logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie pilota IKEA TRADFRI z bramką ZIGBEE 3.0 (Lidl) - funkcjonalności i pasmo 2,4GHZ

austin007 20 Gru 2020 20:46 6348 3
REKLAMA
  • #1 19127417
    austin007
    Poziom 17  
    Ocena: 278
    Cześć,
    Czy mogę pilot IKEA TRADFRI zalogować do BRAMKI zigbee (lidl zigbee 3.0) i jakie funkcjonalności obsłuży. On działa na paśmie 2,4GHZ?
    Próbowałem i sparowała się "żarówka" led Lidla z tym pilotem IKEI wylogowując urządzenie z sieci Zigbee.

Połączenie pilota IKEA TRADFRI z bramką ZIGBEE 3.0 (Lidl) - funkcjonalności i pasmo 2,4GHZ
  • REKLAMA
  • #2 19829664
    xdcer
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Podpinam się pod temat, mam oryginalną bramkę Tuya i z nią przycisk Ikea Tradfri się nie łączy. Ciekawi mnie czy połączy się do Lidlowego Silvercresta bo żarówki Tradfri się łączą.
  • REKLAMA
  • #3 19863628
    austin007
    Poziom 17  
    Ocena: 278
    Nie znalazłem rozwiązania. Może jakiś alternatywny firmware trzeba wgrać, a la HA.
  • Pomocny post
    #4 20181042
    agendek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Pilotów IKEA nie 'podepniesz' bezpośrednio do urządzeń innych producentów z użyciem TouchLink, ze względu na klucz szyfrujący który mają tylko urządzenia IKEA (zresztą podobnie jest z innymi producentami wspierającymi TouchLink - każdy producent ma swój 'tajny' klucz :) ).

Pilot powinien się podłączyć do bramki z użyciem klasycznego połączenia (tzw. 'network steering' lub 'classic join') (4 kliknięcia przycisku parowania) (ale ta Lidlowa widzę że go nie akceptuje).

Generalnie bramka z LIDL oparta jest na ekosystemie TUYA - a ten ma swoją warstwę komunikacyjną na standardowym ZCL Zigbee - prawdopodobnie w celu uniknięcia certyfikacji/opłat Zigbee.
    Część urządzeń działa (np. żarówki, które TUYA potrafi obsłużyć na standardowym clustrze Lightning - ale tylko w ograniczonym zakresie - chyba kolory nie działają z tego co pamiętam).
REKLAMA