logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suszarka na wąską pralkę - dam radę kupić/zamontować?

akla 11 Gru 2020 19:42 13629 9
REKLAMA
  • #1 19106897
    akla
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Zastanawiam się nad kupnem suszarki, którą chciałbym zamontować na pralce. Problemem jednak jest fakt, że moja pralka jest bardzo wąska. Według instrukcji ma 45 cm głębokości, ale tak naprawdę jak zmierzyłem górę to tam jest od 43 do 44 cm (delikatny łuk). Pralka to dokładnie ten model: https://www.euro.com.pl/pralki/samsung-wf0602wke.bhtml
    Najmniejsze suszarki jakie znalazłem mają 46 cm głębokości, więc byłyby trochę większe niż pralka.

Czy ktoś próbował montować suszarkę na tak wąskiej pralce? Pytałem różnych osób i słyszę sprzeczne opinie. Nie znam nikogo kto by tak naprawdę tego próbował i mógłby potwierdzić że coś takiego ma szanse działać, albo jednoznacznie temu zaprzeczyć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19107273
    akla
    Poziom 10  
    hevet2 napisał:
    Na pralce NIE MOŻNA NIC USTAWIAĆ.

To jakiś żart, czy nieprecyzyjnie się wyraziłem? Oczywiście rozumiem, że będzie potrzebny łącznik, nie postawię suszarki bezpośrednio na pralce. Tylko pytanie czy przy tak płytkiej pralce nie będzie z tym problemu?
  • REKLAMA
  • #4 19107327
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    akla napisał:
    będzie potrzebny łącznik

Łącznik nie jest rozwiązaniem, bo:
    hevet2 napisał:
    Na pralce NIE MOŻNA NIC USTAWIAĆ.

Powinna być konstrukcja, na której będzie postawiona suszarka. Konstrukcja musi przenieść cały ciężar suszarki.
  • #5 19107626
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    @misiek1111, @hevet2
    Czy wam się daty pomyliły z 1 kwietnia ?

Jak najbardziej stosuje się dedykowane łączniki do ustawiania suszarek bębnowych na pralkach. Jest to rozwiązanie oferowane przez producentów i zwykle idealnie dopasowane do łączenia dwóch urządzeń tej samej marki w tzw słupek.
    Proponuję zasięgnąć wpierw wiedzy, by głupot na forum nie pisać.

Wracając do pytania autora wątku.

akla napisał:
    Czy ktoś próbował montować suszarkę na tak wąskiej pralce? Pytałem różnych osób i słyszę sprzeczne opinie. Nie znam nikogo kto by tak naprawdę tego próbował i mógłby potwierdzić że coś takiego ma szanse działać, albo jednoznacznie temu zaprzeczyć.

Nie, to się nie uda, do takiego czegoś potrzeba pełno gabarytowej pralki, suszarek w wersji slim na rynku nie ma.
  • REKLAMA
  • #6 19107671
    misiek1111
    Poziom 37  
    W przeciwieństwie do Ciebie, my odpowiedzieliśmy na opisany problem autora.
    Człowiek ma pomysł postawienia suszarki na pralce, która nie jest do tego przystosowana.
    Dodatkowo, zaproponowałem mu, co powinien zrobić w jego łazience - pewnie o powierzchni 3m² - aby mógł swój pomysł zrealizować.

Teraz mam prośbę, przeczytaj swój post i napisz nam, w jaki sposób mu pomogłeś pisząc o łącznikach do urządzeń systemowych dla pełnowymiarowych pralek.
  • #7 19107982
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 414
    Panie...nie da się... :D
    Kolego autorze, w internetach jest kwadrylion informacji na ten temat.
    Bezpośrednio nie postawisz... to chyba oczywiste. Najprościej jest położyć na pralce kawałek blatu, który z tyłu koniecznie trzeba przymocować do ściany.
    Suszarka na pusto waży średnio <40kg. Prawidłowo wykonana pralka bez problemu to udźwignie, chyba że to jakiś Wh.... Możesz dla pewności poprosić sąsiadkę, żeby na próbę usiadła na pralce, w celu weryfikacji wytrzymałości owej pralki :roll:
    Oczywiście wyższy poziom rozwiązania problemu to wykonanie dedykowanego stojaka i taki też mam u siebie. I jestem za takim rozwiązaniem, nawet jeżeli oba urządzenia byłyby pełnowymiarowe. Takie rozwiązanie wygląda po prostu lepiej, nie ma żadnego wzajemnego oddziaływania urządzeń, można cos przesunąć i odkurzyć itp.
    Generalnie musisz sam podjąć decyzję na podstawie konkretnie swojego przypadku.
  • #8 19108195
    akla
    Poziom 10  
    Samo istnienie łączników do pralek, oraz fakt, że sklepy AGD mają w opisach suszarek pozycję "Możliwość montażu na pralce" często zaznaczoną na "Tak" trochę rozwiewa wątpliwość czy ogólnie można stawiać suszarkę na pralce. Ogólnie, nie w tym konkretnym przypadku.

mrice napisał:
    Nie, to się nie uda, do takiego czegoś potrzeba pełno gabarytowej pralki, suszarek w wersji slim na rynku nie ma.

Są, tylko jest ich bardzo mało. Przykład pierwszy z brzegu: Beko DF7312GXW, wymiary 45,9 x 60 x 85 cm. Nie potrafię nigdzie znaleźć rozkładu nóżek, żeby sprawdzić czy uda się ustawić ją na mojej pralce.

Generalnie wyczytałem, że pralkę i suszarkę slim można ustawić na sobie często poprawiając stabilność pasem transportowym:

Najsensowniejszym chyba rozwiązaniem byłby zakup jakiejś niewielkiej półki na suszarkę, ale nie potrafię nigdzie czegoś takiego znaleźć. Mam na myśli dokładnie coś takiego jak poniżej (z lewej strony).
  • #9 19108233
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 414
    Tu nie chodzi tylko o głębokość suszarki i jej rozstaw nóżek. Chodzi o stabilność całej wieżyczki w przypadku pralki slim, w której rozstaw nóżek w głąb wyniesie niecałe 40cm. Jeżeli chodzi o półkę, to w najprostszej opcji można kupić w markecie budowlanym kawałek kuchennego blatu. Kompletny stojak trzeba sobie gdzieś wykonać. Za taki z profilu zamkniętego bez drewnianych wykończeń, z malowaniem proszkowo zapłaciłem 150zł.
  • #10 19108257
    misiek1111
    Poziom 37  

To już jest ciepło, tylko ten stelaż raczej nie jest przystosowany do wibrujących obciążeń.
    Pozostaje Ci wykonanie takiego stelaża, ale pospawanego z profili stalowych. Profil powinien być przykręcony także do ściany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup suszarki do zamontowania na wąskiej pralce Samsung WF0602WKE, która ma 45 cm głębokości, ale w rzeczywistości tylko 43-44 cm. Wiele odpowiedzi wskazuje, że montaż suszarki na tak płytkiej pralce może być problematyczny. Użytkownicy sugerują, że potrzebna jest stabilna konstrukcja lub dedykowany łącznik, aby przenieść ciężar suszarki. Wskazano, że na rynku brakuje slim suszarek, a niektóre modele, jak Beko DF7312GXW, mogą być zbyt duże. Proponowane rozwiązania obejmują użycie blatu lub wykonanie specjalnego stelaża, który powinien być przymocowany do ściany dla większej stabilności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA