Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z komunikacją między komputerem gazowym a sondą lamb

konopek 18 Lut 2007 12:41 3248 19
  • #1 18 Lut 2007 12:41
    konopek
    Poziom 10  

    Witam jak w temacie mam problem z komunikacja między sondą lambda 5v a komputerem gazowym stag 200 mianowicie według komputera sonda lambda faluje ale bardzo delikatnie tzn 4.7-4.8 v przez co nie mozna skonfigurowac dobrze gazu. Caly czas podaje za bogata mieszanke i powoduje bardzo wysokie spalanie oraz wystrzały w tłumiku. Samochod o ktorym mowa to opel omega kombi 2.0 16v z 94 roku. gazownicy uważają ze sonda jest uszkodzona ale samochod został podłączony pod komputer i sonda pracuje normalnie. Pomocy.

    0 19
  • #2 18 Lut 2007 13:39
    yaaro
    Poziom 33  

    A jakie ma wskazania ta sonda na inny komputerku? Sprawdź miernikiem, jakie napięcie daje pracując na benzynie. Kiedyś mailem przypadek w opelku była wilgoć w kąpie gazowym i sonda cały czas wskazywała max napięcie.
    Zacznij od sprawdzenia sondy miernikiem

    0
  • #3 18 Lut 2007 13:56
    apcgassystem
    Poziom 15  

    Witam!
    W sterowniku o którym piszesz, do poprawnej pracy instalacji gazowej nie jest wymagane podłączenie sondy lambda. Sygnał ten jest tylko podłączany w celach diagnostycznych.
    Pozdr.

    0
  • #4 18 Lut 2007 14:13
    konopek
    Poziom 10  

    zwykłym miernikiem mierzac sonda takze pokazuje 4.7-4.8 v ale miernik chyba nie wychwyci oscylacji, dodam jeszcze ze jest to sekwencja, czy w takim razie moge odłączyć sonde od komputera gazowego i wtedy przeprowadzic auto kalibracje programem ac gas synchro???

    0
  • #6 18 Lut 2007 16:50
    yaaro
    Poziom 33  

    Wychwyci oscylacje, jeśli sonda ma chodzić od 1V do 5 V to napewno miernik załapie oscylacje, jeżeli chodzi w tym zakresie, co opisujesz to jest do wywalenia. A co do kalibracji to uważam ze sonda pomaga w sterowaniu benzyny i kalibracja z wywaloną sonda będzie chyba mało trafiona.

    0
  • #7 18 Lut 2007 17:30
    apcgassystem
    Poziom 15  

    Witam.
    To, że sonda pokazuje cały czas takie napięcie wcale nie oznacza, że jest uszkodzona. Może faktycznie mieszanka jest za bogata i wówczas będzie się działo dokładnie tak jak opisujesz.
    Proponuje sprawdzić wskazania sondy podczas pracy rozgrzanego silnika na benzynie. Jeśli będą one poprawne (napięcie oscylujące pomiędzy ok. 0V a 5V), oznaczałoby to źle skalibrowany sterownik gazowy (ewentualnie np. za duże dysze wtryskiwaczy gazowych).
    Sprawdź czas wtrysku benzyny przy pracy na benzynie i porównaj go z tym jaki będzie podczas pracy na gazie. Jeśli mieszanka jest za bogata, to sterownik wtrysku benzyny będzie dążył do jego skrócenia i czas wtrysku benzyny podczas pracy na gazie będzie krótszy od czasu wtrysku benzyny w czasie pracy silnika na benzynie.
    Może trochę skomplikowane, ale jeśli gazownik ma pojęcie o kalibracji tej instalacji, na pewno będzie wiedział co robić.
    Pozdr.

    0
  • #8 18 Lut 2007 20:12
    konopek
    Poziom 10  

    jest to juz moja 3 sonda i na kazdej jest to samo.jesli chodzi o wskazania podczas pracy na benzynie sa identyczne jak przy pracy nagazie sonda stoi, ale dlaczego jesli jestem podlaczony tzn samochod jest podlaczony przez gniazdo diagnostyczne do komputera to sonda dziala poprawnie przynajmniej tak wskazuje komputer. kolejna sprawa jest to iz odlaczylem sonde od komp gazu i jak sie lacze ze sterownikiem to program wskazuje napiecie na (nie podlaczonej ) sondzie okolo 3.5 v.

    0
  • #9 18 Lut 2007 20:27
    autoel
    Poziom 25  

    Wygląda na to że się podpiąłeś pod niewłaściwy kabelek, miałem podobny problem w Vektrze 2,0 16V.

    0
  • #10 18 Lut 2007 20:50
    mateo027
    Poziom 26  

    apcgassystem napisał:
    Witam!
    W sterowniku o którym piszesz, do poprawnej pracy instalacji gazowej nie jest wymagane podłączenie sondy lambda. Sygnał ten jest tylko podłączany w celach diagnostycznych.
    Pozdr.


    Bardzo dobry zart...skad masz te "informacje"?

    0
  • #11 18 Lut 2007 22:37
    gondoljerzy
    Poziom 23  

    konopek napisał:
    ...kolejna sprawa jest to iz odlaczylem sonde od komputer gazu i jak sie lacze ze sterownikiem to program wskazuje napiecie na (nie podlaczonej ) sondzie okolo 3.5 v.


    Sonda wąskopasmowa 5V to sonda tytanowa, rezystancyjna. Sama sonda nie generuje napięcia tylko zmienia swoją rezystancję. Napięcie jest podawane z ECU. Widocznie po odłączeniu sondy takie napięcie jest w punkcie podłączenia.
    Czy ten problem z sondą jest od początku, od momentu założenia instalacji gazowej? Jesli tak to op....ol gazowników i zażądaj usunięcia usterki lub demontażu instalacji i zwrotu kasy. Taki argument zwykle dodaje partaczom skrzydeł.
    Może żle ustawiono typ sondy w oprogramowaniu gazowym. Te sondy pracują jako 0-5V lub 5-0V. Liczby te same, tylko inny ,,zwrot".

    0
  • #12 19 Lut 2007 11:38
    apcgassystem
    Poziom 15  

    mateo027 napisał:

    Bardzo dobry zart...skad masz te "informacje"?

    Bardzo mi przykro, ale ja się niestety trochę na tym znam :D:D:D A kolega swoim postem nie wniósł nic konkretnego do dyskusji.


    A wracając do tematu jest dokładnie tak, jak pisze kolega gondoljerzy w poście powyżej. Może rzeczywiście podpinacie się nie pod ten przewód (sygnał sondy - pin w kostce oznaczony jako D) lub też może warto podmienić na chwile sterownik Simtec...[/u]

    0
  • #13 19 Lut 2007 18:00
    sztywny13
    Poziom 20  

    apcgassystem napisał:
    mateo027 napisał:

    Bardzo dobry zart...skad masz te "informacje"?

    Bardzo mi przykro, ale ja się niestety trochę na tym znam :D:D:D A kolega swoim postem nie wniósł nic konkretnego do dyskusji.


    A wracając do tematu jest dokładnie tak, jak pisze kolega gondoljerzy w poście powyżej. Może rzeczywiście podpinacie się nie pod ten przewód (sygnał sondy - pin w kostce oznaczony jako D) lub też może warto podmienić na chwile sterownik Simtec...[/u]


    Popieram kolegę apcgassytem. Wie co pisze.

    0
  • #14 20 Lut 2007 12:26
    konopek
    Poziom 10  

    REASUMUJAC
    Czy jestem w stanie zmierzyc sonde lambda ktora jest w mojej omedze zwyklym miernikiem czy pownienem miec normalnna oscylacje widoczna na wyswietlaczu. Czy jest możliwe ze sonda ktora mam zalozona moze sie roznic jakimis parametrami tzn wiem ze mam sonde przeznaczona do tego wlasnie silnika ale o innym numerze seryjnym niz poprzednia orginalna, jesli nie to dlaczego nie wywala błędu i dlaczego jesli samochod jest podlaczony pod komputer to sonda normalnie dziala????

    0
  • #15 20 Lut 2007 20:05
    sztywny13
    Poziom 20  

    konopek napisał:
    REASUMUJAC
    Czy jestem w stanie zmierzyc sonde lambda ktora jest w mojej omedze zwyklym miernikiem czy pownienem miec normalnna oscylacje widoczna na wyswietlaczu. Czy jest możliwe ze sonda ktora mam zalozona moze sie roznic jakimis parametrami tzn wiem ze mam sonde przeznaczona do tego wlasnie silnika ale o innym numerze seryjnym niz poprzednia orginalna, jesli nie to dlaczego nie wywala błędu i dlaczego jesli samochod jest podlaczony pod komputer to sonda normalnie dziala????

    Tak, możesz ją zmierzyć. Jeśli sonda działa we właściwym zakresie to błędu nie wyrzuci. Nieskalibrowana instalka lpg potrafi rozkalibrować/przeadaptować mapę benzynową i później sonda na benzynie może stać w miejscu.

    0
  • #16 21 Lut 2007 11:39
    apcgassystem
    Poziom 15  

    Witam!
    Woltomierzem możesz zmierzyć jedynie amplitudę sygnału sondy, natomiast jeśli chcesz też zaobserwować jego okres oscylacji, należałoby podłączyć np. oscyloskop.
    Pozdr.

    0
  • #17 21 Lut 2007 20:19
    rumun-r32
    Poziom 13  

    [quote="gondoljerzy"]

    konopek napisał:
    ...kolejna sprawa jest to iz odlaczylem sonde od komputer gazu i jak sie lacze ze sterownikiem to program wskazuje napiecie na (nie podlaczonej ) sondzie okolo 3.5 v.


    tu wyżej napisałeś ze odłączyłeś sonde od komputra gazu? ale nie połączyłeś jej z komputerem ECU i dlatego napięcie miałeś 3,5V po włączeniu zapłonu.
    podłącz sondę tak jak była podłączona przed montażem gazu czyli fabrycznie

    W sekwencji stag 200 nie podłancza sie sondy! komputer gazu steruje listwą wtryskiwaczy za pomocą czasu wtrysku. zresetuj komputer gzau i bebzyny zapal na benzynie i przejedz sie na benzynie tak pare kilometrów. Komputer gazu zrobi sobie w tym czasie mape wtrysku benzyny. pozniej możesz zabrać sie za kalibrację gazu.

    0
  • #18 22 Lut 2007 18:47
    konopek
    Poziom 10  

    Jesli chodzi o ta odlaczona sonde to chodzilo mi ze odlutowalem kabel od komputera gazowego ale sonda caly czas byla podlaczona do ecu , a napiecie 3,5 v bylo na kompie gazowym wysiwetlane, caly problem polega na tym ze mam zbyt bogata mieszanke na gazie i stzrela mi w tlumik (tylko na gazie) i pali tez sporo tj 16 -18 litrow w miescie.
    O ile dobrze pamietam jak bylem u goscia ktory podpial sie pod ecu okazywalo sie ze sonda pracuje na benzynie ale na gazie zaczyna miec problemy.

    0
  • #19 23 Lut 2007 09:00
    rumun-r32
    Poziom 13  

    to wszystko jest dziwna sprawą jezeli sonda pracuję na benzynie to czego miała by nie pracować na gazie. poszukaj sobie gdzieś schematu instalacji staga 200 na necie i zobacz czy wszystko masz prawidłowo podpięte. Zrób reset komputera gazowego ściąg klemy przejedz sie na benzynie w tym czasie stag zrobi sobie mape wtrysku a później zrób mu kalibracę.
    a jak to nie pomoże to jedz do tych gaziarzy co montowali Ci ta instalacje i niech ja ustawią albo niech sobie zdemontują tą instalację i wrócą Ci kasę.
    Jeżeli oni Ci bedą kazali kupić sondę to powiedz im niech oni kupią sondę jezeli okaże sie ze to sonda była winowajcą to im wrócisz kase a jak nie to po co masz wyrzucać kasę w błoto.

    0
  • #20 23 Cze 2007 01:06
    rafcio_21
    Poziom 28  

    mialem podobny problem tez nie wykrywalo mi sondy w mazdzie 323 na sterowniky autronik 700 okazalo sie ze sterownik nie mial dobrej masy sproboj przepiac mase sterownika prosto pod kleme akumulatora u mnie pomoglo

    0