logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekran na chwile gaśnie i po chwili już jest ok :|

pcmaniaczek 15 Paź 2005 21:02 6044 9
  • #1 1901657
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    Mam pc Compaq P667 mhz,256 ram bx,płyta intel815 s370,rivatnt 2 , dysk wdc 80 gb,cdrom liteon,dvdrw pioneer,karta tv winfast expert...

ze dwa dni temu kupiłem używany monitor 19 cali a dziś karte winfasta....

przed chwilą zmieniam status na gg i czarny ekran :| , czekam chwile i jest obraz :| , znowu zmieniam status gg i znowu to samo :|

co może być powodem ????

sterowniki od karty tv ?? czy riva tnt chłodzona pasywnie która jest gorąca po prostu ....
  • #2 1901976
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Rive to możesz schłodzić jakims wentylatorkiem.Wyczyść styki złącz na karcie.Sprawdź kabel do monitora.
  • #3 1902009
    zachej
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    hmmm pcmaniaczek
    mysle, ze problem tkwi w monitorze (głownie sterowniki)
    używałem CTX 15" na rivie i było ok...
    a teraz kupiłem sobie EIZO F730 i np tak mi sie dzieje, jak nacisne prawy przycisk myszy na jakis pliczek z filmem :D obraz tak mignie (wylaczy sie i w ciagu sekundy włączy, wszystko bezglośnie).
    Potem zniemiłem grafe, ale nic sie nie poprawiło :)
    wg mnie wina tkwi w sterach od monitora.

(PS. takie miganie mialem także jeżeli klikłałem Prawy przycisk myszy w ikonke w trauy sterów do grafy (obok daty)- też był taki przeskok).
    pozdrawiam :)
  • #4 1902025
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    narazie jest wgrany sterownik od monitora : plug and play :p

poszukam na necie oryginalnego :), zapuściłem 3 dmarka teraz i nic nie gaśnie ;|

to było dokładnie tak :

ok 5 włączyłem radio internetowe,wyłączyłem monitor i poszedłem spać...muzyczka grała....potem ok 20 włączyłem monitor,potem gadu gadu, chce ustawić status i bach .... czarny ekran na 3 sec...potem znowu chce zmienić stasus i znowu to samo :|
  • #5 1902034
    zachej
    Poziom 17  
    hehe, no tak samo mam :)
    tylko mi sie tak robi jak klikam obok gg na ikonke sterownikow do grafy albo... jak klikam ja jakis film prawy przycisk myszy... obraz mignie... ale to jest sekunda ;)
    przywzwyczailem sie
  • #6 1902103
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    nigdzie nie ma sterowników do mojego monitora :|

oto model : Acer 7229C
  • #7 1902416
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    no i dziś znowu to samo...włączam pc z samego rana i obraz na monitorze zgasł , monitor nie przechodzi w stan czówania itp. po prostu robi sie czarny ekran :| i po ok. 10 sec jest ok :|

monitor kupiłem 13.10 .. i od tego dnia było ok! , te jaja zaczeły sie dziać po tym jak wsadziłem karte tv winfasta .....wydaje mi sie że to wina sterowników :?:
    ale z drugiej strony czemu to sie dzieje tylko wtedy jak włączam pc z samego rana ??:|

wirus :>
  • #8 1903227
    zachej
    Poziom 17  
    słuchaj :D
    gdybyś miał powiedzmy procka 2,4GHz to by się "wyłączał" obraz na 1-2 sekundy, a nie na 10 sekund :)
    do mojego moniotora tez nie moglem nigdzie sterow znaleźć.
    pozdro
  • #9 1903305
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    pcmaniaczek napisał:
    te jaja zaczeły sie dziać po tym jak wsadziłem karte tv winfasta

Spróbuj przełożyć kartę tv do innego slotu. Być może jest jakiś konflikt z przerwaniami.
    Komp jest nie pierwszej świeżości, więc radziłbym też pomierzyć MIERNIKIEM napięcia na zasilaczu, może włożenie TV przechyliło szalę napięć na niekożyść zasilacza.
  • #10 1903445
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    ale to jest compaq....one są niezniszczalne a zasilacz ma 200 wat ;]

okazało sie że to była wina monitora :/

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy komputera Compaq z kartą graficzną Riva TNT i nowo zakupionym monitorem 19 cali Acer 7229C oraz kartą TV Winfast Expert. Po zmianie statusu w komunikatorze GG ekran na chwilę gaśnie, a następnie wraca do normy. Podejrzewane przyczyny to sterowniki karty TV, przegrzewanie pasywnie chłodzonej karty Riva TNT lub problemy ze sterownikami monitora. Użytkownik korzysta z domyślnych sterowników Plug and Play, nie może znaleźć oryginalnych sterowników do monitora. Migotanie obrazu pojawia się także przy klikaniu prawym przyciskiem myszy na pliki lub ikonki sterowników grafiki. Po uruchomieniu komputera rano ekran gaśnie na około 10 sekund bez przejścia monitora w tryb uśpienia. Wskazano możliwy konflikt przerwań po dodaniu karty TV oraz potencjalne problemy z zasilaczem, jednak zasilacz Compaq o mocy 200W uznano za wystarczający. Ostatecznie problem okazał się leżeć po stronie monitora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA