logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C-360: Brak mocy i wybuchy ognia z tłumika pod obciążeniem - silnik po remoncie 7 lat temu

wojtaz132 14 Gru 2020 10:24 5862 7
REKLAMA
  • #1 19113001
    wojtaz132
    Poziom 10  
    Ocena: 88
    c-360 pod obciążeniem wali ogniem z tłumika i nie ma mocy
    silnik 7 lat temu miał remont
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19113069
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1065
    Ciut przy późny zapłon, można cofnąć odrobinę.
  • #4 19113077
    wojtaz132
    Poziom 10  
    no właśnie końcówki były sprawdzane pompa nie ruszana X lat
    a czy może to być nadmierny luz zaworowy🤔 bo nie było one regulowane po dotarciu ani nigdy później
    i tak chcę właśnie sprawdzić kąt wtrysku i zawory
  • REKLAMA
  • #6 19114627
    wojtaz132
    Poziom 10  
    ogólnie to luzy zaworowe nie były regulowane bo nie umiałem (mam 13 lat ) ale ostatnio ustawiałem w ciapku zawory i wtrysk i naszła mnie ochota żeby zrobić to w c-360 😁
    wiadomo że to nie mercedes ale w miarę zadbany 😉

Dodano po 3 [minuty]:

a i z tego co się orientuję to zapłon już jest ciut przyspieszony ale sprawdzę

z tą siłą to nie ma tragedii ale czuć że nie ma takiego buta jak powinna mieć

Dodano po 10 [godziny] 55 [minuty]:

dodam jeszcze że silnik nie pali najlepiej ale odpala zawsze czy jest -5 -10 czy -15 zawsze odpali ale nawet przy +2/3 trzeba grzać świece płomieniową
    (nie pamiętam ani jednej sytuacji żeby nie odpalił)
    przy tych +2/3 stopniach odpalił by bez grzania świecy ale trzeba by chwilę dłużej pokręcić i za pierwszym razem pewnie by zgasł lub długo chodził nie równo (tak jak każdy zimny diesel)
  • REKLAMA
  • #7 19241955
    wojtaz132
    Poziom 10  
    Czy jest to możliwe, aby po tylu latach od remontu luzy zaworowe były za ciasne ?
    Po remoncie były na 1000% dobrze ustawione.
  • #8 19243038
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1735
    Normalne. Gniazda i zawory się zużywają i luz się zmniejsza.
    wojtaz132 napisał:
    przy tych +2/3 stopniach odpalił by bez grzania świecy ale trzeba by chwilę dłużej pokręcić i za pierwszym razem pewnie by zgasł lub długo chodził nie równo (tak jak każdy zimny diesel)
    No bez przesady. Mój 3P przy -15 robi dwa trzy obroty wałem i odpala bez żadnego podgrzewania. I od początku pracuje równo. Więc nie każdy diesel tak ma. A jak u Ciebie przy +3 stopniach ma problemy to musisz koniecznie przejrzeć ten silnik.

Podsumowanie tematu

✨ C-360 doświadcza problemów z mocą oraz wybuchami ognia z tłumika pod obciążeniem, mimo że silnik był remontowany 7 lat temu. Użytkownik sugeruje, że przyczyną mogą być rozregulowana pompa wtryskowa, końcówki wtryskiwaczy do regeneracji, a także nadmierny luz zaworowy, który nie był regulowany od remontu. Inni uczestnicy dyskusji podkreślają, że luz zaworowy może się zmniejszać z czasem z powodu zużycia, co może wpływać na działanie silnika. Użytkownik zauważa, że silnik ma problemy z odpalaniem w niskich temperaturach, co również może wskazywać na potrzebę przeglądu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA