logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Identyfikacja i funkcja kabli w ścianie - możliwość wyprowadzenia gniazdka

johnyzpolski 03 Gru 2020 14:03 1647 11
  • #1 19086676
    johnyzpolski
    Poziom 7  
    Ocena: 8
    Hej,
    nie mam za dużego pojęcia o sieciach/oświetleniu, stąd ten temat.
    Ostatnio pomyślałem, ze chciałbym posiadać gniazdko w pomieszczeniu, w którym nie ma ani gniazdka, ani włącznika światła, jest tylko światło włączane z korytarza. Odkręciłem włącznik i o to, co znalazłem prócz podłączonych przewodów do samego włącznika.

Identyfikacja i funkcja kabli w ścianie - możliwość wyprowadzenia gniazdka
    Identyfikacja i funkcja kabli w ścianie - możliwość wyprowadzenia gniazdka Identyfikacja i funkcja kabli w ścianie - możliwość wyprowadzenia gniazdka Identyfikacja i funkcja kabli w ścianie - możliwość wyprowadzenia gniazdka .
    Pytanie moje brzmi, czym są te kable, czy z tego oznaczenia powinienem być w stanie to odczytać? Czy to są właśnie kable, którymi można wyprowadzić gniazdko?

Oczywiście nie będę się sam tym zajmował, najmę kogoś znającego się na rzeczy, ale chciałbym wiedzieć już dziś czy dobrze myślę - pozwoliłoby mi to uniknąć nadmiernego uszkodzenia ścian :)

Dzięki!
  • Pomocny post
    #2 19086688
    lenti
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Po kolorze przewodów i oznaczeniu na czarnej złaczce to uziemienie(przewód ochronny PE).
  • Pomocny post
    #3 19086696
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4603
    To jest złączka Wago, w której łączą się wszystkie (3 ) przewody. Kolor ich jest żółtozielony, co oznacza, że to są przewody ochronne PE. Jeśli planowane gniazdo będzie z kołkiem(bolcem) ochronnym, to jeden przewód będzie podłączony do tej złączki. Brakuje jeszcze dwóch przewodów do podłączenia gniazda.
  • Pomocny post
    #4 19086697
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Do włącznika nie da się podłączyć gniazdka, brak w nim drugiego przewodu zwykle neutralnego gdy wyłącznik odcina fazowy.
  • #5 19086706
    johnyzpolski
    Poziom 7  
    Dziękuje Panowie za odpowiedź, ale cholerka, nie wrzuciły się wszystkie zdjęcia, są 2 takie złączki. Jeśli moglibyście też wyjaśnić inną kwestię: Do włącznika idą 3 przewody, wydawało mi się, że 2 są wystarczające.

Identyfikacja i funkcja kabli w ścianie - możliwość wyprowadzenia gniazdka Identyfikacja i funkcja kabli w ścianie - możliwość wyprowadzenia gniazdka Identyfikacja i funkcja kabli w ścianie - możliwość wyprowadzenia gniazdka .
  • Pomocny post
    #6 19086738
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2834
    Patrząc na te zdjęcia to masz raczej porządną instalację. Nie schrzań tego. Niech się tym zajmie ktoś kto się na tym zna. Nie miesza się obwodów oświetleniowych i gniazdowych. Inne przekroje, inne zabezpieczenia.
    230V nie wybacza.
  • Pomocny post
    #7 19088283
    macio570
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Cześć.

Tak jak napisał kolega wyżej. Obecnie w budownictwie jednorodzinnym, obwody oświetleniowe są okablowane przewodami typu YDYp 3x1,5mm² i zabezpieczane wyłącznikami nadprądowymi B 10. Natomiast obwody gniazd 1 fazowych 230 V rozprowadza się przewodami typu YDYp 3x2,5 mm² a zabezpiecza wyłącznikiem nadprądowbym B 16. Kolejną zasada jest taka że obwód oświetleniowy to oświetlenie i nic poza tym nie mieszamy oświetlenia z obwodami gniazd 230 V.

W poprawnie wykonanej instalacji kolory przewodów oznaczają:

Czarny - przewód fazowy (napięcie)
    Niebieski - przewód neutralny
    Żółto - zielony - przewód ochronny

Takie są ogólne zasady, jednak przed jakimikolwiek pracami należy to zweryfikować czy rzeczywiście tak jest.

Gniazda 230 V podłącza się w następujący sposób:

Lewa strona (dziura, otwór) - przewód fazowy
    Prawa strona - przewód neutralny
    Bolec - przewód uziemiający
  • Pomocny post
    #8 19088299
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 483
    macio570 napisał:
    Cześć.

Właśnie na odwrót ;)
  • Pomocny post
    #9 19088311
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    stanislaw1954 napisał:
    Kolor ich jest żółtozielony, co oznacza, że to są przewody ochronne PE.

Nie ma "to są przewody ochronne PE". Jest natomiast "to powinny być przewody ochronne PE". A zanim "powinny być" zmieni się w "są", trzeba dokonać sprawdzenia.

W instalatorstwie niczego się nie twierdzi zanim się tego nie sprawdzi.

Dodano po 3 [minuty]:

lopr_pol napisał:
    macio570 napisał:
    Cześć.

Właśnie na odwrót ;)

To znaczy jak?
  • #10 19088340
    johnyzpolski
    Poziom 7  
    Nie wiem na ile jest to istotne, ale chodzi o mieszkanie, nie dom. Czyli prawdopodobnie zostanie poprowadzenie dodatkowych kabli z szafy.
    btw. zauważyłem, że gdy obciążę gniazdka w salonie to potrafi światło w korytarzy przygasnąć - czy to znak, że ktoś już wcześniej zrobił gniazdko na obwodzie oświetlenia?
  • Pomocny post
    #11 19088383
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    My tego nie wiemy - tak na szybko - by sprawdzić tą teorię - wyłącz bezpiecznik od odwodów oświetlenia i spróbuj "obciążyć gniazdka w salonie" - ?

Dodano po 1 [minuty]:

macio570 napisał:
    Cześć.

Gniazda 230V podłącza się w następujący sposób:

Bolec - przewód uziemiający

Tak po 1000 i 1001 raz - a jak podłączasz gniazdko "podwójne" 8-)
  • #12 19105577
    johnyzpolski
    Poziom 7  
    Nie ruszam, dzwonię po speca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące możliwości podłączenia gniazdka w pomieszczeniu, gdzie obecnie znajduje się tylko włącznik światła. Po zbadaniu instalacji, okazało się, że przewody, które znalazł, to przewody ochronne PE, a do podłączenia gniazdka brakuje przewodów neutralnych. W odpowiedziach podkreślono, że obwody oświetleniowe i gniazdowe powinny być oddzielne, a ich mieszanie może prowadzić do problemów z bezpieczeństwem. Użytkownik został również ostrzeżony, aby nie podejmować się samodzielnych prac elektrycznych, lecz skonsultować się z fachowcem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA