logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAF XF 106.460 - Sposób sprawdzenia czujnika NOx, błędy odczytane z Jaltesta, wzrost spalania

adam122211 20 Gru 2020 10:46 19338 14
REKLAMA
  • #1 19125913
    adam122211
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Witam.
    Mam pytanie czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy czujnik NOx działa prawidłowo?
    Od 2 tygodni pokazują się błędy, że wartość czujnika NOx za katalizatorem jest niewłaściwa bądź za wysoka (w tej chwili nie pamiętam dokładnie). Na dodatek spalanie wzrosło o ok 2-3 l/100 km. Błędy odczytane z jaltesta. Kierowca twierdzi, że w czasie jazdy nie miał komunikatów.
    Czy w trakcie testu drogowego na podstawie odczytanych wartości ppm z NOxów można określić, czy dany NOx jest uszkodzony?
  • REKLAMA
  • #2 19127469
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 826
    W czasie testu drogowego po rozgrzaniu katalizatora pojawiają się parametry ppm za i przed katalizatorem dzięki którym można określić czy został osiągnięty poziom oczyszczenia spalin i czy czujniki NOX pokazują stabilnie parametry.
  • REKLAMA
  • #3 19127544
    adam122211
    Poziom 9  
    Ok. To rozumiem, ale w jakim zakresie powinny się zawierać wartości ppm? O ile musi być wartość za katalizatorem mniejsza od tej przed katalizatorem? Jeżeli wartości na którymś z NOxow skaczą to czujnik jest do wymiany?
    Jeszcze jedno pytanie. Jaka powinna być wartość ciśnienia spalin? Mi pokazuje na zimnym 55 mbar
  • #4 19127772
    Chavez
    Poziom 25  
    Ocena: 294
    Przed kat. 2-3 tyś. ppm
    Za kat kilkaset ppm, do około 1 tyś ppm.

Najlepiej zrób test dozowania, sprawdź wnętrze katalizatora czy na ma skrystalizowane mocznika.
    Z przeciwciśnieniem spalin nie pamiętam dokładnie wartości, sprawdź jakie daję ciśnienie doładowania. Jeśli jest min. 1,8-2 bara, zazwyczaj jest ponad 2 bary, samochód ma moc to powinno być ok.
    Chociaż mi się wydaję, że w porównaniu do MP4 jest ciut za wysokie.
    Z reguły jak jest jakiś błąd na emisję lub NOxa, a testy układu pneumatycznego i hydraulicznego i dozowanie jest ok to wymieniam NOxa.
  • REKLAMA
  • #5 19127993
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    adam122211 napisał:
    Ok. To rozumiem, ale w jakim zakresie powinny się zawierać wartości ppm? O ile musi być wartość za katalizatorem mniejsza od tej przed katalizatorem? Jeżeli wartości na którymś z NOxow skaczą to czujnik jest do wymiany?
    Jeszcze jedno pytanie. Jaka powinna być wartość ciśnienia spalin? Mi pokazuje na zimnym 55 mbar
    Na zgaszonym silniku zero po wymianie trzeba zrobić kalibracje. Miałem podobny problem i wymiana czujnika przeciw-spalin pomogła. Objawem była częste wypalanie katalizatora podczas jazdy i błąd jakości spalin.
  • #6 19130461
    WloczykijMalaMi
    Poziom 15  
    Ocena: 140
    Zrobić test komputerem diagnostycznym.

stanisławpiotr napisał:
    trzeba zrobić kalibracje
    czujnika różnicy ciśnień się nie kalibruję, to nie Scania...

adam122211 napisał:
    Jaka powinna być wartość ciśnienia spalin? Mi pokazuje na zimnym 55 mbar
    na zgaszonym silniku -3 do +3, najlepiej 0

Pozdrawiam WIMM
  • #7 19130671
    adam122211
    Poziom 9  
    adam122211 napisał:
    Jaka powinna być wartość ciśnienia spalin? Mi pokazuje na zimnym 55 mbar
    na zgaszonym silniku -3 do +3, najlepiej 0

Czyli wartość 55 mbar wskazuje na to, że katalizator jest zatkany? Czy lepiej sprawdzić wartości w czasie jazdy? Dodam, że czyściłem katalizator kilka miesięcy temu na własna rękę, tzn. dmuchanie, zalanie specyfikiem do czyszczenia dpfów, mycie karcherem , dmuchanie i suszenie.
  • #8 19130723
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    WloczykijMalaMi napisał:
    "Czujnika różnicy ciśnień się nie kalibruję, to nie Scania...
    Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz ale ja gdy
    wymieniałem czujnik miałem w TEXA w aktywacjach wymiana czujnika spalin.
  • #9 19132545
    WloczykijMalaMi
    Poziom 15  
    adam122211 napisał:
    Czyli wartość 55 mbar wskazuje na to, że katalizator jest zatkany?
    Nie musi być zatkany, może czujnik przekłamywać, trzeba zrobić diagnostykę a nie zgadywać.

stanisławpiotr napisał:
    Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz
    TEXĄ, ale wiem, że w serwisowym komputerze nie ma takiej opcji. Piszę ciągle o czujniku różnicy ciśnień DPF.

Pozdrawiam WIMM
  • #10 19134414
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    A jakie masz funkcje z aktywacji?
  • #11 19143695
    adam122211
    Poziom 9  
    Zrobiłem test drogowy w moim dafie. Może, któryś z kolegów mógłby zerknąć i powiedzieć czy test wyszedł OK.
    Na moje oko wartości na NOxach wychodzą prawidłowe. Zastanawia mnie wartość różnicy ciśnienia filtra cząstek stałych, która czasami w czasie jazdy skacze do 20 mbar i wartość ciśnienia wyjściowego na filtrze cząstek stałych skacze do 1000 mbar.
    Załączniki:
    • XLRTEH4300G130138 - XF E6_28122020130025.pdf (1012.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 19165449
    adam122211
    Poziom 9  
    Witam
    Po kolejnej trasie zapamiętany był jeden błąd w silniku i jeden w oczyszczaniu spalin:
    1. Czujnik ciśnienia filtra cząstek stałych. Ciśnienie wyjściowe. Dane nieregularne, przerywane lub niepoprawne. (KOD: P3768). Błąd nieobecny
    2. Różnica czujnika ciśnienia dla filtra cząstek stałych. Dane nieregularne, przerywane lub niepoprawne. (KOD: P3768). Błąd nieobecny
    Odkręciłem rurki doprowadzające do czujnika i je przeczyściłem. Błędy się wykasowały.
    Czy te błędy sugerują, że ten czujnik może szwankować?
  • #13 19165509
    WloczykijMalaMi
    Poziom 15  
    Sprawdź, jakie wartości, pokazuję czujnik na włączonym zapłonie, bez odpalania auta.

Ale jest duża szansa że jest uszkodzony.

Pozdrawiam WIMM
  • #14 19986693
    pylekd1
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    problem rozwiązany ? jeśli tak napisz co powodowało usterkę ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób sprawdzenia czujnika NOx w DAF XF 106.460, który wykazuje błędy dotyczące niewłaściwych wartości za katalizatorem oraz wzrostu spalania o 2-3 l/100 km. Odpowiedzi sugerują przeprowadzenie testu drogowego, aby ocenić wartości ppm NOx przed i za katalizatorem, które powinny wynosić odpowiednio 2-3 tys. ppm i kilkaset do 1 tys. ppm. W przypadku skaczących wartości czujnika, zaleca się jego wymianę. Użytkownik zauważa również, że ciśnienie spalin na zimno wynosi 55 mbar, co może sugerować zatykanie katalizatora, jednak wartość ta powinna być sprawdzona w czasie jazdy. Wymiana czujnika ciśnienia DPF oraz jego kalibracja po wymianie mogą być konieczne. Użytkownik zgłasza również błędy związane z czujnikiem ciśnienia filtra cząstek stałych, które po oczyszczeniu rurki zniknęły, co może sugerować uszkodzenie czujnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA