Witam mam pytanie . Jaki mikrokontroler wybrać do tego zadania.(Głównie z jakimi sobie że tak powiem radzę to Avr , attiny) . Oraz jaki język programowania (arduino ide czy bascom)
Układ/system jaki bym chciał zbudować to tzw. inteligentny ul. Główne założenia układu to:
1. Komunikacja poprzez gsm,Ethernet, wifi
2. Dane transmitowane na żywo i zapisywane na dysku serwera.
3. Wyświetlanie danych na ekranie komputera/smartfona/tabletu.
4. Pomiar - wagi ula.Temperatury,ciśnienia,wilgotność zewnętrznej i wewnętrznej.
5. Rozpoznawanie na podstawie dźwięku - pusty ul. - noemalna aktywność pszczół. -Stan rojowy. ITD.
6. Alarm - pętla N.C. czujnik wstrząsów. Czujnik temperatury zew. I wew. -pożar. 1 wyjście alarmowe. Zdalne uruchamianie syreny zewnętrznej.
7. Zasilanie główne bateryjne . Dodatkowe wejście zasilania doładowywujące baterię.
Główne powody chęci budowy takiego systemu. To to że posiadam ponad 1400szt uli. A taki system bardzo by mi ułatwił pracę. Dużo informacji na temat budowy takiego systemu brałem z tego tematu. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3363518.html
Tylko niestety w tym temacie nie ma kilku bardzo istotnych dla mnie cech.
Z góry dziękuję za odpowiedź i porady.
Układ/system jaki bym chciał zbudować to tzw. inteligentny ul. Główne założenia układu to:
1. Komunikacja poprzez gsm,Ethernet, wifi
2. Dane transmitowane na żywo i zapisywane na dysku serwera.
3. Wyświetlanie danych na ekranie komputera/smartfona/tabletu.
4. Pomiar - wagi ula.Temperatury,ciśnienia,wilgotność zewnętrznej i wewnętrznej.
5. Rozpoznawanie na podstawie dźwięku - pusty ul. - noemalna aktywność pszczół. -Stan rojowy. ITD.
6. Alarm - pętla N.C. czujnik wstrząsów. Czujnik temperatury zew. I wew. -pożar. 1 wyjście alarmowe. Zdalne uruchamianie syreny zewnętrznej.
7. Zasilanie główne bateryjne . Dodatkowe wejście zasilania doładowywujące baterię.
Główne powody chęci budowy takiego systemu. To to że posiadam ponad 1400szt uli. A taki system bardzo by mi ułatwił pracę. Dużo informacji na temat budowy takiego systemu brałem z tego tematu. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3363518.html
Tylko niestety w tym temacie nie ma kilku bardzo istotnych dla mnie cech.
Z góry dziękuję za odpowiedź i porady.