logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zakłócenia dźwięku w monitorach M-Audio MX5 z interfejsem M-Track 2x2 na PC

piotrswierk 04 Lut 2018 18:32 2931 14
REKLAMA
  • #1 17012749
    piotrswierk
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam
    W moim 2 komputerze mam spory problem z dźwiękiem mianowicie posiadam monitory studyjne M-Audio MX5 wraz z interfejsem M-Track 2x2 i w głośnikach słychać dosłownie wszystko ruch myszki, pracę dysku, nawet podczas obciążenia karty graficznej pojawia się "pierdzenie". Próbowałem zmian w BIOS'ie m.in. wyłączyłem kontroler USB i co ciekawe nadal w głośnikach słychać było różne dźwięk. Po podłączeniu do innego komputera problemu nie ma, tak samo po podłączeniu telefonu/tabletu. Więc problem z komputerem tylko gdzie ?
    Konfiguracja komputera :
    CPU : i5 760 aktualnie już nawet nie kręcony
    MoBo : Gigabyte GA-P55A-UD3
    GPU : Gigabyte HD6770
    RAM : GoodRam 2x8GB
    PSU : OCZ ModXStream Pro 600W 80+ modular SLI
    Problem opisałem także na innym forum ale niestety nie uzyskałem odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17012771
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    Tak sieje po USB.

Można by sprawdzić z jakąś kartą PCI/PCI-E z osobnym kontrolerem USB.
  • REKLAMA
  • #4 17012778
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1143
    Problem zaczął występować od jakiegoś czasu, czy od początku istnienia systemu.
  • REKLAMA
  • #5 17013452
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 371
    Kable są porządne, dobrze ekranowane?
  • #6 17013617
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    Sprzęt studyjny warto dodatkowo uziemiać i spinać ich obudowy linką 6mm²

Płyta główna w komputerze powinna być w pełni przykręcona w punktach montażowych na tulejach metalowych, a nie jakiś plastikach lub przez podkładki izolacyjne.

Gniazda USB w obudowie tez powinny być dobrze uziemione w obudowie, a kable solidnie ekranowane.

Często tanie siermiężne obudowy są leprze od wydziwianych wodotrysków, z plastikowymi szybko-złączkami.

Kontrolery USB pracują synchronicznie, lub asynchronicznie, mają też różne priorytety przerwań, można testować w różnych gniazdach USB, próbować zmian w ustawieniach, a czasami warto zamontować dodatkowy dobry kontroler synchroniczny.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #7 17013716
    piotrswierk
    Poziom 15  
    Uziemienia brak, ale na 2 komputerze problemu nie ma (uziemienia nie ma w całym mieszkaniu). Problem istnieje od zakupu interfejsu na zintegrowanej karcie dźwiękowej takiego problemu nie ma. Płyta przykręcona jest 4 śrubami (ciężko powiedzieć dlaczego, nie mam w domu więcej takich śrub) na tulejach metalowych. Myślę że kable nic tu nie zmieniają bo tymi samymi na 2 kompie działa, próbowałem zmieniać gniazda ale na każdym to samo. Dźwięk pojawia się jeszcze przed ekranem BIOS'u, już wtedy słychać dźwięki dysku. Zastanawiałem się nad HUB'em USB z oddzielnym zasilaniem lub filtrem USB z aliexpress (takie za ok 2$) ale nie chcę wydawać pieniędzy nie wiedząc czy to pomoże.
  • #8 17013750
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    piotrswierk napisał:
    ... Płyta przykręcona jest 4 śrubami (ciężko powiedzieć dlaczego, nie mam w domu więcej takich śrub) na tulejach metalowych. ...

czyli chyba jest już wszystko wiadome - 4 na 10 punktów umasienia i uziemienia - przez to ten komputer sieje wszystko na wszystkim.
    a chociaż ta tylna blaszka osłaniająca gniazda i łącząca masy gniazd do obudowy jest założona - często bez tej blaszki uszkadza się sprzęty podpięte pod USB - tak silne są zakłócenia i różne przepięcia.

Zamiast dodawać nowe gadgety - to poskręcaj dokładnie komputer.

piotrswierk napisał:
    Uziemienia brak, ale na 2 komputerze problemu nie ma (uziemienia nie ma w całym mieszkaniu). ....
    mam nadzieję że wszystko wpinasz w jedną listwę zasilającą z filtrem przeciwzakłóceniowym.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #9 17013831
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1107
    Stawiam że zasilacz i/lub płyta główna marnej jakości.
    Poskąpiono na filtrach.
  • #10 17014973
    piotrswierk
    Poziom 15  
    Dokręciłem śruby do płyty i niestety efekt wciąż ten sam.
  • #11 17015024
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    Pewnie to MOBO tak ma.
  • #12 17016248
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Weź to ma próbę uziom (tak to się mówi?) do grzejnika. Możesz dać linkę uziemiającą pod śrubę na obudowie PC.
    Generalnie nie wolno używać komputera bez uziemienia, nie dość że to niebezpieczne to jeszcze komputer tego potrzebuje po prostu.
    Ja długo w za bardzo nie wierzyłem ale jak się dotknie masy (obudowa czy kabel USB) a się jest dobrze uziemionym to można poczuć prąd... Niby tylko 110V i ograniczony prąd ale jednak jak miałem mokre buty to sprzęt "szczypał" w palce. A jak się zasilacz zepsuje to nie tylko będzie szczypał ale solidnie może kopnąć.
  • #13 17016285
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1107
    Jeśli płyta posiada zworki lub inny sposób zarządzania zasilaniem USB, to można się pobawić w zmianę linii zasilających USB z +5V na +5VSb. Raz ustawić wszystkie na +5V, raz wszystkie na +5VSb, bawić się w część tak, część tak i testować.

Jeśli winowajcą jest niska jakość filtrów płyty lub zasilacza może taki manewr pomóc, ale może też nasilić zakłócenia ;)

Jeśli posiadasz jakieś gniazda na frontpanelu czy gdzieś tam na obudowie, podpięte kablami w płytę, to je odłącz i zobacz jak będzie. Może one zgarniają zakłócenia.

Ostatnia dziwna rada, podepnij odwrotnie wtyczkę zasilającą głośniki, czasem pomaga.
  • Pomocny post
    #14 17017564
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 595
    wada napisał:
    piotrswierk napisał:
    ... Płyta przykręcona jest 4 śrubami (ciężko powiedzieć dlaczego, nie mam w domu więcej takich śrub) na tulejach metalowych. ...

czyli chyba jest już wszystko wiadome - 4 na 10 punktów umasienia i uziemienia - przez to ten komputer sieje wszystko na wszystkim.
    a chociaż ta tylna blaszka osłaniająca gniazda i łącząca masy gniazd do obudowy jest założona - często bez tej blaszki uszkadza się sprzęty podpięte pod USB - tak silne są zakłócenia i różne przepięcia.

Zamiast dodawać nowe gadgety - to poskręcaj dokładnie komputer.

piotrswierk napisał:
    Uziemienia brak, ale na 2 komputerze problemu nie ma (uziemienia nie ma w całym mieszkaniu). ....
    mam nadzieję że wszystko wpinasz w jedną listwę zasilającą z filtrem przeciwzakłóceniowym.

Większej bzdury nie czytałem dawno, kolego zapraszam do szkoły, kłaniaja się podstawy i nie wprowadzaj w błąd, co już wykazał autor wątku pisząc że nie miało to znaczenia....

Pytanie o monitory, jak są zasilane (jakim kablem z bolcem czy bez), kolejna sprawa, czy są zasilane z tej samej listwy zasilającej co komputer ? Co jeszcze masz podpięte do komputera i jakimi kablami (tzn jak - wspomniana karta muzyczna, monitor, drukarka itd, wszystko co masz podpięte pod komputer - opisz jak najdokładniej, mile widziane zdjęcia jak to podłączone i wtyczek, sieciowych i innych ). Jak jest zasilany komputer na którym nie ma zakłóceń ?
    Postaram się pomóc i nie słuchaj proszę bredni "specjalistów", bo jak widać piszą aby tylko pisać...
  • #15 17018123
    piotrswierk
    Poziom 15  
    Monitory zasilane kablem z bolcem, zasilane z tej samej listwy ale wczoraj podłączyłem komputer do listwy z której zasilam innego PC'ta, niestety bez zmian. Po odłączeniu wszystkiego oprócz interfejsu od komputera (zostaje tylko zasilanie i interfejs właśnie) wciąż słychać piski itd. Zastanawiam się czy to może być wina rzeczywiście PSU ale ciężko wyciągnąć mojego Corsair'a RM850 z innego PC dlatego za to się jeszcze nie brałem. Jeśli chodzi o podłączone urządzenia do listwy tutaj już się bawiłem (przełączałem, odłączałem) czytałem o pętli mas, żadne z tych czynności nie daje efektu. Jedyne co zauważyłem to mocniejsze piszczenie, pierdzenie po OC CPU.

Parę dni temu miałem nie miłe doświadczenie jeśli chodzi o kaloryfer i masę, suwmiarką mierzyłem otwory w płytce wzmacniacza który był odłączony od prądu ale nie odłączyłem złączy RCA, drugą ręką dotykałem wtedy kaloryfera, koniec końców przyjemnie nie było ale kaloryfer już zamalowany coby nie "kopał" więcej. Widziałem też na internecie galwaniczny izolator USB i film na którym widziałem że pomaga ale trzeba by wdać 200-400 zł więc nie do końca mi to pasuje.

Problemem okazała się być pętla mas, "przerwanie" przewodu PE w listwie pomogło, zasugerował to kolega adversus z postu wyżej za co serdecznie dziękuje :) . Co ciekawe listwa posiada przewód PE ale nie był on podłączony do samych "bolców".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zakłóceniami dźwięku w monitorach studyjnych M-Audio MX5 podłączonych do interfejsu M-Track 2x2 na komputerze PC. Objawy obejmują słyszalne dźwięki z pracy dysku, ruchu myszki oraz "pierdzenie" podczas obciążenia karty graficznej. Problemy nie występują na innym komputerze ani przy podłączeniu do telefonu. Użytkownik sprawdził uziemienie, kable oraz konfigurację sprzętową, ale zakłócenia nadal występują. Wskazówki od innych użytkowników obejmują sprawdzenie jakości uziemienia, kabli, a także zasilacza i płyty głównej. Sugerowane są również testy z innymi kontrolerami USB oraz zmiany w ustawieniach zasilania USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA