo.

Rozumiem że mam założyć na stałe zworę pomiędzy 11 i 14, ale mam niejasność odnośnie pinów 9 i 10.
    Widziałem na YT w jednym filmiku że ktoś używał tych pinów i miał je podpięte pod odbiornik radiowy.
    Ja posiadam taki:

Generalnie piloty sparowałem z odbiornikiem, ale nie do końca wiem jak to powinno być dopasowane aby określany klawisz realizował funkcję jaką chcę.

Tutaj instrukcja z pilota jak go parować:

Z założenia brama ma się jakimś klawiszem otwierać , jakimś zamykać. Fajnie jakby można było otwierać jedno skrzydło jako furtkę.

Bramę generalnie jeśli ręcznie ustawię w pozycji zamkniętej i nacisnę przycisk pilota to otwiera się na MAX i cały czas próbuje otwierać się mocniej. Tak jakby nie wiedziała że jest otwarta. I tutaj kłania się procedura uczenia bramy której nie do końca rozumiem.

Wiem że stworzyłem wypracowanie ale z pewnością przyda się także innym.

Proszę w miarę możliwości o naprowadzenie mnie co podłączyłem źle a co przegapiłem. Po prostu co należy podłączyć aby działało jak powinno.
    Z braku pomysłów rozłączyłem wszystko w centralce do zera i dzięki pomocy kolegów podłączę tak jak powinno być.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #10 19908498
    kotbury
    Cytat:
    Rozumiem że jeśli ich nie posiadam to podłączam na sztywno do (-) .

Możesz nie mostkować, także będzie działać.
    Fotki OK.
    Tak - szary (wspólny) to odpowiednik niebieskiego. Żółto-zielony - PE - podpiąć do zacisku PE na zasialniu.

Co do pilotów i wejść 9,10:
    Radio jest wtykane więc otwieranie całości masz "obligatoryjnie", obsługuje je 1 kanał odbiornika (do którego możesz dopisać dowolny przycisk pilota).
    Funkcję furtki (1 skrzydło) obsługuje wejście 10 centrali i kanał 2 radia
  • #11 19908504
    Welesoft
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj będę działać. Zrobię fotki po podłączeniu.
    Dopytam jeszcze odnośnie trybu uczenia 6.3.
    Jak poprawnie to zrobić bo nie do końca rozumiem tych impulsów.
    Rozumiem że powinienem przygotować sobie jakiś switch aby wygodniej było to ogarnąć. Ale proszę o podpowiedź jak się za to prawidłowo zabrać.
  • #12 19908538
    kotbury
    Dokonczenie furtki - musisz połączyć COM i NO radia (czarna kostka z zaciskami śrubowymi na radiu) do OPEN-B (10) i minusa - złącze szpilkowe płytki radia na centrali nie obsługuje 2 kanału radia.
    Co do programowania - wystarczy , jak dopiszesz poprawnie piloty i brama na nie reaguje.
    Po pierwsze - brama ma być zamknięta - wg sterownika też - czyli skrzydła zamknięte i dociśnięte, kogut nie mruga, siłowniki nie buczą - czyli nie zatrzymujesz bramy ręcznie na zamknięciu a czekasz , aż centrala sama się wyłączy - może to trwać nawet pół minuty - siłownikom ani centrali nic nie będzie.
    Programowanie zaczynasz od długiego (ponad 3 sekundy) trzymania przycisku F na centrali. Po tym czasie skrzydło 1 powinno wystartować na otwieranie. Wszystkie pozostałe punkty (tzn początek zwolnienia na otwarciu skrzydła 1, koniec otwarcia skrzydła 1 i rusza skrzydło 2, początek zwolnienia skrzydła 2, koniec otwarcia skrzydła 2, rusza na zamknięcie skrzydło 2 - reszta jak przy otwieraniu) zaznaczasz pilotem, procedura konczy się z zamknięciem skrzydła 1.
    Nie próbuj ustawiać pozycji wyłącznie na czasy - skrzydła muszą mieć ograniczniki mechaniczne na zamknięciu i otwarciu (te drugie można zastąpić maksymalnym wysuwem siłowników) a czas pracy skrzydeł musi mieć zapasy - tzn skrzydło dobija do ogranicznika i ma na niego sekundę-dwie ponaciskać (a siłownik pobuczeć). Zresztą przekonasz się, że sama centrala dorzuca spore zapasy czasu w stosunku do twoich zaznaczen pilotem.
  • #13 19908567
    Welesoft
    Poziom 7  
    Genialny opis. Dziękuję. I czy tak nie mogłyby wyglądać oryginalne instrukcje.. 😉
  • #14 19915697
    Welesoft
    Poziom 7  
    Uff , witam ponownie.
    Brama w końcu działa jak należy. Było co prawda sporo dłubaniny ale działa.
    Poniżej wstawiam końcowe ustawienie dip-switchy.

faac genius g-bat 300 - programowanie pilota na jedno skrzydło faac genius g-bat 300 - programowanie pilota na jedno skrzydło faac genius g-bat 300 - programowanie pilota na jedno skrzydło [img-3]

Jest jeszcze jedno ustawienie którego nie mogę rozgryżć.
    Chcę aby po naciśnięciu pilota brama się otworzyła i została otwarta do czasu ponownego naciśnięcia pilota.
    Nie chcę używać auto-zamykania po jakimś czasie.
    I w zasadzie tak teraz działa lecz po otwarciu kogut cały czas miga. Co mam źle ustawione??

W załączniku filmik gdyż nie idzie coś go wstawić normalnie.
    Załączniki:
    • VID20220301164317_Trim.mp4 (63.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 19915712
    kotbury
    Coś skopałeś przy ustawianiu czasów - brama cały czas chce się otworzyć pomimo dojścia do ograniczników - ustaw jeszcze raz. Próbnie poczekaj na otwarciu jakiś czas - czy centralka w koncu wyłączy siłowniki - jeśli tak to po jak długim czasie i odpowiednio skoryguj momenty zaznaczania czasu otwarcia. Centrala - jak napisałem wcześniej - dorzuca od siebie trochę czasów i może trzeba zaznaczać punkty otwarcia nieco wcześniej - nawet odrobinę przed ukonczeniem ruchu....
    PS - co do DIPów - siła siłowników na minimum a otwieranie i zamykanie osobnymi przyciskami - tak ma być?
    No i wyjście antenowe radia - czy mnie się zdaje czy podłączyłeś do PE sieci zasilającej? Pomijając fakt, że prawdopodobnie dużo lepiej jako antena sprawi się sztywny kabelek o długości dokładnie 17 cm ułożony jak najprościej wewnątrz obudowy to jakikolwiek strzał pioruna lub zwarcie w jakimś sprzęcie AGD do bolca to śmierć radia albo i całości sterowania...
    Tam podpinasz - jeśli już w ogóle coś - WYŁĄCZNIE żółto-zielone przewody z siłowników.
    Chyba że na fotce nie widać i to faktycznie kawałek nigdzie nie podpiętego żółto-zielonego kabelka który tylko wygląda, jakby był do PE - jeśli tak - skróć do 17 cm.
  • #16 19915772
    Welesoft
    Poziom 7  
    Czasy są chyba ok. Siłowniki po otwarciu bramy kilka sekund dociągają jeszcze a potem się wyłączają.
    Antena radia to tylko kabelek. Nie podłączyłby tego pod PE :)
    Otwieranie bramy jest jednym przyciskiem. Drugi przycisk otwiera tylko jedno skrzydło (ala furtka).
    Siłę siłowników zmieniłem na 5-poziom gdyż rano w trakcie mrozu brama miała za mało mocy.
    Jeśli chodzi o miganie koguta to po otwarciu miga cały czas (ponad godzinę zostawiłem otwarte ).
  • #17 19915780
    kotbury
    Trochę dziwne. Switche 7,8,9,10 ustawione Off,Off,On, On wskazuja na ustawioną logikę C czyli otwieranie i zamykanie osobnymi przyciskami bez czasówki.
    No nic - przestaw switch 8 na ON - to będzie po bożemu logika EP czyli klasyczna krok po kroku bez czasówki (tylko przestawiaj przy wyłączonym zasilaniu).

I napisz, jesli tabelka z punktu 5 (o ustawieniach switchy) z twojego papieru rózni się od tych dostepnych w necie.
  • #18 19915787
    Welesoft
    Poziom 7  
    Ok, przestawię i dam znać czy pomogło.
    Dziękuję.
  • #19 20123199
    Kati79
    Poziom 2  
    Ocena: 44
    Witam. Mam problem z zaprogramowaniem jednego skrzydla bramy jako furtki. Mam taki odbiornik radiowy (?). Dolaczam zdjęcie. Moze ktos moglby mi pomoc. Z gory serdecznie dziekuje faac genius g-bat 300 - programowanie pilota na jedno skrzydło faac genius g-bat 300 - programowanie pilota na jedno skrzydło
  • #20 20124094
    kotbury
    Masz problem bo to jest odbiornik jednokanałowy. Nie masz czym otwierać furtki.
  • #21 20175643
    dortmundkacper02
    Poziom 1  
    Witam, siłownikom i centrali nic się nie stanie jeśli cigąna po dobicu do końca? Trochę się boję żeby zaraz coś się nie spaliło 🤔
  • #22 20175920
    kotbury
    Nic.
    Centrala w ogóle nie czuje czy siłownik jest zablokowany czy jedzie.
    A siłowniki mają wbudowane termiczne bezpieczniki, ale mimo to powinieneś tak ustawić czasy aby to ciągnięcie na blokadzie było jak najkrótsze - nie przekraczało kilku sekund. Te siłowniki grzeją się nieco w trakcie normalnej pracy, nieco bardziej na blokadzie (można zrobić do ok 20 razy pod rząd, potem muszą ostygnąć) a termik może nie zadziałać, a wymiana stojana to kosztowna sprawa.....
  • #23 20486077
    SadekMB
    Poziom 15  
    >>19915697
    Temat pewnie rozwiązany ale lampę trzeba podłączyć pod pin 7-8.
  • #24 20669131
    slawn1
    Poziom 16  
    Ocena: 38

Mam pytanie odnośnie tytułowego zestawu na temat, jaka moc jest pobierana w trakcie czuwania? Nigdzie nie ma tej informacji.
  • #25 20669154
    kotbury
    Tabela na drugiej (452,455) lub piątej (E145) stronie instrukcji. 452/455 - 10 W czyli ok 400 mA, E145 4W czyli ok. 260 mA, do tego komplet fotek - ok 50 mA.
  • #26 20669314
    slawn1
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Dziękuję za szybką i rzeczową informację. Chciałem oszacować koszt stały posiadania takiego zestawu.
  • #27 20749980
    piotrkindziol
    Poziom 1  
    >>19906700
    Witam kolego masz jakieś lepsze zdj sterownika do bramy i jego podpięcia chce uzyskać taki efekt jak Ty czyli naciskam jeden przycisk otwiera się brama i zamyka,naciskam drugi i otwiera się jedno skrzydło widziałem że przechodziłeś przez to
  • #28 20752460
    SadekMB
    Poziom 15  

Musisz zaprogramować drugi kanał w pilocie i połączyć radio z płytą z pinami 14-10.
  • #29 20756849
    voktiv
    Poziom 7  
    Dla tych, którzy nie dysponują odbiornikiem 2 kanałowym można skorzystać np z odbiornika proximy NW2
    Schemat połączenia elektrycznego odbiornika proximy NW2 z zasilaczem dopuszkowym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada napęd FAAC Genius G-BAT 300, który jest obecnie zaprogramowany do otwierania dwóch skrzydeł bramy. Chciałby zmodyfikować programowanie pilota, aby jeden z przycisków otwierał tylko jedno skrzydło. W odpowiedziach podano, że nie ma potrzeby zmiany pinów, a wystarczy podłączyć odpowiednie wyjścia przekaźnikowe do centrali. Użytkownicy dzielili się szczegółowymi instrukcjami dotyczącymi podłączenia oraz programowania, w tym wskazówkami na temat zworki, podłączenia fotokomórek oraz ustawień DIP-switchy. Wskazano również, że dla uzyskania funkcji furtki, należy odpowiednio skonfigurować odbiornik radiowy. Dodatkowo, poruszono kwestie dotyczące zasilania oraz ustawień czasów otwierania i zamykania bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA