logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć transformator TS50/12 z wieloma wyjściami?

bb 15 Paź 2005 17:14 3156 10
REKLAMA
  • #1 1901047
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Witam
    Mam trafko TS50/12 tak jak na fotce. Tylko ze ono ma tyle wyjsc ze nie bardzo moge sie w tym polapac.. To ze jest symetryczne to wiem, ale co do czego to nie mam pojecia. Na 3 focie opisalem wszystko to czego nie widac. Podejzewam ze bylo by to wg mojego rysunku od cyfry 1: ++0-- lub jakos podobnie, ale chodzi mi konkretnie (oprócz rozpracowania wyprowadzen) jak to polaczyc zeby dalo sie uzyskac napiecie jak z zwyklego trafa + i - przemienne.
    Z gory dziekuje kolegom.
    pozdr
    Załączniki:
    • Jak podłączyć transformator TS50/12 z wieloma wyjściami? 3.jpg (31.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć transformator TS50/12 z wieloma wyjściami? 2.jpg (57.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć transformator TS50/12 z wieloma wyjściami? 1.jpg (63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1901125
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    Symbol transformatora: TS50/12
    Typ rdzenia: UI-60/21
    Uzw.wtór.połącz. 2x12,5V i 2x5,25 V

Napięcie wtórne: 12.5V, prąd: 2A
    Napięcie wtórne: 12.5V, prąd: 2A
    Napięcie wtórne: 5.25V, prąd: .5A
    Napięcie wtórne: 5.25V, prąd: .5A

Napięcie zasilające: 110V
    Napięcie zasilające: 127V
    Napięcie zasilające: 220V

Masz jakis miernik w domu ??
    Widze tak kabel sieciowy ... wiec wlacz i mierz po koleji napiecia jakie sa na poszczegolnych zaciskach - dokumentacje masz wiec powinienes dojsc co i jak.

bez miernika mozesz miec ciezko
  • REKLAMA
  • #3 1901240
    bb
    Poziom 20  
    Nie no miernik - podstawa u elektronika :)
    Tylko wlasnie o to chodzi, sam wpadlem na to zeby pomierzyc to :) ale jakos nie widze gdzie sa plusy i minusy :(
    Tylko chodzi mi o to ze napiec to jest od groma, zalezy gdzie przylozyc, a nie ma zadnej polaryzacji. Moze jakis punkt odniesienia zeby zlapac wzgledem tych napiec mierzonych. Oj sam nie wiem. Az tyle chyba mnie nie moglo ominac z elektrotechniki, a zreszta i tak sama teoria ;p
    pozdr
    bb

edit:
    Moze w ogole zle przytulowalem ten kabel bo sie strasznie grzeje, nie da sie dotknac. Trafa sie grzeja ale chyba nie az tak...

edit
    Ale tylko jedna polowka sie tak pirunsko zgrzala, druga normalnie ciepla, tak jak byc powinna. Czyli jednak chyba nie w to miejsce poszlo zasilanie, ale nic sie nie spalilo ani nic... :)
  • REKLAMA
  • #4 1901271
    bestler
    Aha .... Kolego, a co masz na mysli mówiąc + i - zasilania ??
  • REKLAMA
  • #5 1901318
    bb
    Poziom 20  
    Eee, nie zasilania tylko tego napiecia na wyjsciu. Wlasciwie to STOP.. Przeciez nie jest wyprostowane wiec + i - nie bedzie.. Ciemnota ze mnie :) Ale to nie zmienia faktu ze sie grzeje i dalej nie wiem jaki prad gdzie.
    Przulutuje zaraz jeden kabel od sieci tak zeby byla zasilana tylko jedna czesc i zobacze co z tego wyjdzie. Myslalem ze ktos moze dysponuje opisem wyprowadzen na jakims ladnym malowidle :D
    pozdr
  • #6 1901326
    bestler
    oj Kolego ;) Z cała pewnoscia na dwóch czesciach tego trafa jest to samo. Wiec zasilanie tez jest podzielone na dwie rowne czesci. Przyjzyj sie jak jest podlaczona ta czesc, ktora sie nie grzeje i tak samo polacz szerogo ta druga czesc.

Paweł
  • #7 1901518
    bb
    Poziom 20  
    Chyba jednak daje za wygrana :/ Rownolegle podlaczenie obu tych czesci daje tylko to ze cos w srodku strzela.
    Jak zasile jedna polowke, obojetnie ktora to sie ona tak grzeje ze nie idzis dotknac, o zapachu juz nie wspominam.. Chyba jednak bede musial kupic trafko o podobnych parametrach.
  • #8 1907888
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Witam
    Jak coś jest nie tak to może to być za wysokie napięcie na uzw. pierwotnym (np.230V na uzw.110), zwarcie uzwojeń wtórnych lub uszkodzona izolacja i zwarcie zwojów.
    Spróbuj rozłączyć całą stronę wtórną, po pierwotnej znaleźć zaciski o największej rezystancji (uzwojenie 230V) i tam podłączyć zasilanie, jeśli dalej się grzeje to chyba zostaje przewinięcie lub kupno nowego.
  • #9 1909407
    bestler
    Facet, masz te poóówki polaczyć SZEREGOWO !! a nie równolegle i będzie ok zapewniam :)

Paweł
  • #10 1909426
    bb
    Poziom 20  
    Szeregowo? Tylko widzisz moze jakos nie mam wyobrazni ale nie mam pomyslu jak polaczyc szerewogo 6 wyjsc ;p :D
    pozdr
  • #11 1909901
    bestler
    oooooooooooo ;(((((

to uzwojenie co sie tak strasznie grzeje ...... znajdz drugie identyczne na drugiej cewce i polacz te dwa szeregowo ... tylko ważny kierunek !!!!

Paweł

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia transformatora TS50/12 z wieloma wyjściami wtórnymi, które są symetryczne i mają różne napięcia (2x12,5V przy 2A oraz 2x5,25V przy 0,5A). Użytkownik ma problem z identyfikacją wyprowadzeń oraz uzyskaniem napięcia stałego + i - z wyjścia transformatora, które jest napięciem przemiennym i symetrycznym. Wskazano, że do prawidłowego działania należy zmierzyć napięcia na poszczególnych zaciskach miernikiem oraz zwrócić uwagę na prawidłowe podłączenie uzwojeń wtórnych. Problem przegrzewania się jednej z połówek transformatora sugeruje błędne podłączenie lub uszkodzenie. Zalecane jest rozłączenie uzwojeń wtórnych i sprawdzenie rezystancji uzwojeń pierwotnych, aby wykluczyć zwarcia lub uszkodzenia izolacji. Kluczową wskazówką jest połączenie uzwojeń wtórnych szeregowo, a nie równolegle, z zachowaniem właściwego kierunku uzwojeń, co pozwoli uzyskać sumaryczne napięcie i uniknąć przegrzewania. W przypadku dalszych problemów może być konieczne przewinięcie transformatora lub zakup nowego o podobnych parametrach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA