logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa telewizora Samsung UE46D5500 - wymiana płyty zasilającej i układu NAND nie pomogła

mrkupi 20 Gru 2020 22:39 3030 8
REKLAMA
  • #1 19127693
    mrkupi
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam problem z uruchomieniem telewizora Samsung UE46D5500.
    Mianowicie telewizor nie daje w ogóle oznak życia. Nie da się go uruchomić z pilota oraz poprzez panel dotykowy (dioda podczerwieni również się nie świeci).
    Pewnego dnia po prostu zgasł i się nie włączył.

Wymieniłem płytę zasilającą i nadal nie działa.
    Dałem płytę główną do naprawy, został wymieniony układ NAND i wgrane nowe oprogramowanie, więc płyta przetestowana w serwisie i sprawna.
    Sprawdziłem multimetrem kabel łączący zasilacz z płytą główną i również wychodzi, że jest sprawna.

Problem jest dość dziwny, gdyż:
    Po podłączeniu samej płyty zasilającej (starej) do listw LED, te mrugają.
    Po podłączeniu nowej płyty zasilającej do listw LED, te pięknie świecą, więc obstawiam że tu wina zasilacza.
    Jednak po podłączeniu nowej płyty zasilającej do płyty głównej, dalej nie można uruchomić telewizora.

Od serwisu dowiedziałem się, że płyta główna została zaprogramowana tak aby sama się włączyła po podpięciu do prądu, nie wymaga odpalenia z pilota, wiec tutaj też według mnie odpada kwestia listwy sterującej i podczerwieni.

Nie mam kompletnie pojęcia co może być nie sprawne...
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19127736
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    mrkupi napisał:
    nowe oprogrogramowanie wiec płyta przetestowana w serwisie

Wątpię. Zapewne wlutowali nową zaprogramowaną kość i koniec. To częsta usterka w D5500, ale wtedy jest bootloop a ty go nie masz.
    Jak oddajesz do serwisu to cały telewizor, bo potem tak się to kończy.
    Możesz zmierzyć miernikiem czy jest napięcie standby.
  • REKLAMA
  • #3 19127752
    mrkupi
    Poziom 4  
    Pytałem jeszcze czy plyta po naprawie została sprawdzona i przetestowana, właściciel serwisu odpowiedział, że tak.
    Mam na tą usługę rok gwarancji poprzez paragon, tutaj link do strony serwisu:
    https://rtvlg.pl/
    Kazali przesłać samą płytę główną.

Czy mogę poprosić o instrukcję gdzie mam dokonać pomiaru miernikiem napięcie standby?
  • REKLAMA
  • #4 19127781
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Masz miernik i świadomość niebezpieczeństwa porażenia prądem?
    Płyta zasilania to BN44-00423?
    Brak oznak życia czyli nawet dioda nie świeci tak?
  • #5 19127787
    mrkupi
    Poziom 4  
    Tak mam miernik i świadomość, również znam wszelkie zasady bezpieczeństwa i obslugi miernika, tylko nie wiem który element może odpowiadać za funkcje standby i gdzie on sie znajduje abym mogl dokonać pomiaru.

Tak dioda się nie świeci co jest trochę dziwne, tak jakby przez płyte główną nie przechodził prąd z płyty zasilającej, chyba ze sie mylę w kwesti schematu i jej połączenia
  • REKLAMA
  • #6 19127798
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Standby to przetwornica która działa na wyłączonym telewizorze. Jest na płycie zasilania - zasilaczu. Podłącz do prądu i zmierz w kostce, gnieździe czy na płytę główną "idzie" w ogóle jakieś napięcie(a). Jeśli tak to jakiej wartości. Najczęściej jest to 5V lub 3,3V Płytę główną miej podłączoną
    Wpisując model zasilacza w google znajdziesz jego schemat, może być bardzo pomocny przy szukaniu
  • #7 19127858
    mrkupi
    Poziom 4  
    Niestety w internecie nie mogę znaleźć żadnego schematu płyty, jednak poniżej wstaiwam jej zdjęcie, które dokaladnie elementy sprawdzić?

Model płyty głównej BN44-00422a lub BN44-00423A
    Załączniki:
    • Naprawa telewizora Samsung UE46D5500 - wymiana płyty zasilającej i układu NAND nie pomogła IMG_20201221_000047.jpg (1.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19130493
    mrkupi
    Poziom 4  
    Sprawdziłem napięcia według tabliczki znamionowej na płycie zasilającej.
    Pomiary wyszly poprawne wiec wszystko wskazuje na płytę główną.
    Odsyłam do serwisu i zobaczymy co tam wykombinują, dam znać jak wróci.
    Jeżeli nie uda im się nic z nią zrobić to zauwazylem w moim miescie serwis gdzie zajmują się tą usterką (wczesniej nie widzialem tej oferty) i pojadę z nimi z calym telewizorem.
  • #9 19514765
    mrkupi
    Poziom 4  
    Witam ponownie
    Udało się naprawić, mianowicie:
    Stara płyta zasilająca uszkodziła bramkę NAND na płycie głównej dlatego na nowej czy starej telewizor się nie włączał poprawnie, pomimo świecącej się matrycy na nowej płycie zasilającej.
    Kiedy płyta główna przyszła naprawiona, chciałem sprawdzić obie płyty zasilające i zacząłem od tej starej która okazała się niesprawna i ponownie rozwaliła płytę główną.
    Po ponownej naprawie płyty głównej od razu podłączyłem ją do nowej płyty zasilającej i wtedy wszystko zadziałało :-)

Człowiek uczy się na błędach jednak główną zasługę w pomocy wyjaśnienia problemu muszę zawdzięczyć serwisowi RTVLG.pl płyt głównych, który za darmo naprawił za drugim razem płytę główną, kiedy to ja dokonałem błędu (nie jest to reklama, po prostu bardzo pomogli i polecam z czystym sumieniem).

Dziękuję wszystkim za próbę pomocy i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z telewizorem Samsung UE46D5500, który nie daje oznak życia po wymianie płyty zasilającej i naprawie płyty głównej (wymiana układu NAND i wgranie nowego oprogramowania). Po podłączeniu płyty zasilającej do listwy LED, diody świecą, co sugeruje, że zasilacz działa. Użytkownik sprawdził napięcia na płycie zasilającej, które były poprawne, co wskazuje na problem z płytą główną. Po odesłaniu płyty głównej do serwisu, okazało się, że stara płyta zasilająca uszkodziła bramkę NAND na płycie głównej, co uniemożliwiało prawidłowe działanie telewizora. Po naprawie płyty głównej i podłączeniu jej do nowej płyty zasilającej telewizor działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA