logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka temperatura zasilania będzie odpowiednia dla kotła c.o. Immergas Victrix Ze

Lukes1992 18 Gru 2020 10:51 3258 1
REKLAMA
  • #1 19122155
    Lukes1992
    Poziom 12  
    Ocena: 116
    Cześć,

Posiadam w domu system mieszany - grzejniki + podłogówka.
    Na piecu mam 35 stopni zasilanie. Podłógówka na górze jest mała - tylko w łazience i sterowanie jest RTL - ustawione na 26 stopni.
    Na wszystkich grzejnikach poza jednym są głowice termostatyczne.
    Na dole mam dużą ilość podłogówki i jest kilka pętli, pompa i zawór mieszający ustawiony na mieszanie na 26 stopni.

Pompą steruje Tybox i od godz. 17:00 stopniowo wygasza jej działanie i dzięki temu jest chłodniej w domu.
    Kocioł Immergas Victrix Zeus 25 załącza się dość często.

Czy temperatura zasilania 35 stopni jest odpowiednia?
    Spotykam się z różnymi opiniami.

Hydraulik od dewelopera zalecał ustawienie 45 stopni bo głowice i tak obniżą temperaturę i RTL/zawór mieszający dla podłogówki, a piec się będzie rzadziej załączał. A jak będzie zimniej to będę mógł mieć cieplej.

Problem jest tylko taki, że nawet jak mam na zasilaniu 35 stopni to w domu jest gorąco i prawie wszystkie grzejniki są wyłączone.
    Głowice uruchamiam w dwóch sypialniach na trójkę na noc aby rano nie było zaparowanych szyb. Jak jest na trójce grzejnik to w sypialniach mam 20 stopni czyli dla mnie optymalnie. Często nawet nie włączam tego wcale i wietrzę po prostu rano.

Na dole są 23 stopnie w dzień i 21 w nocy i to też wydaje się optymalne.
    Kombinować coś z tym? Czy zostawić tak jak jest?

Kocioł jak odpala płomień to nagrzewa się do około 45 stopni i opada powoli.
  • REKLAMA
  • #2 19122488
    ainog
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Dzień dobry -podłogówkę miałem zrezygnowałem na rzecz kaloryfera[była awaria-dlatego]Podłogówka miała dużą bezwładność,długo się nagrzewała i długo oddawała ciepło.Poczatkowo byliśmy zadowoleni ale temperatury na zewnatrz były -10stopni była zima.W Pana przrzypadku nalezy zaobserwować zawór trójdrożny jego zadaniem jest tak pracować oby było ciepło w podłodze.Prawdopodobnie są krótkie odcinki łączące podłogówkę.Hydraulik od sprzedawcy miał racje,im cieplejszy piec tym lepsza sprawność ogrzewania i mniej awarii z piecem.Ale niestety temperatury mamy dodatnie,dlatego takie problemy szczególnie jak jest system grzejniki i grzana podłoga.
REKLAMA