logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór odpowiedniego routera oraz anteny zew. na obszarze o słabym zasięgu.

kotb527 17 Gru 2020 12:13 510 7
REKLAMA
  • #1 19120179
    kotb527
    Poziom 2  
    Witam,

Panowie/Panie,

potrzebuję pomocy z doborem sprzętu. Aktualnie w domu rodzinnym posiadam 3 letni sprzęt od PLUS:
    -router D-Link DWR-116
    -modem Huawei E3372.

Prędkości jakie osiągam w tej chwili są rzędu 1-3 Mbps na WiFi. Za chwilę wracam na dłuższy okres do domu, a z racji pracy zdalnej potrzebuję trochę lepszych przepustowości.
    Przeczytałem kilka wątków na forum, ale z tego co zrozumiałem każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie ze względów na lokalizację oraz parametry sieci.
    Przeprowadziłem wszystkie testy zgodnie z wytycznymi z innych tematów (dodaje screen poniżej). Wszystkie telefony były wykonywane telefonem ( redmi note 8t - dla telefonu w konfiguracji dostępne wszystkie pasma). Przeprowadziłem testy dla każdego kierunku, telefon zawsze ustawiony z pozycji poziomej ( na parapecie, wewnątrz domu).
    Wschód:
    Dobór odpowiedniego routera oraz anteny zew. na obszarze o słabym zasięgu. Dobór odpowiedniego routera oraz anteny zew. na obszarze o słabym zasięgu. Dobór odpowiedniego routera oraz anteny zew. na obszarze o słabym zasięgu.
    Południe:
    Dobór odpowiedniego routera oraz anteny zew. na obszarze o słabym zasięgu. Dobór odpowiedniego routera oraz anteny zew. na obszarze o słabym zasięgu. Dobór odpowiedniego routera oraz anteny zew. na obszarze o słabym zasięgu.
    Zachód:
    Północ:

Lokalizacja ( dodaje screen ). W jednym z testów pokazuję miejscowość zacharzów - zgaduję, że tam jest antena więc zaznaczyłem miejscowość na mapce ( w linii prostej odległość ok 5km) .

Pytania.
    1. Jaki router polecacie pod tą częstotliwość??
    2. Czy warto wykorzystać istniejący modem czy kupić router od razu z wejściem na kartę SIM ?
    3. Czy przy takiej odległości wystarczy kupić wyłącznie mocniejszy router z anteną zewnętrzną ( ale taką małą przy routerze)? Nie ukrywam w pierwszym kroku wolał bym kupić router, sprawdzić efekt - ewentualnie antenę zewnętrzną montowaną na dachu/balkonie północno-wschodnim..

Finanse: 500zł.
  • REKLAMA
  • #2 19120359
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Testy robi się na zewnatrz z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i pokazuje screena a speedtest tylko z godzin 19-23 ma znaczenie. Teraz to połaczenie z BTS-em Plusa w Radzanowie na pseudo LTE900, sygnał w domu słaby. To pasmo i tak się nie liczy bo ma 5MHz szerokości, korzysta się z LTE1800 na 20MHz ale zasięg z niego słabszy. Do Plusa nawet ten zabytkowy zestaw wystarczy, stacja bez LTE2600 a samo LTE1800 w Plusie niewiele się rózni od agregacji LTE1800+900, poza tym do słabej oferty Plusa z FUP nie potrzeba nic więcej, do E3372 antena zewnętrzna. Modem z Plusa więc HiLINK i współpracuje z https://www.lte-anbieter.info/ltewatch/count_huawei.php?Datei=ltewatch_h do zarzadzania pasmami i diagnostyki sygnału.Wieczorami nie licz na cuda bo to Plus a zreszta i tak dostaniesz lejek z FUP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19120849
    kotb527
    Poziom 2  
    matek451 napisał:
    Testy robi się na zewnatrz link i pokazuje screena a speedtest tylko z godzin 19-23 ma znaczenie. Teraz to połaczenie z BTS-em Plusa w Radzanowie na pseudo LTE900, sygnał w domu słaby. To pasmo i tak się nie liczy bo ma 5MHz szerokości, korzysta się z LTE1800 na 20MHz ale zasięg z niego słabszy. Do Plusa nawet ten zabytkowy zestaw wystarczy, stacja bez LTE2600 a samo LTE1800 w Plusie niewiele się rózni od agregacji LTE1800+900, poza tym do słabej oferty Plusa z FUP nie potrzeba nic więcej, do E3372 antena zewnętrzna. Modem z Plusa więc HiLINK i współpracuje z link do zarzadzania pasmami i diagnostyki sygnału.Wieczorami nie licz na cuda bo to Plus a zreszta i tak dostaniesz lejek z FUP.

Screen z programu NetMonster. Pomiar realizowany przed domem w odległości ok 2.5m od każdego elementu zabudowy.

Screen z ltewatch_h, zrobiłem pomiary zarówno w domu ( na pierwszym piętrze oraz parterze) jak i na zewnątrz. Modem podłączony bezpośrednio do laptopa.
    W domu - parter:
    Dobór odpowiedniego routera oraz anteny zew. na obszarze o słabym zasięgu. Dobór odpowiedniego routera oraz anteny zew. na obszarze o słabym zasięgu.
    W domu - 1 piętro:
    Dobór odpowiedniego routera oraz anteny zew. na obszarze o słabym zasięgu. Dobór odpowiedniego routera oraz anteny zew. na obszarze o słabym zasięgu.
    Na zewnątrz:

Speedtest ( niestety nie mogę czekać dłużej, wracam do miejsca zamieszakania)..
    W domu - parter :

Na zewnątrz:
  • #4 19121000
    matek451
    Poziom 43  
    Wewnatrz tragedia, na zewnatrz lepiej bo to LTE1800 z dostatecznym sygnałem ale i tak pasmo przeciązone, w szczycie pewnie i tak jeszcze większa lipa ale to norma dla najgorszego operatora GSM w Polsce. Ponosisz konsekwencje jego wyboru, kiepskiego sprzetu i braku anteny zewnetrznej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19121027
    kotb527
    Poziom 2  
    1.Jedyna sieć z lepszym zasięgiem w tej okolicy... 2. Internet brany w pakiecie za 10zl przez rodziców przy okazji innych usług.. Muszę jakoś poprawić jakość by te 2 miesiące normalnie pracować..

Czy przy antenie zewnętrznej osiągniemy te 20Mbps ??

Pod ten router nie ma możliwości podlaczwnia anteny zewnętrznej..

Czyli jak rozumiem należało by kupić nowy router + antenę zewnętrzną??

Czy jest możliwość kupna anteny + jakiś przekaźnik aby połączyć przekaźnik z routerem po LAN??

Czy znasz się może na sprzęcie i możesz polecić coś konkretnego??
  • REKLAMA
  • #6 19121118
    matek451
    Poziom 43  
    Wychodzi kompletny brak wiedzy na temat internetu mobilnego, no i co to za oferta za 10 zł ze sprzętem z PLUSA, jaki limit danych?Klasyczny przykład niewolników Zygmunta uwikłanych w SmartDOM, dobór operatora na podstawie głupawych i kłamliwych reklam w Polsacie tak się kończy. W Plusie 20Mb/s wieczorami to jest przedmiot marzeń milionów, sieć jest tam nędzna do bólu , dosył do BTS-a tragiczny.Ty nie masz gwarancji nawet na 5-10Mb/s a zresztą FUP po limicie podstawowym i tak przytnie a potem zakończy się na 0,5Mb/s jak zaszalejesz i pociagniesz trochę danych.
    No i oczywiście nie jest prawdą ze tam jest tylko zasięg Plusa, inny operator ma zasieg i działa zapewne dużo lepiej, dwie stacje bazowe z agregacją LTE2100+1800+800 w poblizu robią swoje.
    Antenę podłacza się do E3372 a nie do tego szajsowatego DWR-116 bo to tylko router z USB. Na sprzęcie to ja się nie znam, wystarczy przeczytać moje kilkanaście tysięcy postów. Cena nie zawsze czyni cuda, w Plusie tym bardziej. To operator dla desperatów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19121178
    kotb527
    Poziom 2  
    Czy rodzice się znają? Oczywiście, że nie.. W sumie sam nie mam wiedzy technicznej tej usługi.. Zostało 6 miesięcy później będę szukał czegoś innego bo coraz częściej przez ostatnie czasy tam bywam...

Czy ktoś się zna na sprzęcie i na podstawie wcześniejszych danych jest w stanie dobrać chodź optymalny sprzęt?

PS. Limit 30 albo 60.. do przeglądania neta dla rodziców wystarczało..

Dodano po 2 [minuty]:

Na jakieś stronie sprawdzasz stacje?? Jak mogę sprawdzić które sieci z nich korzystają??
  • #8 19121311
    matek451
    Poziom 43  
    Limit 30GB to niewiele , inwestowanie w Plusa wątpliwe choć od poczatku należało przede wszystkim kupić antenę Dual LTE na 1800MHz, w domu bez anteny nie było i nie ma żadnych szans na w miarę normalny internet. Wymiana modemu E3372 niepotrzebna bo i tak tylko LTE1800 jakoś działa, ale z anteną wieczorami szału nie będzie bo stacja i tak przytkana. Innych w tym rejonie Plus nie posiada, Podgajek i Potworów są daleko i to też LTE1800+900 i zapewne tez przeciążone, taka jest rzeczywistość Plusa, od lat nie modernizuje sieci LTE w tym rejonie.
    Proponuję poratować się Play i teraz 100GB za darmo do 05.01.2021 a potem na kartach Virgin kolejne 100GB za darmo do 31.02.2021, jedyny koszt to 5 zł za starter, a ilość starterów ile chcesz. Play ma w poblizu 2 stacje z LTE2100+1800+800 Grotki i Stary Kadłub. Grotki to widać gołym okiem, kawał masztu, Play tam kładzie konkurencję na łopatki. Orange i T-mobile się nie liczą, działają gorzej od Plusa. Mają nędzę na maszcie Plusa w Radzanowie z gołym LTE800 na 10MHz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w doborze routera i anteny zewnętrznej w obszarze o słabym zasięgu, korzystając z routera D-Link DWR-116 i modemu Huawei E3372. Obecne prędkości internetu wynoszą 1-3 Mbps, co jest niewystarczające do pracy zdalnej. Użytkownik przeprowadził testy sygnału, które wskazują na problemy z zasięgiem LTE1800 oraz przeciążenie sieci Plusa. Wskazano, że do poprawy jakości połączenia konieczne jest zainwestowanie w antenę zewnętrzną, ponieważ obecny router nie obsługuje takiej opcji. Użytkownik rozważa również zakup nowego routera oraz anteny, a także poszukuje informacji o dostępnych sieciach w okolicy. Rekomendacje dotyczące zmiany operatora na Play, który oferuje lepszy zasięg i prędkości, zostały również przedstawione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA