logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnicówka,gwiazda trójkąt:-( Nic nie wiem Pomocy!

arur 16 Paź 2005 11:47 10217 14
  • #1 1902637
    arur
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam!!!

Mam wielki problem na jutro musze umiec i rozumiec polączenia: Różnicówka,gwiazda trójkąt a nic z tego nie rozumiem czytalem i szukalem ale nic nie rozumiem:-( Blagam o wytlumaczenie i o schemat albo gdzie moge to znalesc!

Prosze o pomoc blagam! Arur
  • Pomocny post
    #2 1902673
    Darkoe
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam.Bardziej sprecyzuj co nie rozumiesz?
  • #3 1902682
    arur
    Poziom 16  
    Nie moge znalesc prostego schemat:-( W ogole jestem laikiem jesli chodzi o wysokie napiecia:-(
  • #4 1902692
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3456
    Witam
    Rysunek dużo wyjaśni.
    Przy połączeniu odbiornika w Δ, przewodu N nie podłączasz (nie ma gdzie) a do obudowy podłączasz przewód ochronny PE.

Przy γ przewód N podłączasz pod odpowiedni zacisk (muszą być napięcia fazowe), a przewód ochronny PE do obudowy.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Różnicówka,gwiazda trójkąt:-( Nic nie wiem Pomocy! róż.gw.tr..jpg (20.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1902698
    arur
    Poziom 16  
    Ale co daje nam podlaczenie w trojka albo gwiazde albo trojkat gwiazda?

Przepraszam jesli zadaje glupie pytania wiem ze mozna tego poszukac na elektrodzie ale kazdy pisze o czym innym a ja nie wiem co do czego jest i po co sie to stosuje:-(

Beda punkty jak ktos mi pomoze...
  • #6 1902710
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    [quote="arur"]Ale co daje nam podlaczenie w trojka albo gwiazde albo trojkat gwiazda?

quote]
    Daje zmianę mocy, np silnik trójfazowy przy przełączeniu z gwiazdy na trójkąt jego moc wzrasta trzykrotnie.
  • #7 1902741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1902756
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    geguś napisał:
    Witam :)
    Aleksander_01 napisał:

Daje zmianę mocy, np silnik trójfazowy przy przełączeniu z gwiazdy na trójkąt jego moc wzrasta trzykrotnie.

O! A cóż to za ciekawe stwierdzenia? :D:D:D
    Napisz człowiekowi dokładnie co masz na myśli, bo gotów w szkole dostać pałę za takie stwierdzenie.

Przecież podparłem to przykładem.
    Przecież nie będę pisał całej elektrotechniki od podstaw. Zamiast krytykować wnieś coś ciekawego do dyskusji.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 1902762
    Darkoe
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Przełącznik gwiazda-trójkąt stosuje się do rozruchu silnika klatkowego,za pomocą którego następuje zmniejszenie napięciazasilania.W pierwszym położeniu uzwojenie stojana połączone jest w gwiazdę napięcie każdej fazy uzwojenia stojana jest √3-krotnie mniejszy niż napięcie znamionowe.Prąd pobierany w tym stanie z sieci jest w przyblizeniu 3-krotnie mniejszy niż prąd,jaki płynąłby w przypadku połączenia w trójkąt.Moment rozruchowy jest również w przybliżeniu 3-krotnie mniejszy niż moment powstający przy połączeniu w trójkąt.

Proszę nie mylić pojęć Moc a Moment
  • #10 1902788
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Darkoe napisał:
    Prąd pobierany w tym stanie z sieci jest w przyblizeniu 3-krotnie mniejszy niż prąd,jaki płynąłby w przypadku połączenia w trójkąt.

Proszę nie mylić pojęć Moc a Moment

Witam
    Prąd jest mniejszy o √3 a nie trzykrotnie.
    Skoro moment wzrósł trzykrotnie przy tych samych obrotach, to moc również wzrosła trzykrotnie. M=P/ω.
  • #11 1902833
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 100
    Kolego aleksander_01, tylko po co te zero robocze w ukadzie gwiazdy przyłączone do silnika i dodatkowo puszczone przez RCD? Producenci odstępuja od układu testowego z wykorzystaniem przewodu fazowego i zera roboczego. Co do samego podłączenia silnika, tu też moim skromnym zdaniem zero robocze jest zbędne w fazie rozruchu.
  • #12 1902855
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Telex napisał:
    Kolego aleksander_01, tylko po co te zero robocze w ukadzie gwiazdy przyłączone do silnika i dodatkowo puszczone przez RCD? Producenci odstępuja od układu testowego z wykorzystaniem przewodu fazowego i zera roboczego. Co do samego podłączenia silnika, tu też moim skromnym zdaniem zero robocze jest zbędne w fazie rozruchu.

Witam
    O MÓJ BOŻE. A gdzie tam widzisz silnik, to jest jakiś odbiornik np. kuchnia elektryczna zasilana z trzech faz i N. Ludzie czytajcie dokładnie posty i starajcie się je zrozumieć.
  • #13 1902856
    arur
    Poziom 16  
    Juz cos łapie po co to jest ale moze mi ktos dokladnie narysowac przylacznie silnika polaczonego "gwiazda trojka"? Tami normalny shcemat a nie uproszczony.
  • #15 1902922
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Te rysunki powinny pomóc Ci zrozumieć te zagadnienia
    Załączniki:
    • Różnicówka,gwiazda trójkąt:-( Nic nie wiem Pomocy! trójkąt.jpg (20.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Różnicówka,gwiazda trójkąt:-( Nic nie wiem Pomocy! gwiazda.jpg (20.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyjaśnienia zagadnień związanych z różnicówką oraz połączeniami silników trójfazowych w układzie gwiazda i trójkąt. Połączenie w trójkąt i gwiazdę stosuje się głównie do rozruchu silników klatkowych, gdzie połączenie w gwiazdę powoduje zmniejszenie napięcia fazowego o √3 razy, co skutkuje około trzykrotnym zmniejszeniem prądu rozruchowego i momentu rozruchowego w porównaniu do połączenia w trójkąt. Przełącznik gwiazda-trójkąt umożliwia więc redukcję prądu rozruchowego i momentu, co jest korzystne dla sieci zasilającej. W układzie gwiazdy przewód neutralny (N) jest podłączany do odpowiedniego zacisku, a przewód ochronny (PE) do obudowy, natomiast w układzie trójkąta przewód neutralny nie jest podłączany. Dyskusja podkreśla różnicę między mocą a momentem oraz zwraca uwagę na prawidłowe rozumienie tych pojęć. Autorzy udostępnili linki do schematów połączeń oraz wyjaśnili, że połączenia te stosuje się w celu zmiany parametrów pracy silnika, zwłaszcza podczas rozruchu. Poruszono także kwestię stosowania różnicówek (RCD) w układach zasilania trójfazowego oraz zasadność podłączania przewodu neutralnego w układzie gwiazdy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA