logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Still R70-20 rok 1995 odpala podnosi lecz brak jazdy

Matii7777 14 Gru 2020 20:45 2316 1
REKLAMA
  • #1 19114448
    Matii7777
    Poziom 1  
    Mama problem z wózkiem widłowym marki Still R70-20 LPG z silnikiem VW 1,8 ( 1995 rok). Wózek jeździł ale bardzo mocno kopcił i zrobiłem malutki remont a dokładnie wymieniłem pierścienie, uszczelkę pod głowicą a przy okazji nowe uszczelnienie i rozrząd. Przy składaniu przewód masowy dotknął plusa na alternatorze i zrobiło się małe zwarcie (nie wiem czy to akurat to miało wpływ na brak jazdy). Wózek odpala na dotyk, podnosi ale nie ma żadnej reakcji na przełącznik przód tył. Proszę o pomoc może miał ktoś podobny przypadek. Nie widać żeby było coś uszkodzone spalone itd.
    Still R70-20 rok 1995 odpala podnosi lecz brak jazdy
  • REKLAMA
  • #2 19123996
    Jędrek59
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    Silnik spalinowy napędza bezpośrednio pompę hydrauliczną, alternator 24V!!!, oraz prądnicę prądu stałego do zasilania silnika jazdy.
    Rozrusznik i zapłon zasilane są z akumulatora 12V, zaś sterowanie z 24V, akumulatory są dwa- połączone w szereg, równolegle z nimi dołączony jest symetryzator ładowania. Instrukcja zaleca odłączanie symetryzatora przy jakichkolwiek pracach przy instalacji elektrycznej (nawet takich jak odłączenie akumulatora). Elektronikę sterującą, oraz symetryzator znajdziesz w komorze silnika w dużym pudle- z tego co pamiętam było czarne: 20x20x8 cm wiszące pionowo.
    Sprawdź ładowanie- powinno być 28V na zacisku plusowym alternatora, oraz funkcjonowanie symetryzatora (symetryzator to rezystory bocznikujące akumulator by zapobiec jego przeładowaniu, gdy drugi akumulator wymaga doładowania. Przy pracującym silniku na każdym akumulatorze napięcie powinno wynosić 14V. Niesprawność układu ładowania nie pozwala uruchomić jazdy. Jako bezpieczniki w symetryzatorze zastosowane są rezystory 0,1Ω małej mocy 2szt. Częstą przyczyną braku jazdy to niesprawne ładowanie, a nawet tak prozaiczna rzecz jak luźny pasek klinowy. Powodzenia.
REKLAMA