logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router do światłowodu obsługujący 8 urządzeń przy łączu 300/30 Mbps wybrać?

tomcio.13 14 Gru 2020 18:54 750 7
REKLAMA
  • #1 19114149
    tomcio.13
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Proszę o pomoc w wyborze sprzętu. Jestem na etapie instalacji sieci światłowodowej. Zakończona będzie modemem i teraz proszę pomóżcie z wyborem routera który ma obsługiwać 3 urządzenia przewodowo i 5 szt bezprzewodowo. Łącze 300/30 Mbps.
    Do abonamentu mogę dobrać TP link archer C6 AC1200 za 149 zł - warto.
    Myślałem ewentualnie o jakimś routrze gdzie mógłbym ustalać kontrolę rodzicielską.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19114226
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Montowałem ostatnio u kolegi C6 przy łączu 300/100Mbps i jest zadowolony. Oczywiście prędkości zbliżone do 300Mbps tylko w paśmie 5GHz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19114367
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5357
    tomcio.13 napisał:
    Do abonamentu mogę dobrać TP link archer C6 AC1200 za 149 zł - warto.

W normalnej sprzedaży też po tyle śmiga.

Raczej szukaj już wersji TPLink C6U - drożej, ale bardziej chyba przyszłościowy, bo nowszy model.
  • #4 19114455
    tomcio.13
    Poziom 11  
    A polecacie jeszcze jakieś inne. Myslałem jeszce o czymś takim jak TENDA NOVA MW3 tylko nie jestem pewien czy będzie to można połączyć - z takim sprzętem miałbym bezproblemowe pokrycie w domu i na działce.

MOże warto parę zł dołożyć rzeby mieć jakiś sprzęt na dłużej.
  • REKLAMA
  • #5 19114473
    KOCUREK1970
    tomcio.13 napisał:
    Myslałem jeszce o czymś takim jak TENDA NOVA MW3 tylko nie jestem pewien czy będzie to można połączyć - z takim sprzętem miałbym bezproblemowe pokrycie w domu i na działce.

Wstrzymaj Swoje konie - jeden router, dom, działka, to nie może się udać.
    I to jeszcze routerem, wielkości kostki Rubika?

Router i autonomiczne lokalne AP gdzie problem z zasięgiem wifi i, to wszystko przewodowo razem spięte - to ma szansę powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 19114548
    tomcio.13
    Poziom 11  
    [quote="KOCUREK1970"]
    tomcio.13 napisał:
    Myslałem jeszce o czymś takim jak TENDA NOVA MW3 tylko nie jestem pewien czy będzie to można połączyć - z takim sprzętem miałbym bezproblemowe pokrycie w domu i na działce.

Wstrzymaj Swoje konie - jeden router, dom, działka, to nie może się udać.
    I to jeszcze routerem, wielkości kostki Rubika?

Miałem na myśli zetaw 3 kostek. Mamy w firmie akurat taki zestaw tylko z tp linka i działa to bardzo dobrze.

A o jakich ewentualnie routerac hmogę jeszcze pomyśleć.
  • Pomocny post
    #7 19114561
    KOCUREK1970
    tomcio.13 napisał:
    Miałem na myśli zetaw 3 kostek. Mamy w firmie akurat taki zestaw tylko z tp linka i działa to bardzo dobrze.

To nic innego, jak inny rodzaj wzmacniaczy, dla zmyłki nazwany Mesh.
    tomcio.13 napisał:
    A o jakich ewentualnie routerac hmogę jeszcze pomyśleć.

Ubi USG i do tego AP Ubi AC Lite, Ubi AC LR (Long Range).
  • #8 19114586
    tomcio.13
    Poziom 11  
    O ciekawa propozycja. Muszę się przyjrzeć bliżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera do sieci światłowodowej o prędkości 300/30 Mbps, który obsłuży 3 urządzenia przewodowo i 5 bezprzewodowo. Wśród propozycji znalazł się TP-Link Archer C6 AC1200, który sprawdził się u innego użytkownika przy podobnym łączu. Zasugerowano również nowszy model TP-Link C6U, który jest bardziej przyszłościowy. Pojawiła się także propozycja zestawu Tenda Nova MW3, jednak podkreślono, że jeden router może nie wystarczyć do pokrycia dużego obszaru, jak dom i działka. Zamiast tego, sugerowano użycie zestawu routerów z funkcją Mesh, takich jak Ubiquiti USG z punktami dostępowymi Ubiquiti AC Lite lub AC LR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA