logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrokontroler AVR, ATTiny czy inny dla inteligentnego ula: Arduino IDE czy Bascom?

mihallllllll 16 Gru 2020 23:24 642 9
REKLAMA
  • #1 19119469
    mihallllllll
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam mam pytanie . Jaki mikrokontroler wybrać do tego zadania.(Głównie z jakimi sobie że tak powiem radzę to Avr , attiny) . Oraz jaki język programowania (arduino ide czy bascom)

Układ/system jaki bym chciał zbudować to tzw. inteligentny ul. Główne założenia układu to:
    1. Komunikacja poprzez gsm,Ethernet, wifi
    2. Dane transmitowane na żywo i zapisywane na dysku serwera.
    3. Wyświetlanie danych na ekranie komputera/smartfona/tabletu.
    4. Pomiar - wagi ula.Temperatury,ciśnienia,wilgotność zewnętrznej i wewnętrznej.
    5. Rozpoznawanie na podstawie dźwięku - pusty ul. - noemalna aktywność pszczół. -Stan rojowy. ITD.
    6. Alarm - pętla N.C. czujnik wstrząsów. Czujnik temperatury zew. I wew. -pożar. 1 wyjście alarmowe. Zdalne uruchamianie syreny zewnętrznej.
    7. Zasilanie główne bateryjne . Dodatkowe wejście zasilania doładowywujące baterię.
    Główne powody chęci budowy takiego systemu. To to że posiadam ponad 1400szt uli. A taki system bardzo by mi ułatwił pracę. Dużo informacji na temat budowy takiego systemu brałem z tego tematu. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3363518.html
    Tylko niestety w tym temacie nie ma kilku bardzo istotnych dla mnie cech.
    Z góry dziękuję za odpowiedź i porady.
  • REKLAMA
  • #2 19119675
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Bascom odpada, nie jest darmowy a w wersji demo są ogromne ograniczenia do tego nie wszystko można zrobić. Arduino zdecydowanie lepsze i w pełni darmowe chociaż też ma wady ale ogromną zaletą jest że język jest niezwykle popularny i niemal na każdy problem w Internecie jest rozwiązanie. Najlepszy jest C bo daje duże możliwości optymalizacji ale więcej trzeba główkować.
  • REKLAMA
  • #3 19119985
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6036
    Założenia z tak rozbudowanymi wymaganiami wyglądają jak zlecenie dla profesjonalnej firmy łączącej specjalistów z wielu dziedzin mechanika, elektronika, programowanie embedded, programowanie aplikacji mobilnych. 1400 uli wygląda na spory biznes, może zatrudnienie profesjonalistów się opłaci.
    Czy to zadanie dla człowieka na takim początkowym poziomie że musi pytać o wybór mikrokontrolera, wątpię, choć oczywiście nie mogę powiedzieć że nie, nie znam twoich możliwości.

Wydaje mi się że ule często stoją w miejscach z dala od źródeł energii i normalnie nie wymagają bardzo częstej obsługi, dlatego wymiana akumulatorów codziennie była by bardzo uciążliwa, dlatego lepiej uniknąć prądożernych technologii (WiFi, transmisja na żywo). Zazwyczaj podobne systemy telemetryczne załączają się rzadko i na krótko, wysyłają minimalne ilości danych, wszystko po to żeby uzyskać wielomiesięczne czasy pracy bez ładowania lub wymiany baterii.
    Wagę ula pewnie można mierzyć raz dziennie, temperaturę wilgotność kilka razy dziennie, wejścia alarmowe mogą reagować na przerwanie, to wszystko nie wymaga wiele energii ani mocy obliczeniowej od uC. Wysyłanie może się odbywać kilka razy na dobę i w sytuacjach alarmowych.
    Jedynie analiza dźwięku powinna pracować często, poza skrajnie prostymi przypadkami, jakakolwiek DSP na mikrokontekstach w rodzaju AVR to masochizm.
  • REKLAMA
  • #4 19120743
    mihallllllll
    Poziom 4  
    Po pierwsze. Jeżeli chodzi o Ic. To zastanawiam się nad wyborem atmega 2560 do tego układu zważywszy na ile jest jest twm samuch czujników i modółów komunikacyjnych. Tylko nie wiem czy będzie odpowiedni.

Jeżeli chodzi mi o transmisję na żywo to bardziej mi chodzi o coś takiego że na przykład układ wysyła pomiar temperatury i potem dopiero jak zmieni się temperatura. A nie bez przerwy jak to wcześniej ująłem.

Co do twojej opini że ule nie wymagają ciągłej obsługi. To tutaj bardzo się mylisz . W czasie nasilenia prqc w pasiece wszystkie te 1400 uli muszę przejrzeć co tydzień. A jeżeli bym zbudował to to pozwoliłoby mi na zmniejszenie częstotliwości odwiedzania każdego ula z raz na tydzień na ilość około raz na miesiąc-półtora. Więc przy takiej ilości uli Na prawdę bardzo by mi ułatwił pracę taki system.
  • #5 19121024
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6036
    mihallllllll napisał:
    Po pierwsze. Jeżeli chodzi o Ic. To zastanawiam się nad wyborem atmega 2560 do tego układu zważywszy na ile jest jest twm samuch czujników i modółów komunikacyjnych. Tylko nie wiem czy będzie odpowiedni.
    Jak na AVR to ma dużo GPIO - 84 i cztery USARTY, ale szybkość ma tak samo kiepską jak wszystkie atmegi (ATxmega są trochę szybsze do 32MHz i maja też więcej uartów do 8)

Wszystko zależy jak będzie wyglądała ta analiza dźwięku, jeśli będzie potrzeba jakichś operacji DSP jak filtracja to na AVR będzie to trudno policzyć w czasie rzeczywistym.

mihallllllll napisał:
    Co do twojej opini że ule nie wymagają ciągłej obsługi....

Chodziło mi o to że układ elektroniczny nie powinien wymagać obsługi częstszej niż ul, czyli że akumulator powinien wystarczyć na co najmniej tak długo jak maksymalny czas pomiędzy odwiedzinami ula.
  • #6 19121401
    mihallllllll
    Poziom 4  
    A co sądzisz o procesorach takich jak w raspberry pi czy stm32?
  • #7 19121450
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    mihallllllll napisał:
    A co sądzisz o procesorach takich jak w raspberry pi czy stm32

To są zupełnie dwa światy - RPI to minikomputer z Linuxem, piszesz na to skrypty np. w Pythonie i śmiga. STM to nadal goły mikrokontroler.

Zadanie sobie wymyśliłeś ogólnie skomplikowane... Jak możesz, to pochwal się jakimiś zrealizowanymi prototypami. Jeśli masz w dorobku zero, to raczej nie dasz rady... Sorry za szczerość ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 19121529
    mihallllllll
    Poziom 4  
    Dotychczas jakie układy udało mi się jakoś skonstruować to termomet z alarmem,oraz wilgotnościomierz z kalendarzem.
  • #9 19121630
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Czyli czeka Cię rozwinięcie umiejętności na następujących polach:
    1. Komunikacja poprzez gsm,Ethernet, wifi
    2. Dane transmitowane na żywo i zapisywane na dysku serwera.
    3. Wyświetlanie danych na ekranie komputera/smartfona/tabletu.
    4. Pomiar - wagi ula.Temperatury,ciśnienia,wilgotność zewnętrznej i wewnętrznej.
    5. Rozpoznawanie na podstawie dźwięku - pusty ul. - noemalna aktywność pszczół. -Stan rojowy. ITD.
    6. Alarm - pętla N.C. czujnik wstrząsów. Czujnik temperatury zew. I wew. -pożar. 1 wyjście alarmowe. Zdalne uruchamianie syreny zewnętrznej.

Nie mówię, że się nie da, ale proponuję stopniować założenia. Zacznij od pkt.6 bo wydaje się najłatwiejszy. Na początek będzie dobre Arduino, co prawda nie nadaje się do punktu 3, ale jak już do tego dobrniesz, to co nauczyłeś się na Arduino to Ci nie zgnie.
    Z drugiej strony realizacja na RPI może Cię zniechęcić i zapał szybko minie...

Powodzenia ! W razie KONKRETNYCH pytań, wal śmiało !
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 19170951
    Flesz
    Poziom 22  
    Ocena: 68
    Proponuję zainteresować się modułami wemos d1, albo wemos w600.
    Są to gotowe płytki do kupienia za grosze na chińskim portalu (czas dostawy około 20 dni)
    Programuje się to w Arduino lub Pythonie ( chyba najłatwiejsza opcja)
    Moduły są wyposażone w WiFi , problemem może być zasięg.
    Podejrzewam że nie wszystkie założenia uda się tym zrealizować.
    Proponuję również zrewidować założenia - mogą okazać się zbyt ambitne.
    Bynajmniej nie chcę kolegi zniechęcać, ale doświadczenie podpowiada że zbyt ambitne cele rzadko są realizowane.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór mikrokontrolera do budowy inteligentnego ula, z naciskiem na AVR i ATTiny, oraz języka programowania, gdzie Arduino IDE uznano za lepszą opcję od Bascomu ze względu na dostępność zasobów i wsparcia. Użytkownik planuje system z komunikacją GSM, Ethernet i WiFi, z funkcjami monitorowania wagi, temperatury, ciśnienia, wilgotności oraz analizy dźwięku. Zwrócono uwagę na potrzebę optymalizacji zużycia energii, sugerując, że system powinien działać na akumulatorach przez dłuższy czas. Proponowano również rozważenie użycia procesorów STM32 lub Raspberry Pi, które oferują większe możliwości, ale wymagają bardziej zaawansowanych umiejętności. Użytkownik ma doświadczenie w budowie prostszych układów, co może być podstawą do dalszego rozwoju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA