logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór transformatora dla wzmacniacza na tda7294: jakie napięcie i prąd?

Venox 13 Gru 2020 22:18 1548 11
REKLAMA
  • #1 19112397
    Venox
    Poziom 10  
    Ocena: 69
    Witam!

Posiadam wzmacniacz zbudowany na kostce tda7294. Problem polega na tym, że padł transformator. Cała konstrukcja ponoć ma mieć 50W RMS przy 6/8 ohm, bynajmniej tak zarzeka producent. Kondensatory w zasilaczu są na 35V. Mam zagwozdkę o jakim napięciu i prądzie dobrać trafo tak aby w przybliżeniu osiągnąć podaną moc.

Parametry kostki:
    D=0.5%
    +/-35V =8ohm - 60-70W
    +/-31V =6ohm - 60-70W
    +/-27V =4ohm - 60-70W

Z moich wyliczeń wynika że transformator 24V będzie miał po wyprostowaniu blisko 33V. Natomiast 22V już 30V.

Mam wrażenie, że podana moc 50W RMS przy (8?) Ohm występuje przy większych zniekształceniach niż 0.5%.

Pierwszy raz spotykam się aby w subwooferze aktywnym padł transformator. Po podłączeniu do prądu zero oznak. Nie brzęczy i nie ma napięć. Sprawdzając omomierzem wykazuje aktywność tylko dla sekcji 115V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19112421
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Możliwe że masz bezpiecznik w transformatorze i jest on spalony, da się to naprawić tylko trzeba rozebrać transformator.
  • Pomocny post
    #4 19112450
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2353
    A z jakim głośnikiem ma to grać (jaka impedancja) bo to podstawowe pytanie przy doborze transformatora do końcówki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19112459
    zulusj23
    Poziom 25  
    Ocena: 103
    Tu masz wskazówki odnośnie doboru transformatora do tej kostki:
    http://www.fratu.pl/irek/?wzmacniacz-do-subwofera-na-mostku-tda7294,57
    Jedna uwaga ode mnie. Napięcie nie może być zbyt wysokie bo będzie się uaktywniało w kostce zabezpieczenie nadprądowe. Przekonałem się o tym osobiście. Dla głośnika 4R wybrałem trafo 2x24 VAC. Tylko, że ja mam w porywach w gniazdkach nawet 242V o czym do tego właśnie momentu nie miałem zielonego pojęcia bo nigdy nie przyszło mi do głowy go mierzyć. No i jak się okazało, miałem na zasilaniu kostki zbyt wysokie napięcie. Niby nie dużo ale powodowało to problem.
    Jeśli jesteś pewien że masz u siebie 230V to zastosuj się do wskazówek Irka.
  • #6 19112469
    Venox
    Poziom 10  
    Niestety nic z tych rzeczy, przewody idą wprost do uzwojeń :(

Subwoofer to Samson S40 - uprzedzam niewiele danych oprócz manuala. Zamontowany jest Visaton w 170s 50W 8ohm (po pomiarach cewka 6.2ohm). Nie jestem pewien czy to oryginał, podłączyłem pod osobny wzmacniacz i w tej obudowie oraz strojeniu gra naprawdę ciekawie.

Wybór transformatora dla wzmacniacza na tda7294: jakie napięcie i prąd? Wybór transformatora dla wzmacniacza na tda7294: jakie napięcie i prąd? Wybór transformatora dla wzmacniacza na tda7294: jakie napięcie i prąd?
  • Pomocny post
    #7 19112482
    zulusj23
    Poziom 25  
    Ocena: 103
    Pod izolacją uzwojenia pierwotnego może być schowany bezpiecznik termiczny.
  • Pomocny post
    #8 19112491
    sylweksylwina
    Zastosuj transformator 2x28V 100W Kostka osiągnie trochę większą moc niż producent przewidział. Ale będziesz musiał zmienić kondensatory filtrujące. Bardziej ekonomicznie bez zmiany kondensatorów pakuj trafo 2x24V też 100W (jak znajdziesz możesz dać np. 80-90W) Wtedy kostka osiągnie jakieś ~60W.

Dodano po 1 [minuty]:

@zulusj23
    W najlepszym wypadku będzie pod żółtą izolacją.... albo gdzieś pod uzwojeniem... albo wcale ;)
    Pod żółtą izolację warto zajrzeć, w innym wypadku mówi się trudno.
  • REKLAMA
  • #9 19112556
    Venox
    Poziom 10  
    Niestety nic, już później kiereszowałem ile wlezie żeby być pewnym. Nie dziś, może jutro rozbiorę go w drobny mak ;) Ale aż dziw, nie jest przypalony i tak dalej, przecież trafa o tak nie padają. No chyba że to zamiennik bo miał odlutowany przewód od 115V.

Dziękuję za odpowiedzi! Wpierw, co powinienem zrobić już dawno, przetestuje wzmacniacz i przedwzmacniacz pierwszym lepszym trafem 2x 15V 0.5A o zawrotnym 15W mocy :D mam obawę, że trza będzie zastosować tego 24V. Dodatkowo jest jakiś stabilizator na dwóch tranzystorach na +/- 15V do przedwzmacniacza i filtra. Może da radę coś z tym zrobić, jutro bliżej przyjżę się temu.

Zależy mi na odpaleniu tego ustrojstwa, w końcu to mój pierwszy aktywny subwoofer na ciekawym głośniku :D Nie myślałem, że 147mm zagra tak dobrze, nawet brzmienie ma za dobre, jak na moje uszko. Producent określił tego subwoofera jako "deep bass" czy coś takiego i rzeczywiście dobrze się sprawdza w pokroju utworów tuesday, sugar, sweet dreams.

Wybór transformatora dla wzmacniacza na tda7294: jakie napięcie i prąd? Wybór transformatora dla wzmacniacza na tda7294: jakie napięcie i prąd?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 19112643
    sylweksylwina
    Jak dla mnie uzwojenie pierwotne na pierwszym zdjęciu wygląda na przypalone.

Sprawdź najpierw czy nie ma zwarć na diodach prostowniczych i za mostkiem.
  • #11 19113240
    Venox
    Poziom 10  
    Trochę się pośpieszyłem, sprawdziłem czy diody w mostku mają zwarcie, nie miały. Podłączyłem trafo 15W 2x15V. Zadziałało, nic się nie dymi :D przedwzmacniacz także działa. A więc pozostaje wymienić transformator.
    Dziękuję wszystkim za pomoc!! Zastosuje 2x 24V 100W.

Na zakończenie dodaję zdjęcia konstrukcji.

Wybór transformatora dla wzmacniacza na tda7294: jakie napięcie i prąd? Wybór transformatora dla wzmacniacza na tda7294: jakie napięcie i prąd? Wybór transformatora dla wzmacniacza na tda7294: jakie napięcie i prąd?

Dodano po 6 [minuty]:

Mała uwaga, u mnie jest 230V i więcej w gniazdku.

Dodano po 52 [minuty]:

Słychać lekki brum ale pewnie to problem z masą lub sama kostka.

Dodano po 9 [godziny] 24 [minuty]:

Całe uzwojenie odwinięte, pieron był pod tym wszystkim. Więc nie było przerwy, winowajca znaleziony :D nawijać nie będę, nowe trafo zakupię jak pisałem wyżej.

Wybór transformatora dla wzmacniacza na tda7294: jakie napięcie i prąd?
  • #12 19118414
    Venox
    Poziom 10  
    Bezpiecznik, prawdopodobnie termiczny, spalił się w fabrycznym transformatorze. Według sugestii forumowiczów zastosuje trafo 2x24V 100-150W.

Problem brumienia polegał aby dodać doprowadzenie masy sygnału na obudowę.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje transformatora do wzmacniacza na układzie TDA7294, który ma moc 50W RMS przy 6/8 ohm. Po uszkodzeniu transformatora, użytkownik zastanawia się nad odpowiednim napięciem i prądem. W dyskusji podano, że transformator 2x24V lub 2x28V o mocy 100W będzie odpowiedni, przy czym wyższe napięcie może prowadzić do aktywacji zabezpieczeń w układzie. Użytkownik zidentyfikował problem z uszkodzonym transformatorem, który mógł mieć spalony bezpiecznik termiczny. Po testach z mniejszym transformatorem 2x15V, wzmacniacz działał, co potwierdziło, że problem leżał w transformatorze. Użytkownik planuje zakupić nowy transformator 2x24V 100-150W, a także rozwiązać problem brumienia przez poprawę uziemienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA