logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przepompowania powietrza w instalacji CO za pomocą inżektora.

Darqs13 13 Gru 2020 14:04 1503 3
  • #1 19110907
    Darqs13
    Poziom 1  
    Witam.

Potrzebuję przepompować gorące powietrze z komory grzewczej kominka do sąsiedniego pokoju celem nagrzania tego pokoju.
    Myślałem o wykorzystaniu małego inżektora, bo wentylatory - turbiny wykonane w tym celu są stosunkowo drogie i zbyt duże jak na moje potrzeby.

Sytuacja wygląda tak, że "plecy" obudowy kominka wraz z czopuchem przylegają do ściany za którą jest pokój który chciałbym ogrzać przetłaczając do niego ciepłe powietrze. W przestrzeni wokół paleniska i w czopuchu gromadzi się masa gorącego powietrza które z powodzeniem ogrzałoby obydwa pokoje, w sumie około 35 m2.
    Problemem jest to, że ta ściana jest ścianą z kanałami wentylacyjno kominowymi i trzeba te gorące powietrze przepompować bo grawitacyjnie nie rusza.
    Zastosowałem wentylator kominkowy, ale plastik z którego był wykonany rozpłynął się po kilku minutach pompowania i ... po ptokach.
    Może ma ktoś jakieś doświadczenia z takimi problemami?

Pozdrawiam.
  • #2 19111929
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1970
    A czemu nie dmuchałeś zimnego powietrza tylko to gorące?
  • #3 19112200
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    Darqs13 napisał:

Sytuacja wygląda tak, że "plecy" obudowy kominka wraz z czopuchem przylegają do ściany za którą jest pokój który chciałbym ogrzać przetłaczając do niego ciepłe powietrze.

A nie ma tam drzwi, które wystarczy otworzyć?
  • #4 19112693
    Darqs13
    Poziom 1  
    retrofood napisał:
    Darqs13 napisał:

Sytuacja wygląda tak, że "plecy" obudowy kominka wraz z czopuchem przylegają do ściany za którą jest pokój który chciałbym ogrzać przetłaczając do niego ciepłe powietrze.

A nie ma tam drzwi, które wystarczy otworzyć?

Są, po drodze nawet dwie sztuki drzwi.
    Chciałbyś jedne kupić?
REKLAMA