Czy do komputera za około 1000 zł lepiej kupić poleasingowy zestaw i go rozbudować, czy składać wszystko od zera, i jakie części wybrać?
Przy budżecie około 1000 zł lepiej składać komputer samemu z używanych podzespołów niż kupować poleasingowy i go rozbudowywać, bo wiele takich zestawów HP/Dell/Fujitsu ma niestandardowe, słabo rozbudowywalne platformy [#19103028][#19103047] Dobry kierunek to i5 4. generacji, np. 4460/4570, płyta H81/B85, 16 GB DDR3 1600 i markowy nowy zasilacz 450–500 W [#19131964][#19103234] Jako grafikę proponowano GTX 660/960 albo GTX 1050 Ti; 1050 Ti warto brać w wersji 4 GB i trzeba uważać na podejrzanie tanie oferty, bo używane sztuki były wtedy około 400 zł [#19131964][#19103302][#19103087][#19103101] Do tego można zostawić swój HDD 1 TB, dokupić SSD 120 GB na system i programy, a zasilacz wziąć z rekomendowanej listy zamiast używki z czarnej listy [#19103544][#19103234] Jeśli budżet da się trochę naciągnąć, RX 580 była oceniana jako około dwa razy szybsza od GTX 1050 Ti [#19138952]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Witam, jako że nie znalazłem nic ciekawego więc liczę że tu pomożecie. Jaki zestaw komputerowy do +/- 1000 zł. Lepiej kupić poleasingowego i w niego ładować czy zacząć wszystko od nowa? Możecie pokazać swoje komputery lub propozycje. Z góry dziękuje za pomoc.
A czego od komputera oczekujesz? To rdzeń każdej ewentualnej merytorycznej odpowiedzi. Określisz się jako gamer, księgowy, oglądacz internetu, ktoś inny. Co na nim ma chodzić?
Poleasingowy z rzetelnej firmy tej branży 99.9% na pewno nie był overclockowany itd. i zostanie dobrze przygotowany. Nawiasem mówiąc aż szkoda w nim więcej grzebać. Tam jest wszystko przygotowane pod długą bezstresową eksploatację, bez pytania co miesiąc na elektrodzie o blue screeny (np. większość nie ma możliwości overclockingu). Hipotetycznie: nie bałbyś się kupować używki od kogoś podobnego do siebie?
Dużo poleasingowych sprzętów (np. większość HP, Delli czy Fujitsu) to komputery o specyficznej platformie, niemożliwe do rozbudowy przez różne zabiegi producenta.
Czy posiadasz jakieś części, choćby obudowę, czy całość chcesz kupić?
Czego oczekujesz po tym komputerze?
Podstawowe gry i GTA 5 czy Forza 4 za bardzo się nie łączą. Ciężko będzie w tym budżecie.
WiktorZizuuuu napisał:
Wiem ale dużo osób kupuje takie i z tego próbuje coś zrobić
To droga przez mękę - uwierz mi. Jeszcze jak komputer jest w odpowiednio dużej obudowie i płyta obsługuje zasilacze typu ATX, to pół biedy. Gorzej jest w wynalazkach typu Fujitsu właśnie. Pomyśl o karcie GTX 680, 770, ewentualnie 780, ale raczej byś już musiał nagiąć budżet. Procesor - najlepiej i5/i7 z 4 generacji, dobry stosunek ceny do wydajności. Choć cenowo bardziej i5 w tym przypadku.
Niby tak, ale patrząc teraz to GTA 5 nie ma mocno dużych wymagań, trochę gorzej z Forza niestety. A jaka płyta główna? DDR 3 czy już lepiej DDR 4, czy w tym budżecie nie da rady.
Tylko DDR3, zresztą nie widziałem płyty w tej generacji z DDR4. Co do konkretnej płyty - nie mam żadnej propozycji, musisz sam poszukać. Na popularnym serwisie aukcyjnym możesz znaleźć płyty z procesorami (a czasem nawet chłodzeniem) w zestawie - poszedłbym tym tropem, patrząc co jest dostępne i w jakiej cenie.
Do tego GTX 1050Ti i możemy pograć w średnich ustawieniach i na 1600x1200 rozdzielczośći .
Warto kupować taka kartę do takiego zestawu?
Dodano po 1 [minuty]:
piotrkol7 napisał:
https://allegro.pl/kategoria/podzespoly-komputerowe-plyty-glowne-4228?string=b85&bmatch=cl-dict20120-m-ctx-ele-1-2-1203&order=p Co do płyt - wybierz coś stąd.
Call of Duty Warzone
Low Settings - 4.73% Bottlenecked by CPU
80.3 FPS
Cyberpunk 2077
Low Settings - 6.86% Bottlenecked by CPU
67.1 FPS
Fortnite: Chapter 2
High Settings - 100% Bottlenecked by GPU
49.8 FPS
Grand Theft Auto V
Medium Settings - 51.4% Bottlenecked by CPU
64.4 FPS
Counter-Strike: Global Offensive
Ultra-High Settings - 37.84% Bottlenecked by CPU
145.1 FPS
Red Dead Redemption 2
Low Settings - 1.59% Bottlenecked by GPU
75.3 FPS
Valorant
High Settings - 100% Bottlenecked by CPU
58.7 FPS
Apex Legends
Low Settings - 100% Bottlenecked by CPU
76.5 FPS
Assassins Creed: Odyssey
Medium Settings - 6.5% Bottlenecked by GPU
49.2 FPS
Rainbow Six: Siege
Medium Settings - 48.95% Bottlenecked by CPU
66.8 FPS
Niby tak, niby nie - https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-770-vs-Nvidia-GTX-1050-Ti/2174vs3649 spójrz choćby tutaj. Pozostałe dwie karty na zbliżonym poziomie.
Wiadomo, że to jest suchy benchmark, że pewne technologie działają lepiej w nowej karcie.
Ale jednak spójrz na wymagania tego GTA V, tak samo Forzy. Oczywiste, że nie uruchomisz tych gier na maksymalnych ustawieniach na tym 1050Ti.
Potencjał rozbudowy z GTX 1050 Ti - żaden. Znam przypadek, gdzie do i5-4570 wsadzono 1660 Super - i co? Najnowsze gry śmigają w full hd na wysokich/maksymalnych ustawieniach. Lepiej wziąć tańszą kartę o podobnej wydajności, potem ewentualnie pchać się w coś lepszego, ale omijając karty z poziomu X50.
Niby tak, niby nie - https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-770-vs-Nvidia-GTX-1050-Ti/2174vs3649 spójrz choćby tutaj. Pozostałe dwie karty na zbliżonym poziomie. Wiadomo, że to jest suchy benchmark, że pewne technologie działają lepiej w nowej karcie. Ale jednak spójrz na wymagania tego GTA V, tak samo Forzy. Oczywiste, że nie uruchomisz tych gier na maksymalnych ustawieniach na tym 1050Ti. Potencjał rozbudowy z GTX 1050 Ti - żaden. Znam przypadek, gdzie do i5-4570 wsadzono 1660 Super - i co? Najnowsze gry śmigają w full hd na wysokich/maksymalnych ustawieniach. Lepiej wziąć tańszą kartę o podobnej wydajności, potem ewentualnie pchać się w coś lepszego, ale omijając karty z poziomu X50.
Miej na uwadze że 770 ma już 7 lat i wiekową architekturę.
Sam mam u siebie na i9-10850K właśnie GTX1050Ti i działa spoko na FHD.
Znalazłem obecnie taką kartę 1050ti i w sumie jest droższa może z 60/70zl od mówionej wyżej innej karcie więc chyba lepiej dolozyc czy jednak starsza ?
Dodano po 1 [minuty]:
[quote="sunrise84"]
piotrkol7 napisał:
Niby
Sam mam u siebie na i9-10850K właśnie GTX1050Ti i dział spoko na FHD .
Tak dobrze czytasz na i9
To już sam procesor chyba poszedł taki jaki jest mój budżet 😂😂
4 generacja intela - to samo.
Ale tak naprawdę to, czy autor kupi 1050Ti, czy którąś z kart zaproponowanych przeze mnie - to już jego wybór Wiadome, że wspomniane gry pójdą na wszystkich proponowanych kartach.
sunrise84 napisał:
Sam mam u siebie na i9-10850K właśnie GTX1050Ti i dział spoko na FHD .
To ładniutki bottleneck Mimo wszystko - nowe gry strasznie obciążają grafikę.
Sam działam na mobilnej GTX1050 podkręconej tak, że niewiele odstaje od desktopowej wersji Ti - przynajmniej wg benchmarków. Ale no - to już też starsza karta, z chwilą premiery wiadome było, że nie jest przeznaczona do grania w najnowsze tytuły AAA na wysokich ustawieniach i w 60 klatkach. Jak zresztą każda seria GTX z 50 na końcu.
WiktorZizuuuu napisał:
Znalazłem obecnie taką kartę 1050ti i w sumie jest droższa może z 60/70zl od mówionej wyżej innej karcie więc chyba lepiej dolozyc czy jednak starsza ?
Możesz dołożyć, ale ta cena coś podejrzanie za niska.
Jeżeli ten 1050ti nie był grzebany to fajna cena .
Naklejki raczej same z siebie nie odpadają.
I powinny być plomby na śrubkach z tyłu .
No ale miał prawo wymieniać pastę termoprzewodząca .
Dodano po 1 [minuty]:
GTX1050Ti powinny chodzić w okolicach 400zł za sztukę .
A ta jak pisałem wcześniej za tania jest .
No dobra to dzięki wielkie jak cos poszukam ciekawego to zapytam jeszcze co i jak narazie tematu nie zamykam jak bym miał jeszcze pytania
Dzięki jeszcze raz i dobrej nocy
Chciałbym zauważyć że taki zestaw (b85 + i5 4gen, GTX1050ti) to może się szybko zestarzeć. Z drugiej strony za 1000 zł to ciężko złożyć coś sensownego.
Jak dla mnie lepiej dozbierać trochę pieniędzy, bo zaraz się może okazać że to nie jest do końca to czego oczekujemy i zaraz będzie w praktycznie cały zestaw do wymiany.
Ta wstawka z ceną tego i9 to chyba za późno napisana.. i zbędna. Z resztą... Jak dla mnie bez sensu zestaw, bo z tą grafiką to albo czekasz na dostępność nowych grafik, albo idziesz w bardziej profesjonalne zastosowania i renderowanie na CPU (co nie tłumaczy wyboru i9 nad ryzenem np. 3900x)
Sylwek logicznie myslisz . Tak czekam na serie 30xx az bedzie w normalnych cenach. Ale chcialem zauwazyc ze 1050ti daje rade w fullhd w nowszych tytylach jak widac wyzej na przykladach. Chlopak chcenpograc na juz wiec ma na juz rozwiazanie. Idac tropem doloz pieniedzy to za chwile zrobi sie nam 3000-4000zl . a chlopak i tak bedzie gral tylko w FHD.
Mamy budzet 1000zl.
Dodano po 4 [minuty]:
Wyrwane z mojego pytania w temacie kart graficznych :
Doskonale Cię rozumiem. Mi też w sumie nie robi 100€ różnicy. Jedyne co mnie często powstrzymuje przed zakupem niektórych produktów to nieadekwatny stosunek ceny do oferty. I to nawet nie chodzi o to czy mnie stać czy nie. Nie kupuję pomidorów po 30zł w tej chwili ale tylko dlatego, że są niesmaczne. Jeśli chodzi o podane karty których cena różni się o 100€ to ich wydajność jest na tyle bliska, że różnic nie zauważysz, bo sprowadzą się do błędu pomiarowego (1-2 FPS). ASUS do wersji Foundation dokłada 3-4 FPSy zwykle. Tylko po co? Co za różnica czy masz 86 czy 90 kl/s? Więc cena ASUSa czy Gainwarda jest dla mnie nieadekwatna do tego co oferują.
Jeśli chodzi o GTXa 1660S to największą różnicą w stosunku do opisywanych jest brak wsparcia RT i DLSS. Jeśli zadowala Cię 40+ klatek w FullHD/max w Red Dead Redemption II czy METRO Exodus to Ci wystarczy. W BF V będziesz miał 90. Jeśli chodzi RT, to dana gra musi go wspierać, a nie ma ich aż tak dużo, to korzyści z DLSS są, zwłaszcza w nowych, wymagających produkcjach które DLSS wspierają. Dzięki temu możesz uzyskać więcej klatek nieobniżając widocznie jakości grafiki. Warto może wiec jeszcze rozejrzeć się za RTXem 2060. Może akurat trafi się okazja (wyprzedaż)? Nie wiem w które gry grasz, więc trudno trochę ocenić czy 1660S będzie wystarczający. Zobacz ten test 3060Ti. Na wykresach jest też m.in 1660S: https://www.guru3d.com/articles pages/geforce rtx 3060 ti founder edition review,1.html
Nie może być. Cóż, zasilacz najlepiej nowy, to element mocno zużywający się.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html Jak nie patrzę, to ceny nowych zasilaczy z "białej" listy o mocy 500W to 170-200 złotych.
Edit:
Chociaż jeżeli uda ci się kupić zasilacz używany, ale względnie nowy od porządnego sklepu dającego gwarancję na swoje podzespoły - to nie powinno być problemów. Wtedy spokojnie 1/3 ceny odchodzi, jak nie więcej.
To jest tak naprawdę niewielka różnica w wydajności.
Nie daj się tylko naciąć na różne wersje karty z 2GB pamięci, lepiej wziąć 4.
1050 Ti występuje tylko z 4GB.
960 jest już starą kartą więc większe prawdopodobieństwo że zakończy żywot w twoim komputerze .
1050ti jest produkowana w nowszej technologii .
Ja bym wziął 1050Ti i na razie grał w FullHd na ustawieniach średnich/wysokich.
Przy twoim budżecie nie da się nic ciekawszego i wydajniejszego znaleźć .
Niestety ale taka prawda że albo składasz na używanych częściach i starych kartach albo na trochę nowszych kartach .
I jak chcesz tak bardzo budżetowo to ten zasilacz co masz masz możesz zostawić . GTX 1050Ti bierze "prąd" z płyty głównej . całe 75W plus procesor maks 100W więc zestaw weźmie 200W góra . Wycofałeś się z platoformy 775 i mając budżet 1000zł na prawie cały "nowy" komputer nie zwojujesz zbyt wiele .
Taka szczera prawda .
Dodano po 1 [minuty]:
Ale co nie zmienia faktu że zasilacz jest do wymiany .
W dyskusji poruszono temat zakupu zestawu komputerowego w budżecie do 1000 zł, z rozważaniami nad opcjami poleasingowymi oraz nowymi częściami. Użytkownicy podkreślili znaczenie określenia oczekiwań dotyczących wydajności, zwłaszcza w kontekście gier takich jak GTA 5 czy Forza 4. Wskazano na trudności w osiągnięciu odpowiedniej wydajności w tym budżecie, sugerując procesory Intel i5/i7 czwartej generacji oraz karty graficzne GTX 1050 Ti, GTX 770, czy RX 570. Użytkownicy zalecali również zakup zasilacza nowego lub używanego od renomowanego producenta oraz pamięci RAM DDR3. Wskazano na konieczność rozważenia przyszłej rozbudowy zestawu oraz na ograniczenia związane z platformami poleasingowymi, które mogą być trudne do modernizacji. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.