logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dolby Digital - Podłączenie zestawu 3.1 pod wyjścia sygnałowe 5.1

grega2 21 Gru 2020 19:38 531 5
REKLAMA
  • #1 19129266
    grega2
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Witam,
    Na początku zaznaczę, że traktuję ten projekt jako zabawę. Posiadam wzmacniacz stereo oraz głośnik aktywny, którymi potrafię sterować poprzez Home Assistant (Yamaha Musiccast). Chciałbym stworzyć z nich zestaw kina domowego 3.1 poprzez podłączenie ich do dekodera dolby digital (dekoder będzie podłączony do telewizora przez złącze optyczne). Mam pytanie, czy właściwie podchodzę do pomysłu zsumowania sygnałów dla głośnika tylnego i przedniego? Chciałbym to zrealizować jak na załączonym schemacie. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Dolby Digital - Podłączenie zestawu 3.1 pod wyjścia sygnałowe 5.1
  • REKLAMA
  • #2 19129308
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 876
    Pomyśl logicznie co chcesz osiągnąć ?

Chcesz sumować rozkodowany sygnał 5.1 do sygnału stereo.
    Nawet jakby ten powyższy "patent" zadziałał to zrobisz tylko jedno wielkie zamieszanie w sygnale podawanym na wzmacniacz stereo.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeżeli ten dekoder potrafi pracować w trybie 3.1( a niektóre potrafią np jak mój amplituner Yamaha rx-v385) to poco jeszcze mieszać 2 dodatkowe tylne kanały ?
  • REKLAMA
  • #3 19129354
    grega2
    Poziom 8  
    Wydawało mi się, że myślę logicznie. Dekoder nie potrafi pracować w trybie 3.1, a kombinuję w jaki sposób nie stracić dźwięku dedykowanego na tylne głośniki. Alternatywą jest pominięcie (nie podłączanie tylnych głośników w ogóle).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19129385
    grega2
    Poziom 8  
    Kierowałem się tym w jaki sposób downmix realizowany jest programowo:
    "Creating a stereo downmix, also known as LoRo (Left only/Right only), is very straightforward. The Lo output is created by adding Left, plus Center (at –3dB), plus Left surround (at –3dB)..."
    Przy czym faktycznie zsumowałem 1:1

Dodano po 3 [minuty]:

A sprzęt to w zamyśle ma być chiński dekoder z ali (tak jak pisałem na razie jest to zabawa), chociaż może lepiej kupić używany amplituner z wyjsciami pre-out?
REKLAMA