logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Funai 32FDB5514/10: Brak reakcji na joystick i uruchomienie - Możliwe przyczyny

bubu1769 19 Gru 2020 12:27 2064 18
REKLAMA
  • #1 19124142
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2374
    Witam.
    Próbuje ożywić w/w TV jednak z mizernym skutkiem.
    Płyta: 17MB82S 23189197
    U10: EN25Q16-104HIP (w programie od CH341A wykrywany jako EN25H16)
    U12: 25Q64FV
    Zasilacz: 17IPS11 (Bez linii 24V)
    Panel: VES315WNDS-01
    Na początku w TV dioda mrugała 7 razy, matryca się zapalała na chwile i gasła po czym cykl się powtarzał.
    Pierwsze podejrzenie było na układ przeciwzwarciowy ponieważ na wyjściu miał stan niski, głownie ze względu na brak 24V z zasilacza ale po jego ominięciu jedyna zmiana to nieco dłuższy czas działania podświetlenia.
    Próbowałem wgrywania kilku wsadów do pamięci, łącznie z tymi z tego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3588363.html#18001655
    które wyglądają ze powinny pasować, jednak jedyna zmiana to taka że po mrugnięciu diody 7 razy podświetlenie załącza się i tak zostaje jednak bez żadnego obrazu, brak jakiejkolwiek reakcji na joystick, pilota niestety nie posiadam.
    Zastanawia mnie czy model U10 będzie miał z tym coś wspólnego.
    Po podłączeniu złącza VGA pod komputer telewizor jest poprawnie wykrywany jako dodatkowy ekran.
    Mógłbym coś jeszcze sprawdzić czy jednak to będzie kwestia uszkodzenia czegoś więcej, może samego sterownika matryc?
    Być może same pamięci są uszkodzone i mimo wykrywania i powodzenia programowania jednak szwankują?
    Myślę jeszcze nad próbą aktualizacji softu poprzez USB jednak brak pilota oraz możliwości znalezienia pewnej wersji pliku mnie przed tym wstrzymują.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19124196
    bubu1769
    Poziom 43  
    Wszystkie napięcia wydają się być w porządku 3,3V, 5V jak i 12V.
    Ale postaram się je jeszcze przemierzyć przy samych cewkach.
    Nie jest to Smart TV, ma jedynie możliwość odtwarzania plików z USB.
  • #4 19128385
    bubu1769
    Poziom 43  
    Posprawdzalem napięcia na cewkach i wyglądają dobrze, wszystko jest 1.2V, 3.3V, 5V i 12V.
    Zasilanie 12V na matrycę też idzie.
    Jedyne co mnie martwi to to że główny procesor MT5820LUNU pod palcem jest dość ciepły, nie wiem jaka powinna być jego narmalna temperatura pracy.
  • #7 19129186
    yokoono51
    Poziom 29  
    Ocena: 316
    I understand you have a programmer (CH341A). 17MB82S has 2 spi memories. Below are the flashes for the 2 memories exactly from your TV.
    Załączniki:
    • Funai 32FDB5514-10 main 17MB82S panel VES315WNDS-01.rar (9.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19130562
    bubu1769
    Poziom 43  
    The first attempt was unsuccessful, the TV does not start up at all.
    I will try again tomorrow, maybe I made a mistake somewhere or one of memory is damaged.
  • #10 19132608
    bubu1769
    Poziom 43  
    Niestety ale na proponowanej zawartości pamięci telewizor w ogóle się nie uruchamia.
    Po wgraniu zawartości z pierwszego postu objawy są taki jak wcześniej, 7 mrugnięć LED-u po czym zapala się podświetlenie a LED gaśnie.
    Zauważyłem jednak że wcześniej popełniłem błąd w diagnostyce i jednak telewizor reaguje na joystick, to znaczy mogę przy jego pomocy go włączyć i wyłączyć.
    Przy wyłączaniu podświetlenie gaśnie, LED mruga 3 razy po czym zapala się na stałe, włączenie przebiega tak jak wcześniej opisywałem.

Unfortunately, the TV does not start at all on the proposed memory content.
    After uploading the content from the first post, the symptoms are as before, 7 blinks of the LED, then the backlight turns on and the LED goes off.
    However, I noticed that I made a diagnosis error earlier and the TV responds to the joystick, i.e. I can turn it on and off with it.
    When turning off, the backlight goes out, the LED blinks 3 times and then lights up permanently, turning it on is as described before.
  • REKLAMA
  • #11 19132810
    badael
    Poziom 27  
    Ocena: 215
    That means it's not a dump. To begin, measure the voltages on the matrix. Clean the contacts on the LVDS connector.
    To znaczy, że to nie jest wysypisko. Na początek zmierz napięcia na matrycy. Oczyść styki złącza LVDS.
  • REKLAMA
  • #12 19132839
    bubu1769
    Poziom 43  
    Do you mean matrix supply voltage or individual signals?
    I checked the supply voltage and it is 12V, although I checked it on the motherboard LVDS connector, not the matrix driver itself, so I will try to check it.
    On one of the dump I had a situation that after the backlight turned on, the screen slowly started to turn white, first a wide strip in the middle and then on the sides.

Dodano po 51 [minuty]:
    Before leaving for work, I quickly checked the supply voltage on the matrix controller itself and it is also 12V, but by the way, with the TV turned on, I disconnected and connected the LVDS tape and something happened:
    Funai 32FDB5514/10: Brak reakcji na joystick i uruchomienie - Możliwe przyczyny
    After turning the TV off and on, the picture disappears, but by disconnected and connected the LVDS tape, it reappears, it is indeed shifted and each time the colors are slightly different, however, it is some progress.
    I wonder if it has something to do with a clock line failure like in this movie.

Of course, in my case, the matrix is small enough, it does not have a T-CON module, so I cannot disconnect half of the matrix, but I can locate the clocks lines and try to deactivate them one by one
  • #13 19139316
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 869
    Filmik jak filmik, dziesiątki podkładaczy papierków już widziałem. Facet ma fajną wersalkę i ostry skalpel pociął nim taśmę... Skoncentrowałbym się na pomiarach na listwie matrycy szczególnie kondensatorów smd.
  • #14 19139362
    bubu1769
    Poziom 43  
    Też tak zamierzam najpierw zrobić jak będę mieć w końcu czas usiąść do tematy.
    Co do podkładania papierków to niestety ale czasem nie ma innego wyjścia.
    Miałem raz podobna sytuację jak na filmie.
    W telewizorze LED Manty chwilę po włączeniu wykrzaczał się obraz, po pomiarach i testach winowajcą okazał się chip na taśmie flex jednej z czterech sekcji matrycy i jedynie zablokowanie jednego z sygnałów do niej pozwala na jakotakie działanie telewizora.
    Na szczęście uszkodzona jest boczna sekcja telewizora więc nawet jak przez większość czasu jest nieaktywna, czasami potrafi się załączyć, to puszczam sobie na nim YT w warsztacie bądź odpalam schematy i skaluje okno żeby było tylko na sprawnej części.
    Co do Funai-a to według schematów co tylko dwie linie zegara więc podejrzewam że za dużo nimi nie zdziałam, zobaczę co się będzie ewentualnie działa przy zaplokowaniu pozostałych linii sygnałów.
    Co ciekawe nawet jak obraz się pojawi na ekranie to jest on zamrożony, to znaczy nie mogę przestawić w żaden sposób wskaźnika wyboru za pomocą joysticka w telewizorze ani też wybrać żadnej z opcji, chyba że do tego konieczny jest pilot.
  • #15 19139375
    zdzich42
    Poziom 41  
    Co do podkładania papierków to niestety ale czasem nie ma innego wyjścia. Są, są inne wyjścia... Jak się chcesz bawić w "doktóra" robisz to skalpelem jak się bawisz w elektronika używasz lutownicy :D
  • #16 19139387
    bubu1769
    Poziom 43  
    Pominięcie jednego sygnału między T-CON a matrycą jest o wiele szybsze i łatwo odwracalne przy użyciu właśnie takiej metody.
    Jak już jest namierzony dokładnie problem to można zobaczyć czy idzie go usunąć metodą bardziej ingerującą w sam sprzęt.
    W moim przypadku to rozwiązanie było najrozsądniejsze, nie uszkodziłem fizycznie żadnego elementu i w razie jakby mi sie trafił TV z podobną matrycą lecz uszkodzoną płytą główną mogę szybko to sprawdzić.
  • #17 19139394
    zdzich42
    Poziom 41  
    Prawdziwy profesjonalizm przemawia przez Ciebie... :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik próbuje naprawić telewizor Funai 32FDB5514/10, który nie reaguje na joystick i nie uruchamia się prawidłowo. Po wstępnej diagnostyce, w której sprawdzono napięcia na płycie logiki oraz zasilaniu matrycy, zauważono, że dioda LED mruga 7 razy, a podświetlenie matrycy włącza się, ale brak jest obrazu. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie pamięci SPI oraz układu MT5820LUNU, a także sprawdzał cewki i napięcia na złączu LVDS. Pomimo prób wgrania różnych wsadów do pamięci, telewizor nie uruchamia się. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące pomiarów napięć oraz czyszczenia styków, a także omówiono metody diagnostyki i naprawy. Ostatecznie użytkownik poddał się i zdecydował się na rozbiórkę telewizora na części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA