logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Po montażu taśmy LED zadziałał wyłącznik nadprądowy B10

ArturK13 22 Gru 2020 12:26 2991 29
  • #1 19130440
    ArturK13
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie wszystkich użytkowników.

Mam problem i bardzo proszę o pomoc.

W swoim salonie mam założone ok 5,5 m paska LED podpięte pod jeden włącznik. Wszystko działało bezproblemowo aż do czasu, gdy chciałem założyć kolejny pasek LED (2 m) pod inny włącznik i inny zasilacz.

1. Zakładając zasilacz, probówką sprawdzałem czy jest napięcie w kablu i wywaliło bezpiecznik. Zadziałała różnicówka bodajże.

2. Następnie podłączyłem raz jeszcze i wszystko działało. Niestety po godzinie działania (dwa włączone paski LED) wywaliło bezpiecznik (B 10).

3. Odłączyłem zamontowany pasek LED (2 m) i odłączyłem zasilacz z napięcia. Zostawiłem dobrze działający pasek LED (5.5 m) po 2 h wywaliło bezpiecznik mimo ze dodatkowy pasek LED 2 m już był odłączony.

4. Poszedłem spać. wyłączyłem światło. Rano gdy wstałem Bezpiecznik znów był wybity. Mimo że napięcie było odłączone włącznikiem.

Wiem że tu działa jakaś zasada różnicówka, mimo ze nie ma napięcia.

Dziś rano włączyłem bezpiecznik i włączyłem światło które zawsze działało poprawnie po 2h wywaliło bezpiecznik.

Pytanie do was, co popsułem? Co zrobić by to naprawić? czy bezpiecznik jest za slaby? Czy mogłem tak popsuć wszystko tym dodatkowym paskiem?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
  • #2 19130540
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    Pokaż zdjecie tego bezpiecznika, co "wybija".
  • #3 19130551
    ArturK13
    Poziom 5  
    Po montażu taśmy LED zadziałał wyłącznik nadprądowy B10

W tym przypadku - srodkowy.
  • #4 19130573
    sebek3
    Poziom 30  
    A nie wierciles w ścianach przy montażu? Trzeba wezwać elektryka z odp. sprzętem pomiarowym, żeby sprawdzić ten obwód. Ewentualnie podmienic na próbę bezpiecznik na nowy o takich samych parametrach, chociaż wątpie aby to była przyczyna, prędzej przewiercony przewód albo jakiś wkret w nim.
  • #5 19130585
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    ArturK13 napisał:
    1. Zakładając zasilacz, probówką sprawdzałem czy jest napięcie w kablu i wywaliło bezpiecznik. Zadziałała różnicówka bodajże.

Zrobiłeś zwarcie, tylko pytanie w jaki sposób. W przypadku załączonego zdjęcia, to nie jest różnicówka, a wyłącznik nadprądowy. Ten działa na dwa sposoby: na zwarcie, na przeciążenie.
    Wstaw zdjęcie tego Twojego podłączenia zasilacza.

ArturK13 napisał:
    Niestety po godzinie działania ( dwa włączone paski LED) wywaliło bezpiecznik.(B 10)

Jeżeli wszystko działało przez godzinę i po tej godzinie wyłączyło zabezpieczenie, to mamy kilka możliwości:
    1. Obwód jest przeciążony (np. płynie w nim więcej niż 10A, powiedzmy 13,5A) - trzeba zweryfikować co powoduje przeciążenie.
    2. W obwodzie jest urządzenie które jest uszkodzone i cyklicznie co jakiś czas przeciąża obwód lub jakiś element powoduje zwarcie.
    3. Jest inna usterka (np. wilgoć na łączeniu, uszkodzony przewód, wadliwe połączenie).
    ArturK13 napisał:
    Pytanie do was, co popsułem? Co zrobić by to naprawić? czy bezpiecznik jest za slaby? Czy mogłem tak popsuć wszystko tym dodatkowym paskiem?

To może stwierdzić na miejscu np. elektryk. Ewentualnie możesz nam przedstawić więcej zdjęć i pomiarów, jeżeli umiesz je wykonać. Jesteś w stanie sprawdzić jaki prąd płynie w obwodzie na tym zabezpieczeniu?

Przy okazji, używaj proszę sformułowań:
    1. Wyłączyło, zadziałało - zamiast wywaliło lub wybiło.
  • #6 19130669
    ArturK13
    Poziom 5  
    sebek3 napisał:
    A nie wierciles w ścianach przy montażu? Trzeba wezwać elektryka z odp. Sprzętem pomiarowym, żeby sprawdzić ten obwód. Ewentualnie podmienic na próbę bezpiecznik na nowy o takich samych parametrach, chociaż wątpie aby to była przyczyna, prędzej przewiercony przewód albo jakiś wkret w nim.

Sprawdzałem przewód i wykluczam przewiercenie go.
    Zauważyłem jednak ze gdy sprawdzam kabel od napięcia L próbnikiem napięcia to lampka w próbniku jest dużo jaśniejsza niż poprzednio czyli tak jakby w tym momencie było większe napięcie, mogę się mylić ale jednak utkwiło mi to.

Druga sprawa ze obwód który sprawił problem nie jest połączony z obwodem który wcześniej działał bezproblemowo a mimo to, ten co wcześniej działał bez wyłączania B10 teraz po 2h powoduje jego wyłączenie.

Niestety elektrykiem nie jestem i mój mozg tego nie ogarnia.

kozi966 napisał:
    ArturK13 napisał:

Zrobiłeś zwarcie, tylko pytanie w jaki sposób. W przypadku załączonego zdjęcia, to nie jest różnicówka, a wyłącznik nadprądowy. Ten działa na dwa sposoby: na zwarcie, na przeciążenie.
    Wstaw zdjęcie tego Twojego podłączenia zasilacza.

ArturK13 napisał:
    Niestety po godzinie działania ( dwa włączone paski LED) wywaliło bezpiecznik.(B 10)

Jeżeli wszystko działało przez godzinę i po tej godzinie wyłączyło zabezpieczenie, to mamy kilka możliwości:
    1. Obwód jest przeciążony (np. płynie w nim więcej niż 10A, powiedzmy 13,5A) - trzeba zweryfikować co powoduje przeciążenie.
    2. W obwodzie jest urządzenie które jest uszkodzone i cyklicznie co jakiś czas przeciąża obwód lub jakiś element powoduje zwarcie.
    3. Jest inna usterka (np. wilgoć na łączeniu, uszkodzony przewód, wadliwe połączenie).
    ArturK13 napisał:

To może stwierdzić na miejscu np. elektryk. Ewentualnie możesz nam przedstawić więcej zdjęć i pomiarów, jeżeli umiesz je wykonać. Jesteś w stanie sprawdzić jaki prąd płynie w obwodzie na tym zabezpieczeniu?

Przy okazji, używaj proszę sformułowań:
    1. Wyłączyło, zadziałało - zamiast wywaliło lub wybiło.

Tak zwarcie zrobiłem gdy chciałem sprawdzić próbnikiem czy jest napięcie by się upewnić. Dotykając L próbnikiem które było już podłączone do zasilacza zrobiło zwarcie i wyłączyło B10. Tutaj popełniłem błąd sprawdzając czy jest napięcie na podłączonym kablu do zasilacza od tego momentu B10 wybija po pewnym czasie.

-wszystko było by ok gdyby nie to ze wyłącza B10 (na innym obwodzie) również mimo ze odłączyłem ten obwód z funkcjonowania,
    -bezpiecznik wyłączyło nawet w nocy gdy wszystko było wyłączone dlatego już tego nie ogarniam.

Chciałbym żeby to bym bezpiecznik B10 do wymiany... może jest jakiś cień szansy ze to przez bezpiecznik?
  • #7 19130694
    kozi966
    Czy jesteś w stanie wykonać pomiar prądu w uszkodzonym obwodzie?
    Czy jesteś w stanie wykonać pomiar rezystancji izolacji?

ArturK13 napisał:

Jeżeli nie jesteś w stanie stwierdzić jak rozwiązać problem, to stety (lub niestety) trzeba zaprosić elektryka. My niestety mamy ograniczone pole do manewru, jeżeli nie jesteś w stanie nam przekazać pomiarów, zdjęć i odpowiedniego opisu instalacji.

ArturK13 napisał:
    od tego momentu B10 wybija po pewnym czasie.

Ponawiam prośbę o nieużywanie stwierdzeń: wybija, wywala.
  • #8 19130703
    sebek3
    Poziom 30  
    Jeśli mogę spytac, czym sprawdziłes przewód?
  • #9 19130722
    ArturK13
    Poziom 5  
    kozi966 napisał:
    Czy jesteś w stanie wykonać pomiar prądu w uszkodzonym obwodzie?
    Cytat:
    Czy jesteś w stanie wykonać pomiar rezystancji izolacji?

Niestety nie jestem wstanie tego sam zrobic. Nie mam takich sprzetów

ArturK13 napisał:

Jeżeli nie jesteś w stanie stwierdzić jak rozwiązać problem, to stety (lub niestety) trzeba zaprosić elektryka. My niestety mamy ograniczone pole do manewru, jeżeli nie jesteś w stanie nam przekazać pomiarów, zdjęć i odpowiedniego opisu instalacji.

ArturK13 napisał:
    od tego momentu B10 wybija po pewnym czasie.

Ponawiam prośbę o nieużywanie stwierdzeń: wybija, wywala.

Staram sie nie uzywac, nawyki pozostaly.

Wywnioskowałem z tego wszystkiego taka sytuacje ze w obwodzie jest teraz nadmiar napięcia ktory powoduje nagrzanie sie obwodu i Bezpiecznik sie wyłacza.

w jakis sposob doprowadzilo to moja instalacja zasilacza. Pewnie przez to zwarcie? nie dowiem sie. Tak jak mowisz bez elektryka sie niestety nie obejdzie.

Dodano po 1 [minuty]:

sebek3 napisał:
    Jeśli mogę spytac, czym sprawdziłes przewód?

sprawdzalem na filmiku jak lecialy przewody z tym gdzie wiercilem. To jedyny sposob jaki moglem sprawdzic czy nie uszkodzilem przewodu.
  • #10 19130747
    kozi966
    ArturK13 napisał:
    Tak jak mowisz bez elektryka sie niestety nie obejdzie.

No niestety. Bez dokładniejszych oględzin i pomiarów się nie obejdzie.
    Sugeruje zaprosić elektryka, pomierzy, sprawdzi i naprawi uszkodzenie.
    To może być pierdoła, ale może to być też sytuacja zagrażająca bezpieczeństwu. Nie będzie to raczej dużo kosztować, a oszczędzi nerwów.
  • #11 19131082
    ArturK13
    Poziom 5  
    kozi966 napisał:
    ArturK13 napisał:

To może być pierdoła, ale może to być też sytuacja zagrażająca bezpieczeństwu. Nie będzie to raczej dużo kosztować, a oszczędzi nerwów.

Od 3h dzisiaj światło sie świeci i nie wyłączaB10.
    Rozmawiałem z elektrykiem na dzień dobry kazał mi zakupić nowy bezpiecznikB10 i od tego należy zacząć szukać problemu.

Tak czy siak dziekuje za pomoc w rozwiązania problemu. Napewno dużo mi pomogły wasze rady.

Pozdrawiam
  • #12 19131120
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    ArturK13 napisał:
    Rozmawiałem z elektrykiem na dzień dobry kazał mi zakupić nowy bezpiecznikB10

Norma. Jeśli byłby to aparat za kilkaset zł też by tak powiedział?
  • #13 19131446
    ArturK13
    Poziom 5  
    Generalnie to nie mnie oceniać.

Gość robił u mnie całą elektrykę. Trochę jest nie na czasie bo to starszy Pan który podstaw elektryki uczył się w latach 70.
    Ale na początek lepiej by ktokolwiek sprawdził co się dzieje.

Sytuacja znów się powtórzyła ze po 3h wyłączyło wyłącznik nadprądowy i znów z obwodu który działał zawsze poprawnie. :(
  • #14 19134311
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    kozi966 napisał:
    ArturK13 napisał:

Powtórzę, pomiar wykaże, co jest nie tak i gdzie (w jakim obwodzie).
    Usterki ruchome są najtrudniejsze do zdiagnozowania i odnalezienia.
    Pozostaje droga dedukcji i upór w szukaniu przyczyny.
    Trzeba ponownie przemyśleć co do tej pory się wydarzyło, i gdzie przyczyna a gdzie skutek.

Dodano po 2 [minuty]:

ArturK13 napisał:

Zastanów się! Co zrobiłeś próbówką, czy czasami nie było to zwarcie, i nie uszkodziłeś zabezpieczenia, które uległo podczas badania tą próbówką.
  • #15 19134327
    ArturK13
    Poziom 5  
    Wczoraj zrobilem test , odłaczyłem całkowicie obwód który zrobił ten problem.

W salonie + kuchnia + hol + schody
    Mam ok 30 lamp do tego bardzo duża ilość pasków ledowych ok 20m.

Wszystko to jest podpięte pod ten jeden bezpiecznik B10

Wczoraj używając tylko lamp w kuchni wyłączyło bezpiecznik.

I działo się tak wręcz co 5minut.

Z początku myślałem że to ten jeden obwód
    Ale teraz już wszystko działa negatywnie i powoduje wyłączanie bezpiecznika.

Czy jest szansa na to ze bezpiecznik się poprostu zrobił wadliwy ?

No gdy montowałem ten zasilacz ledowy to raz zrobiłem spięcie próbnikiem i od tamtej pory pojawił się ten problem.

Dodano po 1 [minuty]:

krzysiozak napisał:
    kozi966 napisał:
    ArturK13 napisał:

Powtórzę, pomiar wykaże, co jest nie tak i gdzie (w jakim obwodzie).
    Usterki ruchome są najtrudniejsze do zdiagnozowania i odnalezienia.
    Pozostaje droga dedukcji i upór w szukaniu przyczyny.
    Trzeba ponownie przemyśleć co do tej pory się wydarzyło, i gdzie przyczyna a gdzie skutek.

Dodano po 2 [minuty]:

ArturK13 napisał:

Zastanów się! Co zrobiłeś próbówką, czy czasami nie było to zwarcie, i nie uszkodziłeś zabezpieczenia, które uległo podczas badania tą próbówką.

O jakim zabezpieczeniu mówisz?
  • #16 19134330
    krzysiozak
    Poziom 40  

O tym, które, od momentu "zwarcia" zaczęło się z nim, być problemem.

Daj zdjęcie tego próbnika, i zademonstruj jak nim badałeś obwód.
  • #17 19134344
    ArturK13
    Poziom 5  
    krzysiozak napisał:

O tym, które, od momentu "zwarcia" zaczęło się z nim, być problemem.

Daj zdjęcie tego próbnika, i zademonstruj jak nim badałeś obwód.

Zwykły próbnik za 5zl :)

Chyba źle zrobiłem że sprawdzałem napięcie jak był podłączony do zasilacza , ale chciałem się upewnić czy jest napięcie wtedy zrobiło zwarcie które sprawiło problemy w całym salonie i kuchni mimo ze juz ten zasilacz ten obwód odłączyłem od funkcjonowania dalszego

Po montażu taśmy LED zadziałał wyłącznik nadprądowy B10
  • #18 19134352
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Pokaż miejsce dotykania próbnikiem do obwodu.
    Czy wcześniej badałeś tym próbnikiem obwody w mieszkaniu,
    I dla czego, tak jasno świeci w nim neonówka.
  • #19 19134358
    ArturK13
    Poziom 5  
    No właśnie zrobiłem specjalnie zdjęcie przy sprawdzaniu napięcia na tym obwodzie gdzie doszło do tej awarii by pokazać ze napięcie jest większe.
  • #20 19134363
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Jesteś w posiadaniu multimetru, lub jest do takiego przyrządu dostęp.
    I daj zdjęcie miejsca w którym badasz tym za 5 zł.
    Podejrzewam pływające "zero".
  • #21 19134364
    ArturK13
    Poziom 5  
    W nocy gdy wszystko jest wyłączone tez bezpiecznik B10 się wyłączył ok 3 w nocy czyli jakieś 3h po ostatnim użytkowaniu.

Generalne pytanie czy ten B10 mógł się uszkodzić ?
  • #22 19134369
    krzysiozak
    Poziom 40  
    ArturK13 napisał:
    W nocy gdy wszystko jest wyłączone tez bezpiecznik B10 się wyłączył ok 3 w nocy czyli jakieś 3h po ostatnim użytkowaniu.

Generalne pytanie czy ten B10 mógł się uszkodzić ?

Elektryka, aby go wymienił, wykluczy się jeden element układanki.
  • #23 19134376
    potencjometr
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    ArturK13 napisał:
    No gdy montowałem ten zasilacz ledowy to raz zrobiłem spięcie próbnikiem i od tamtej pory pojawił się ten problem.

Jak można zrobić zwarcie w obwodzie, który na czas "modyfikacji" powinien być odłączony.
    ArturK13 napisał:
    W salonie + kuchnia + hol + schody
    Mam ok 30 lamp do tego bardzo duża ilość pasków ledowych ok 20m.

Wszystko to jest podpięte pod ten jeden bezpiecznik B10

To jest rzeczywiście powód do dumy, rozumiem, że zamierzasz dalej dokładać punkty świetlne, dążąc do nieskończoności.

Żeby wyeliminować wadę bezpiecznika wystarczy obwód z niego przepiąć na inny bezpiecznik, a z tego drugiego na ten. Oświetlenie led-owe mimo niskiego poboru prądu, powoduje bardzo duże "udary" przy rozruchu, ile można o tym pisać, dlatego trzeba je dzielić na mniejsze obwody albo dostosować instalację/osprzęt. Wymiana wyłącznika instalacyjnego na inny, nawet jeśli ten jest uszkodzony, nic nie da, za jakiś czas będzie to samo (zwarcie tylko przyśpieszyło degradację), a w tym konkretnym przypadku prawdopodobnie jest on cały tylko działa w nim zabezpieczenie termiczne, a nie zwarciowe, przy takiej ilości połączeń, zapewne jeszcze na kostkę skręcaną albo chińskie wago, przy zwarciu jakie wystąpiło, pewnie któreś połączenie uległo poluzowaniu/degradacji. Wszystko wyjdzie przy pomiarach, nawet zwykłym multimetrem tyle, że dłużej to zajmie.

A teraz autorze zadaj sobie pytanie czy instalację gazową też byś sam sobie w domu modernizował, nie mając o tym pojęcia.
  • #24 19134390
    ArturK13
    Poziom 5  
    Po montażu taśmy LED zadziałał wyłącznik nadprądowy B10 Po montażu taśmy LED zadziałał wyłącznik nadprądowy B10 Po montażu taśmy LED zadziałał wyłącznik nadprądowy B10
    krzysiozak napisał:
    Jesteś w posiadaniu multimetru, lub jest do takiego przyrządu dostęp.
    I daj zdjęcie miejsca w którym badasz tym za 5 zł.
    Podejrzewam pływające "zero".

Zero przygrilowane lekko :)
  • Pomocny post
    #25 19134400
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ten niebieski przewód wygląda jak nadcięty, lub nad łamany.
    A z trzeciego zdjęcia nic nie wynika.
    Czyżby był nadłamany w środku pod izolacją przewodu?
  • #26 19134445
    ArturK13
    Poziom 5  
    Krzysiu chyba mi pomogłeś rozwiązać problem!!

Po odcięciu kawałeczka tego przygrilowanego niebieskiego zera ( jak na zdjęciu wyżej ) bezpiecznik b10 wyłączył się i już nie dało się włączyć wogóle. To dalo mi odrazu do myślenia ze to musi byc związane z zerem tak jak mi pisałeś.
    Kolejny punktem gdzie było zero na obwodzie był pasek ledowy 5metrowy
    Odpiąłem „zero” ( jak i cały zasilacz od napięcia L ) i od tego momentu bezpiecznik zaczął działać... wyłączyłem wszystko na maxa teraz by sprawdzić czy metoda prób i błędów wyeliminowałem problem.

Dodano po 4 [minuty]:

Jednak po 30min znowu wyłączyło :(

Chyba nic już nie zrobię

Szkoda że w takim momencie się to stało
  • #27 19134470
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Jedna uwaga: bezpiecznik działa, oznacza, że odłącza napięcie od zabezpieczonego obwodu. Załączony oznacza że podaje napięcie.
    Bo z twojego opisu trudno się połapać i wprowadzasz zamieszanie.
    A tak w ogóle tych Taśm trochę za dużo u ciebie w instalacji elektrycznej.
    I daj zdjęcie z tablicy (rozdzielni) co u ciebie działa, bezpiecznik czy wyłącznik różnicowy.
  • #28 19134480
    ArturK13
    Poziom 5  
    Wiesz staram sie wytłumaczyć na tyle na ile potrafię bo z elektryką nigdy nie miałem nic wspólnego.

Sprawa wygląda tak ze w tym jednym obwodzie jest bardzo duże napięcie

Sprawdziłem ponownie. Załączam foto.

Po montażu taśmy LED zadziałał wyłącznik nadprądowy B10 Po montażu taśmy LED zadziałał wyłącznik nadprądowy B10
  • #29 19134491
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Policz moc wszystkich urządzeń (zrób rozpiskę) które są podłączone pod ten bezpiecznik, i dodaj, i podaj wynik. wszystkie Taśmy LED, lodówka i tym podobne.
  • #30 19158240
    ArturK13
    Poziom 5  
    krzysiozak napisał:
    Policz moc wszystkich urządzeń (zrób rozpiskę) które są podłączone pod ten bezpiecznik, i dodaj, i podaj wynik. wszystkie Taśmy LED, lodówka i tym podobne.

Witam , byly święta i przed wigilią walczyłem o to by mieć prąd.

Dosłownie 10min przed 16. udało mi sie znaleźć problem: Ktoś wyżej naprowadził mnie, mianowicie zwarcie robil przewód ktory byl na zewnątrz a był podpięty pod ten sam obwód co wszystkie światła w salonie czy kuchni. Okazało sie ze przewód o ktorym zapomniałem jest przewodem od Kinkietu który nie podpiąłem i żona przez przypadek właczyła , padał deszcz i dochodziło do notorycznego zwarcia.

Dlatego tez w nocy gdy wszystko było wyłaczone a kabel zewnętrzny wciąż właczony wyłaczał B10.

Bardzo wszystkim dziękuje za udzielone rady. Napewno gdy nie to forum to bym do dzis kombinował. Naszczęście obyło sie bez wzywania elektryka. :)

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wyłącznikiem nadprądowym B10, który wyłączał się po podłączeniu taśmy LED. Po zainstalowaniu dodatkowego 2-metrowego paska LED, wystąpiły zwarcia i przeciążenia, co prowadziło do wyłączania bezpiecznika. Użytkownik sprawdził przewody, ale zauważył, że napięcie w obwodzie jest wyższe niż wcześniej. Po konsultacjach z innymi użytkownikami forum, zasugerowano wezwanie elektryka oraz wykonanie pomiarów prądu i rezystancji izolacji. Ostatecznie problem okazał się związany z uszkodzonym przewodem zewnętrznym, który powodował zwarcie, gdy był podłączony do obwodu. Po odłączeniu uszkodzonego przewodu, problem z wyłączaniem B10 ustąpił.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA