logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Radio 2din z androidem w audi a5 b7 jak podłączyć?

ArkadiuszRyska 19 Gru 2020 15:59 3798 13
  • #1 19124519
    ArkadiuszRyska
    Poziom 5  
    Ocena: 11
    Dzień dobry, moje pytanie brzmi jak w temacie. A mianowicie odłączyłem orginalne radio Aisin RNS-E i chciał bym podłączyć radio 2din z androidem. Wszystko było by okej, gdy by nie to że w kostce nie ma przewodu który włączał by radio i wyłączał ze stacyjki. W kostce zasilającej mam dwa grubsze przewody na których jest stałe 12V jeden biały ujemny i dwa przewody o znaczeniu CAN.
    Nie wiem jak to ugryźć ? Dodam jeszcze ze w kostce z przewodanu speaker mam tylko 4 piny z podwójnymi przewodami a w starym radiu można było regulować każde drzwi osobno. Czy ktoś coś gdzieś kiedyś lizną w tym temacie ?
  • #2 19124579
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2359
    Pokaż jakie dokładnie radio kupiłeś bo bardzo możliwe że będziesz musiał sam dorobić przewód z sygnałem +12V po stacyjce ponieważ w nowszych samochodach informacja o włączeniu idzie po szynie CAN a twoje radio może tego nie obsługiwać.
    Co do głośników to niestety ale prawdopodobnie kupiłeś radio tylko z regulacją stereo.
  • Pomocny post
    #3 19124604
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Zamiast dorabiać, możesz też dokupić do radia adapter CAN, jeśli go nie masz. W A5 B7 wyświetlacz radia pełni też funkcję wyświetlacza komputera pokładowego, oraz park assist. Czy zakupione przez Ciebie radio obsługuje te funkcje?
  • #4 19124627
    ArkadiuszRyska
    Poziom 5  
    Radio 2din z androidem w audi a5 b7 jak podłączyć?
    To moje nowe radio
  • Pomocny post
    #5 19124640
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 442
    Jeśli to radio z androidem jest dedykowane do Audi, to na przejściówce przyłączeniowej powinno być pudełko w którym znajduje się moduł CAN z którego wyprowadzony przewód czerwony jest połączony z czerwonym (ACC) w kostce radia i to on poprzez CAN uruchamia radio ze stacyjki.
    Z dwóch (grubych) przewodów na których jest stale +12V należy wykorzystać tylko jeden i podłączyć do niego żółty przewód z kostki radia.
    Do przewodu na którym jest masa ma być podłączony przewód czarny z radia.
    Oryginalne radio (RNS-E) do wewnętrznego wzmacniacza podłączone miało tylko głośniki przednie LF i RF. Pozostałe głośniki sterowane były ze wzmacniacza peryferyjnego uruchamianego i ustawianego poprzez magistralę CAN.

Jeśli to nowe radio nie jest dedykowane do Audi z CAN-em, to raczej należałoby je sobie odpuścić.
  • Pomocny post
    #6 19124641
    bubu1769
    Poziom 43  
    To tani Chińczyk, montowałem niedawno podobne kuzynowi w Passacie B5.
    Czyli albo dorabianie sygnału ACC albo tak jak wspominał tzok adapter CAN.
    Funkcje komputera pokładowego możesz mieć poprzez adapter ELM327 i jakąś aplikacje na androida, ja tak mam u siebie zrobione na tablecie, o park assist raczej możesz zapomnieć.
  • #7 19124645
    ArkadiuszRyska
    Poziom 5  
    Tak też myslalem z tym dodatkowym przewodem zeby go pociągnąć od stacyjki ewentualnie. Ale włąsnie te dwa przewody Can w tym radiu mnie zaciekawiły za co one odpowiadają? I tu tak jak kolega pisze ze komunikacja w trybie serwisowym jeżeli radio posiada a jezeli nie ? tzn ze nie trzeba tego adaptera podłączać ?
  • Pomocny post
    #8 19124653
    bubu1769
    Poziom 43  
    Pozostaje jeszcze kwestia podłączenia głośników bo na początku zrozumiałem że piszesz o tych 4 pinach do głośników w złączy nowego radia a nie instalacji w samochodzie i raczej jest tak jak podaje justka80 że głośniki są zasilone z dodatkowego wzmacniacza wiec żeby użyć tego radia byś musiał jeszcze przerabiać instalacje od głośników.
    Na upartego idzie to twoje radio zamontować ale będziesz mieć sporo zabawy z podłączeniem wszystkiego, znowu dedykowane radio będzie trochę kosztować.
  • #9 19124656
    ArkadiuszRyska
    Poziom 5  
    Dziękuję Panowie, ze tak powiem zaczynam już jarzyć dzięki wam.
  • Pomocny post
    #10 19124661
    tzok
    CAN w radiu odpowiada za komunikację radia ze sterownikami samochodu, m.in. za włączanie i wyłączanie radia, asystenta parkowania, sterowanie niektórymi funkcjami samochodu z poziomu panelu radia, wyświetlanie statystyk komputera podróży, etc.
  • #11 19124662
    ArkadiuszRyska
    Poziom 5  
    Radio 2din z androidem w audi a5 b7 jak podłączyć?

Co do pinów audio w radiu to chodziło mi o tą kostkę z orginalnego radia, ze jest ich tylko tyle
  • Pomocny post
    #12 19124675
    bubu1769
    Poziom 43  
    Tak, bo jest tak jak pisał justka80, to jest w sumie jedynie sygnał do dodatkowego wzmacniacza którego z tego radia i tak nie obsłużysz, chyba ze chcesz się jeszcze bawić w wymianę oryginalnego wzmacniacza na jakiś uniwersalny.
  • Pomocny post
    #13 19124676
    tzok
    Tak, bo to "radio" to tylko część systemu multimedialnego w Twoim aucie. Moim zdaniem głupi pomysł z tą wymianą. Jeśli już chińczyk, to przynajmniej dedykowany do grupy VAG.

https://pinoutguide.com/Car-Stereo-Audi/audi_rns_pinout.shtml
  • #14 19148749
    ArkadiuszRyska
    Poziom 5  
    Zamykam temat oraz jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia radia 2DIN z systemem Android w Audi A5 B7, po odłączeniu oryginalnego radia Aisin RNS-E. Problemy związane z instalacją obejmują brak przewodu do włączania radia ze stacyjki oraz ograniczoną liczbę pinów w kostce głośnikowej. Użytkownicy sugerują, że konieczne może być dorobienie przewodu sygnałowego +12V po stacyjce lub zakup adaptera CAN, który umożliwi komunikację radia z systemem samochodu. Wskazano również, że radio powinno być dedykowane do Audi, aby obsługiwać funkcje takie jak park assist i wyświetlanie statystyk komputera podróży. Dodatkowo, podkreślono, że oryginalne radio RNS-E korzysta z zewnętrznego wzmacniacza, co może wymagać przeróbek w instalacji głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA