logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmiana układu pionu kanalizacyjnego w domu jednopiętrowym - sugestie

Karlos2284 16 Gru 2020 05:30 1734 6
  • #1 19117399
    Karlos2284
    Poziom 4  
    Witam wszystkich majstrów.Próbowałem stworzyć jakiś rysunek ale spróbuję opisać problem.
    Dom 1 piętrowy dawniej łazienka na parterze i na pierwszym piętrze. W chwili obecnej tylko na 1.
    Pierwotnie pion kanalizacyjny na zewnątrz budynku był wyprowadzony na wysokości ław fundamentowych. Dom posadowiony na wzieniesiu lekko pochyłym parter to takie pół sutereny . Jakieś 120 poniżej poziomu 0 gruntu. Wiązało się to pewnie z budową 2 zbiorników na nieczystości przelewowych które nigdy nie powstały.
    Obecnie jest jeden zbiornik odprowadzenie na zewnątrz jest max 60cm pod powierzchnią gleby nie została nawet przekroczona granicą przemarzania. Pion został zmieniony jak wychodzi z pierwszego piętra na parter po przekroczeniu stropu w łazience na parterze zaczyna się kolanem 45 potem 60 cm rura gdyż musi ominąć ścianę i przechodzi przez nią kolanem 45 a potem odcinkiem rury ok 4 metrów przez ścianę budynku na zewnątrz prosto do zbiornika. W tym wypadku moje pytania brzmi jak to zmienić żeby podłączyć się do tego podejrzewam że będę zmuszuny podnieść część łazienki gdzie będzie znajdował się prysznic z odpływem liniowym i sedes żeby zachować odpowiednie spadki. Tylko pytanie czy łączyć się z tym pionem przed ściana czy za ścianą? Przesyłam zdjęcie które znalazłem na internecie co muszę wykonać w łazience na parterze. Dzięki wszystkim za słowa otuchy🤣🤣🤣

Dodano po 3 [minuty]:

Na zdjęciu widoczne są odprowadzenia pod prysznic umywalkę i WC zabudowa KG jest to zdjęcie z internetu które najlepiej obrazuje co muszę wykonać w łazience
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #2 19119477
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19122448
    Karlos2284
    Poziom 4  
    Udało mi się zdobyć zdjęcie jak to aktualnie wygląda. Jest tam przy suficie widoczny 3Trójnik żeliwny od łazienki na piętrze do niego wpięte kolano plastik i dalej jak na zdjęciu. Z tego co wnioskuje jest to wpięte niepoprawnie bez zastosowania uszczelka łączeniowa żeliwo plastik i tam jeszcze jest rura od c. o. która uniemożliwia dobre spasowania, jest lekki przeciek. Zmiana układu pionu kanalizacyjnego w domu jednopiętrowym - sugestie

Dodano po 17 [minuty]:

FIolet- bateria wannowa i umywalkowa.
    Czerwony - 2 rurki do grzejnika
    Zielony- spłukiwanie do w.c.
    Niebieski- trójnik żeliwny
    Żółty- odcięcie na grzejniki
  • #4 19122486
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    To nigdy nie będzie dobrze uszczelnione bo niby średnica taka sama ale ścian dużo grubsza.
    Co do spadków nie masz możliwości wkopać rury?.
    Całe żeliwo wyrzucić.
  • #5 19122496
    Karlos2284
    Poziom 4  
    Może ten rysunek trochę rozjaśni?
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #6 19122531
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    Nie zaryzykuję odpowiedzi- może ktoś inny dojdzie do ładu z rysunkami.
    Mnie nie zależy na zbieraniu punktów.
  • #7 19167025
    Karlos2284
    Poziom 4  
    Do analizy i ponownych przemuśleń

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zmiany układu pionu kanalizacyjnego w jednopiętrowym domu, gdzie pierwotnie istniały dwie łazienki, a obecnie tylko jedna. Użytkownik opisał skomplikowaną konfigurację rur, w tym połączenia żeliwne i plastikowe, które mogą powodować nieszczelności. Uczestnicy sugerują, aby połączenia były realizowane wewnątrz budynku, co pozwoli na lepszą kontrolę nad odpływem. Wskazano również na konieczność usunięcia żeliwnych elementów oraz poprawy uszczelnienia połączeń. Dodatkowo, użytkownik zamieścił zdjęcia aktualnego stanu instalacji, co pomogło w lepszym zrozumieniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA