logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Focusrite scarlett 2i2 3rd poziom nagrywanego dzwięku

block5 14 Gru 2020 17:20 924 3
REKLAMA
  • #1 19113951
    block5
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry. Jestem od niedawna posiadaczem ww interfejsu focusrite scarlett 2i2 3rd chciałem zapytać innych użytkowników ponieważ nie wiem czy to jak działo jest OK. Generalnie nagrywa tak jak trzeba dźwięk z mikrofonu przez kabel XLR +48V. Nie ma jakiś większych szumów itd. Ale gdy regulator kanału jest ustawiony na 0 czyli maksymalnie w lewą stronę gałka przekręcona to interfejs nadal zapisuje dźwięk z mikrofonu. Oczywiście na bardzo niskim poziomie ale jednak dźwięk się pojawia. Chciałem zapytać czy to normalne? Czy jednak jest coś nie tak z moim interfejsem.

Bardzo dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19120505
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Mówisz o gałce gain? To nie jest regulacja głośności tylko regulacja wzmocnienia. Niby efekt ten sam ale z zasady działa nieco inaczej, i nie są to równoważne pojęcia. Regulacja wzmocnienia (gain) działa w pewnym zakresie, i najczęściej nie od -∞. W specyfikacji masz zapis:
    Maximum Input Level 9dBu (at minimum gain)
    Gain Range 56dB

Czyli przy gain na minimum, podanie sygnału na wejście mikrofonowe o poziomie 9dBu (2,18Vrms) spowoduje pełne wysterowanie przetwornika AC (0dBFS: full scale - pełna skala cyfrowa, gdzie 0 to maksymalne wysterowanie). Znając zakres wzmocnienia: 56dB, można obliczyć że 9-56=-47dBu. Tym samym wiesz że przy gałce gain odkręconej na max sygnał o poziomie -47dBu (3,46mVrms) spowoduje pełne wysterowanie przetwornika (0dBFS).

Regulacja głośności najczęściej działa na zasadzie tłumienia sygnału. Jeżeli jest pasywna to nie ma możliwości wzmocnienia, jeżeli aktywna to umożliwia wzmocnienie, z reguły nie więcej niż 15dB, i to w tedy obarczone sporymi szumami.

W skrócie, tak to normalne.
  • REKLAMA
  • #3 19120706
    block5
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Myślałem że jak mam tą gałkę na max w lewo to odcina to jakiekolwiek wzmocnienie. Ale jeśli jest to normalne zachowanie to w takim razie OK. Bardzo dziękuję w takim razie za pomoc i życzę miłego wieczoru :))

Pozdrawiam
    Maciej Siudmak
  • #4 19120711
    block5
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Myślałem że jak mam tą gałkę na max w lewo to odcina to jakiekolwiek wzmocnienie. Ale jeśli jest to normalne zachowanie to w takim razie OK. Bardzo dziękuję w takim razie za pomoc i życzę miłego wieczoru :))

Pozdrawiam
    Maciej Siudmak

Dodano po 1 [minuty]:

Rozwiązaniem jest informacja i wytłumaczenie działania udzielona przez użytkownika adambyw. Za co bardzo dziękuję :)
REKLAMA