logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minimax Eco 22/22 - nowy piec błąd e09 i słabo grzeje wodę

wojtek_tronik 13 Gru 2020 17:21 1998 5
REKLAMA
  • #1 19111457
    wojtek_tronik
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,
    tydzień temu fachowiec założył mi piec Termeta. Niestety od początku codziennie jest błąd e09 i trzeba dopuścić około pół szklanki wody i wtedy działa około doby. Drugim problemem jest grzanie wody, leci letnia woda w kranie mimo max temperatury na piecu. Czy to uroki użytkowania termeta czy coś jest nie tak i fachowiec musi to poprawić?
  • REKLAMA
  • #2 19112411
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 107
    E9 to brak ciśnienia w układzie CO. W pierwszej kolejności czy naczynie przeponowe jest odpowiednie i czy ciśnienie w nim jes dobrane do Twojej instalacji, po drugie należy instalacje odpowietrzyć, wtedy już nie powinno pokazywać się E9.
    Letnia woda CWU to kilka czynników - po pierwsze co to za fachowiec który zostawia klienta z letnią wodą.
    Ustawić kocioł: moc CWU, sprawdzić cisńienie gazu, przepływ CWU. Często jest problem że miesza sie woda z boilera z wodą CWU z kotła, ale nie wiem jak jest u CIebie.

Generalnie wołaj fachowca, niech skończy robotę, chyba że za flaszkę montował, to się nie ma co spodziewać że będzie dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 19112444
    wojtek_tronik
    Poziom 10  
    Mam bojler, ale jest zakręcony dopływ do niego i nie korzystam z niego.
  • REKLAMA
  • #4 19112454
    diodak_13
    Poziom 20  
    to zakręć wodę zimną w termecie i odkręć kran i zobacz czy leci z kurka CWU cokolwiek
  • REKLAMA
  • #5 19112513
    wojtek_tronik
    Poziom 10  
    Rzuciło mi się w oczy jeszcze że gdy jest ciepła odkrecona to maksymalna temperatura jaka się wyswietla na piecu to 41°C
  • #6 19112685
    diodak_13
    Poziom 20  
    jak kocioł nowy to i na gwarancji, instalator nie musi sie znać na wszysytkim, ważne aby podbił pieczątkę i zaproś serwis do siebie - może i zapłacisz, ale człowiek przynajmniej sprawdzi co pisałem i problem rozwiąże. Może zawór gazowy skręcony i nie rozpędza się do max, może coś instalator poprzestawiał w ustawieniach, może moc CWU ograniczona....
    Trzeba sprawdzić ustawienia elektroniki i mechanizmu gazowego a następnie parametry instalacji - może być nawet za niskie ciśnienie gazu i też nie pójdzie dobrze. Tu można pisać a patrząc na pracę kotła człowiek od razu może zobaczyć w czym problem.
REKLAMA