logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie poprawności podłączenia przekaźnika w projekcie regulatora temperatury wody

DawidYebadlo 20 Gru 2020 18:02 909 29
  • #1 19126937
    DawidYebadlo
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam.
    Mam na celu zaprojektować regulator temperatury wody. Sterowany jest za pomocą mikrokontrolera, sygnał z mikrokontrolera jest przekazany do przekaźnika, a przekaźnik załącza układ z grzałką.
    To jest część układu:
    Sprawdzenie poprawności podłączenia przekaźnika w projekcie regulatora temperatury wody

Pytanie czy dobrze podłączyłem przekaźnik, bo nie mam dużego doświadczenia w projektowaniu układów. No i jeszcze to wyjście, dałem terminal block, ale nie wiem jak to wygląda w standardowych grzałkach.
    Jeśli ktoś może zerknąć, czy jest dobrze czy źle i co poprawić to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam :)
  • #2 19126971
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2372
    Styki przekaźnika mogą tak być, pytanie tylko w jakim celu wyjście jest zwierane w czasie spoczynku.
    Druga sprawa to dioda powinna być równolegle z cewką przekaźnika, tak jak jest to tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3004273.html#14530053
  • #3 19126974
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Grzałka zasilana z ? Prądem stałym czy zmiennym?
    Również, zgodnie z sztuką rysowania schematów, cewka przekaźnika powinna być połączona linią przerywaną z stykiem kontrolowanym przez owy przekaźnik.
  • #4 19127003
    DawidYebadlo
    Poziom 14  
    Polon_us napisał:
    Grzałka zasilana z ? Prądem stałym czy zmiennym?

Zasilane prądem zmiennym 230V czyli z sieci.
    Coś jak na obrazku powyższym. Potem konwertuje na 5V, aby zasilić m.in. mikrokontroler.

bubu1769 napisał:
    Styki przekaźnika mogą tak być, pytanie tylko w jakim celu wyjście jest zwierane w czasie spoczynku.

No właśnie nie miałem pomysłu co zrobić, więc dałem na razie tak, ale właśnie wolałem zapytać na forum, żeby ktoś sprawdził, czy poprawne. Co do diody to postaram się jak najszybciej poprawić.
  • #5 19127053
    Polon_us
    Poziom 42  
    @David - proszę poprawić poprzedni wpis - nie powiedziałem, że" styki mogą być".
    Raz, że nie powiedziałem tego, dwa, że wręcz nie zgadzam się z tym. Jest to połączone niepoprawnie mim zdaniem.

Do obudowy grzałki powinno być połączenie PE.

Wyprowadzenie "1" grzałki - do linii "N" zasilania - Nie GND układu!!!
    Wyprowadzenie "2" grzałki poprzez kontakt NO do linii "L" zasilania 220VAC.

I dalej - oznaczenie "+Power" sugeruje, że grzałka jest zasilana z obwodu prądu stałego.
    - dlaczego połączenie "+Power" jest po stronie wtórnej transformatora? Jeżeli grzałka jest zasilana z 220VAC, to raczej z strony pierwotnej transformatora.
  • #6 19127264
    DawidYebadlo
    Poziom 14  
    Polon_us napisał:
    @David - proszę poprawić poprzedni wpis - nie powiedziałem, że" styki mogą być".

Dziękuję za zwrócenie uwagi i przepraszam, bo cytowałem innego użytkownika i użyłem narzędzia "cytowanie selektywne", ale nie wiem dlaczego zmieniło autora cytatu.
    Poprawiłem tą diodę oraz usunąłem masę tam gdzie nie miało jej być. Poprawione schematy:
    Sprawdzenie poprawności podłączenia przekaźnika w projekcie regulatora temperatury wody Sprawdzenie poprawności podłączenia przekaźnika w projekcie regulatora temperatury wody

Co do połączenia PE to szukam biblioteki z tym złączem w Eagle, ale ciężko znaleźć.

Gdzieś trafiłem na forum, że jest też inne wyprowadzenie do grzałki, jednak nazwy zapomniałem...
  • #7 19127278
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1006
    Polon_us, napisał:
    Cytat:
    Również, zgodnie z sztuką rysowania schematów, cewka przekaźnika powinna być połączona linią przerywaną z stykiem kontrolowanym przez owy przekaźnik.

Pierwsze słyszę o takiej sztuce, ale co kraj to obyczaj.
  • #9 19127293
    Ryszard49
    Poziom 39  
    bubu1769, napisał:
    Cytat:
    Bardziej chodzi o to żeby od razu było widać która cewka steruje którymi stykami.

Do tego służą opisy na schematach.
  • #10 19127338
    Polon_us
    Poziom 42  
    DawidYebadlo napisał:
    Co do połączenia PE

Hmm, nie znam programu Eagle, trochę dziwne, że nie ma on symbolu uziemienia:
    Ryszard49 napisał:
    Pierwsze słyszę o takiej sztuce, ale co kraj to obyczaj.

Takie zasady kiedyś obowiązywały.
    Ryszard49 napisał:
    Do tego służą opisy na schematach.

Kolega ma rację, lecz dodatkowe połączenie linią przerywaną ułatwiało analizę danego schematu.
    Jest (było?) to pomocne przy naprawach w szczególności.
  • #11 19127362
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Polon_us, a co powiesz na to, cewka napędowa przekaźnika na 1 stronie schematu, styki wykonawcze na 20 stronie ?.
  • #12 19127379
    DawidYebadlo
    Poziom 14  
    Polon_us napisał:
    Hmm, nie znam programu Eagle, trochę dziwne, że nie ma on symbolu uziemienia:

Faktycznie, jest taki element. To w takim razie ostatnie moje pytanie w kwesti połączenia tego wyprowadzenia PE do zasilania. Czy na obrazku poprawnie podłaczyłem?
  • #13 19127390
    bubu1769
    Poziom 43  
    Właśnie zaprojektowałeś układ do wysadzania bezpieczników :D
    Uziemienie miało być podłączone do obudowy grzałki, której de facto nie ma na twoich schematach.
    Dodaj symbol grzałki na schemacie, jeden jej koniec podłączony do styku neutralnego, drugi do wyjścia z przekaźnika i oczywiście obudowa do uziemienia.
  • #14 19127402
    DawidYebadlo
    Poziom 14  
    @bubu1769 Chciałem dodać samo wyprowadzenie grzałki, a sama grzałka po prostu poza płytką PCB będzie, więc jej specjalnie nie dodaję.
  • #15 19127425
    bubu1769
    Poziom 43  
    W takim razie umieść symbol tego wyprowadzenia na schemacie.
    Złącze 3 pinowe, pierwszy pin połączony z N, drugi z wyjściem z przekaźnika a trzeci z uziemieniem.
  • #16 19127450
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ryszard49 napisał:
    cewka napędowa przekaźnika na 1 stronie schematu, styki wykonawcze na 20 stronie ?.

Odbiegamy tu od głównego tematu tego wątku. Ale proszę bardzo.
    Rysowało się linię przerywaną (fragment) a ponad nią dopisek -> Do strony 10 kolumna XX (na schematach z boku była podziałka, która ułatwiała lokalizację elementu).
    Tak swoją drogą, przy bieżących zasadach, jak kolega znajduje styk wykonawczy danego przekaźnika, który jest ulokowany na innej stronie niż cewka?
    bubu1769 napisał:
    Złącze 3 pinowe, pierwszy pin połączony z N, drugi z wyjściem z przekaźnika a trzeci z uziemieniem.

To powinno załatwić poprawność schematu autora tematu.
    Ale poczekajmy na finalny rysunek :)
  • #17 19127480
    DawidYebadlo
    Poziom 14  
    Coś takiego będzie poprawne?

• #18 19127505
    Polon_us
    Poziom 42  
    Pin X2.3 - dlaczego GND? Powinno być PE czyli pokazane powyżej uziemienie.
  • #19 19127514
    DawidYebadlo
    Poziom 14  
    No to zmieniłem GND na PE Sprawdzenie poprawności podłączenia przekaźnika w projekcie regulatora temperatury wody
  • #20 19127562
    Polon_us
    Poziom 42  
    Może być. Człowiek inteligentny połapie się w tym schemacie.
    Przejrzystość tego schematu nie powala na kolana :)
  • #21 19127595
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Polon_us, napisał:
    Cytat:
    Przejrzystość tego schematu nie powala na kolana

Raczej się nie połapie.
  • #22 19127610
    DawidYebadlo
    Poziom 14  
    Polon_us napisał:
    Przejrzystość tego schematu nie powala na kolana :)

Dla mnie jak na razie liczy się poprawność pod względem działania, nad przejrzystością schematu popracuje w końcowej fazie (albo wcześnie). Dziękuję za pomoc.
  • #23 19127758
    Ryszard49
    Poziom 39  
    DawidYebadlo, czy już uruchamiałeś ten układ?.
  • #24 19128356
    DawidYebadlo
    Poziom 14  
    Ryszard49 napisał:
    czy już uruchamiałeś ten układ?.

Nie uruchamiałem jeszcze, bo nie mam innych rzeczy zrobionych i nie wiem czy będę uruchamiał (może w wolnym czasie, bo to jest takie zadanie w ramach przedmiotu na studia, trochę większy projekt, ale miałem na razie z tym zagadnieniem problem ;))
  • #25 19129249
    ppc
    Poziom 18  
    Ocena: 120
    R2 do zmiejszenia do 4.7k, C4 do wywalenia(jak już to między bazą, a emiterem), 10 postów dywagacji o PE bez sensu - nie wiadomo jaki jest zamysł autora, jeżeli chodzi o podłączenie grzałki, prawdopodobnie powinno być tylko złącze dwupinowe do załączania fazy, PE i N mogą być podłączone poza PCB.
  • #26 19129460
    Polon_us
    Poziom 42  
    ppc napisał:
    PE i N mogą być podłączone poza PCB

Nawet, jeśli autor ma taki zamysł, to nie należy tego uwzględniać na schemacie?
    Interesujące podejście do kwestii bezpieczeństwa.
  • #27 19129512
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Polon_us, uważasz schemat z postu #19 za poprawny?. Chodzi o lewą stronę.
  • #28 19129563
    Polon_us
    Poziom 42  
    @Ryszard48 - nie, uważam, że jest fatalny. Ale przynajmniej nie ma oczywistych błędów, jakie widać na schemacie w wpisie #1.
    Wtrąciłem się tylko dla tego, bo zauważyłem odpowiedź
    bubu1769 napisał:
    Styki przekaźnika mogą tak być,

co było oczywistą nieprawdą.
    Lecz schemat jako taki wciąż jest fatalny, mało czytelny i do luftu.

A ja nie mam sił i ochoty, aby uczyć autora tematu poprawności rysowania schematów. Tego powinni uczyć w szkołach.
  • #29 19129575
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Polon_us, masz trochę racji ale... jest jednym z nielicznych którzy próbują coś narysować. Widać że dopiero się uczy. Nie można go zniechęcać. Każdy z nas jakoś tam zaczynał, jedni lepiej inni gorzej.
  • #30 19129943
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ryszard49 napisał:
    jest jednym z nielicznych którzy próbują coś narysować

Gdyby autor tematu był nastolatkiem próbującym hobbystycznie coś tam zmajstrować, to byłaby inna rozmowa.
    Ale proszę zwrócić uwagę na zdanie
    DawidYebadlo napisał:
    bo to jest takie zadanie w ramach przedmiotu na studia,

Odbieram to, że autor tematu pobiera nauki na poziomie wyższym ...
    I w zasadzie powinien reprezentować jaki taki poziom. A w zamian jest schemat pożal się Boże, kardynalne błędy i do tego nieznajomość określenia PE.
    Gdyby nawet nie wiedział, to przecież jest Internet, Google i raz dwa można dowiedzieć się, co to oznacza. Wszystkie informacje są na wyciągnięcie ręki, a nawet bliżej.
    Ale nie, biblioteka Eagle nie ma symbolu "PE" i zapomnij, żeby cokolwiek więcej dowiedzieć się w temacie "PE".

Ale nick musi być "cool" :(

P.S. Proszę mi wybaczyć, trochę mnie poniosło ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zaprojektował regulator temperatury wody z wykorzystaniem mikrokontrolera i przekaźnika do sterowania grzałką. Zadał pytanie dotyczące poprawności podłączenia przekaźnika oraz wyjścia do grzałki. Odpowiedzi wskazały na konieczność poprawienia połączeń, w tym umiejscowienia diody równolegle do cewki przekaźnika oraz poprawnego podłączenia uziemienia (PE) do obudowy grzałki. Użytkownik został również poinformowany o błędach w schemacie, takich jak niewłaściwe oznaczenia i połączenia, co może prowadzić do niebezpieczeństwa. W trakcie dyskusji podkreślono znaczenie przejrzystości schematów oraz poprawności rysunków w kontekście bezpieczeństwa elektrycznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA