logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał z pilota do bramy ELMES DWB100HT?

Enstriel 22 Gru 2020 18:25 1539 8
REKLAMA
  • #1 19131207
    Enstriel
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witajcie,
    na osiedlu (4 pietra podemna doslownie) jest brama garazowa ktora chcialbym otwierac z mieszkania pilotem Elmes DWB100HT, jednak zasieg pilota/bramy jest na tyle maly ze nie lamie sygnalu. Czy moge jakos w prosty sposob wzmocnic sygnal wysylany z pilota aby brama go odebrala? Przejzalem forum i internet i jedynie co znalazlem to hack z lutowaniem kabelka miedzianego do wewnetrznej anteny. Sprobowalem tak zrobic (choc nie jestem pewien co do miejsca anteny na tej plytce) ale niestety nie zadzialalo.

Jak wzmocnić sygnał z pilota do bramy ELMES DWB100HT? Jak wzmocnić sygnał z pilota do bramy ELMES DWB100HT? Jak wzmocnić sygnał z pilota do bramy ELMES DWB100HT?

Mozecie poradzic?
    Dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 19131323
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 657
    Lepszym rozwiązaniem byłoby dołożenie zewnętrznej anteny do odbiornika przy bramie.
    Ale musisz napisać co tam jest.
  • REKLAMA
  • #3 19131334
    Enstriel
    Poziom 11  
    Niestety nie moge tego zrobic bo jest to brama osiedlowa :)
  • Pomocny post
    #4 19131509
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 595
    To coś jest nie tak, u mnie piloty Elmesa ściągają z 8 pietra bez problemu, a nawet gdy jestem z drugiej strony budynku w sensie że pilot i odbiornik się nie widzą.
    Chyba że celowo ktoś coś (instalator) zmajstrował w odbiorniku by ograniczyć zasięg pilotów (programowo w Elmesie nie ma regulacji czułości więc pewnie dał lub byle jak umieścił antenkę). Jest też opcja że z racji dużego zaśmiecenia pasma w kolegi okolicy ( 433MHz) pilot niestety nie potrafi się przebić z takiej odległości przez zakłócenia.

W takiej sytuacji ja to w jednym miejscu gdzie miałem kłopot z zasięgiem Elmesa rozwiązałem przelutowując układ scalony z wprogramowanego wcześniej pilota do nadajnika Gorke o mocy 50 czy 100mW (jakiś systemowy nie pamiętam od czego wiem że miał około 1,5km zasięgu w otwartej przestrzeni a pilot był wielkości pudełka papierosów).
    Zrobione jest tak że "stuningowany pilot Gorke z przelutowanym z oryginalnego
    wprogramowanego w system bramy pilota układem scalonym jest uruchamiany innym pilotem przez inną radiolinię Elmesa (takie zwielokrotnienie pilotów i zasięgu było potrzebne. Działa to tak że inny dodatkowy/e piloty po przyciśnięciu włączają odbiornik w mieszkaniu który wyzwala na ok 1s właśnie ten podrasowany z zasięgiem pilot. Układ działa niezawodnie od kilku lat do dziś. Sygnał przebija się mimo że w okolicy czasem coś tak śmieci w eterze że samochód z pilota nie idzie otworzyć.
  • #5 19131524
    yarpen86
    Poziom 25  
    Ocena: 146
    Witam,

Elmes na takie okazje sprzedaje coś takiego jak "TRX - Przekaźnik radiowy (repeater)" ma dwa razy większy zasięg niż pilot DWB100HT, można też kupić pilot o większym zasięgu AN200HT i w administracji wymienić.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 19131560
    adversus
    Poziom 32  
    yarpen86 napisał:
    Elmes na takie okazje sprzedaje coś takiego jak "TRX - Przekaźnik radiowy (repeater)" ma dwa razy większy zasięg niż pilot DWB100HT, można też kupić pilot o większym zasięgu AN200HT i w administracji wymienić.

Tylko że aby zastosować TRX trzeba wprogramować to w odbiornik, poza tym musi być gdzieś zamontowany gdzie będzie zasilanie (no i dodatkowy zasilacz bo bateria szybko padnie). A wprogramowanie innego pilota nie zawsze jest mile widziane w administracji z prostej przyczyny, bo można wtedy kombinować jak ja to opisałem i mając pilota o dużym zasięgu zmultiplikować go kolejnym odbiornikiem i dodatkowymi pilotami. Wg mnie jak ktoś ma smykałke w elektronice to sobie poradzi w opisany przeze mnie sposób... na administrację bym nie liczy (chyba że autor będzie miał dojście do instalatora i sprawę większego pilota - AN200 "załatwi" z nim).
  • #7 19131604
    Enstriel
    Poziom 11  
    adversus napisał:
    To coś jest nie tak, u mnie piloty Elmesa ściągają z 8 pietra bez problemu, a nawet gdy jestem z drugiej strony budynku w sensie że pilot i odbiornik się nie widzą.
    Chyba że celowo ktoś coś (instalator) zmajstrował w odbiorniku by ograniczyć zasięg pilotów (programowo w Elmesie nie ma regulacji czułości więc pewnie dał lub byle jak umieścił antenkę). Jest też opcja że z racji dużego zaśmiecenia pasma w kolegi okolicy ( 433MHz) pilot niestety nie potrafi się przebić z takiej odległości przez zakłócenia.

W takiej sytuacji ja to w jednym miejscu gdzie miałem kłopot z zasięgiem Elmesa rozwiązałem przelutowując układ scalony z wprogramowanego wcześniej pilota do nadajnika Gorke o mocy 50 czy 100mW (jakiś systemowy nie pamiętam od czego wiem że miał około 1,5km zasięgu w otwartej przestrzeni a pilot był wielkości pudełka papierosów).
    Zrobione jest tak że "stuningowany pilot Gorke z przelutowanym z oryginalnego
    wprogramowanego w system bramy pilota układem scalonym jest uruchamiany innym pilotem przez inną radiolinię Elmesa (takie zwielokrotnienie pilotów i zasięgu było potrzebne. Działa to tak że inny dodatkowy/e piloty po przyciśnięciu włączają odbiornik w mieszkaniu który wyzwala na ok 1s właśnie ten podrasowany z zasięgiem pilot. Układ działa niezawodnie od kilku lat do dziś. Sygnał przebija się mimo że w okolicy czasem coś tak śmieci w eterze że samochód z pilota nie idzie otworzyć.

Jest to ciekawe rozwiazanie, ale nie mialbym gdzie ustawic takiego "proxy". Bo jedynie w mieszkaniu (4 pietro) moge cos takiego zainstalowac (a i tak chcialem podlaczyc pilota pod serwo + esp8266 i zintegrowac sobie z Google Home, wiec mialbym proxy w proxy :D).
    Widocznie mam jakies wyjatkowo grube sciany w tym bloku, albo jak jeden z was opisal - odbiornik w bramie jest specjalnie 'przyciszony'.

Jesli nikt z was nie ma pomyslu jak podrasowac moc sygnalu z tego pilota, to bede skazany na klikanie manualne :(
    Ciezki ten 2020 ; )
  • Pomocny post
    #8 19131746
    adversus
    Poziom 32  
    Enstriel napisał:
    Jesli nikt z was nie ma pomyslu jak podrasowac moc sygnalu z tego pilota, to bede skazany na klikanie manualne

Zacząć może kolega od tego że kupuje radiolinię Elmesa UH1A czy jakoś tak z pilotem w zestawie na allegro i ma 14 dni na oddanie w tym czasie zrobić testy z zasięgiem. Jak pilot spod bramy zadziała tzn małżonka potwierdzi machając chustą z okna :) że odbiornik zmienił kolor :) to masz kolego wystarczający zasięg by działać dalej. Wtedy warto pomyśleć o pilocie np. AN200 i próbować dalej... Można do niego wtedy przelutować układ z pilota od spółdzielni i jeśli zadziała to wszystko spiąć do kupy... Można też wstawić do nadajnika Gorke (pisałem wcześniej że mam tak zrobione i działa) i dodatkowo powstaje też możliwość sterowania z Sonoff'a z telefonu lub dodatkowo mając moduł Elmesa GSM2000 wdzwaniając się na niego (w moim systemie mam taka awaryjną opcję w razie gdyby pilot nie działał poza tym dopisałem telefony kilku lubianych sąsiadów i jestem dla nich bohaterem domu hahaha).

Ja używam takich nadajników Gorke
    https://gorke.eu/nadajniki-stacjonarne/64-nadajnik-nrp-102.html
    oraz
    https://gorke.eu/piloty-nadajniki/41-1-klawiszowy-rnb-101.html

Jest zabawa i nie można się bać lutownicy ale jak zadziała to kolega będzie wymiatał.
  • REKLAMA
  • #9 19131805
    Enstriel
    Poziom 11  
    Dzieki Adversus :) Wpadlem jeszcze na pomysl by zadzwonic do zarzadcy bramy i poskarzyc sie ze brama ma slaby zasieg i czy moga cos z tym zrobic po stronie bramy ;) Moze cos przestawia i bedzie lepiej dzialalo.

A jesli nikt nie ma innego pomyslu jak wzmocnic sygnal tego pilota 'po kosztach' to chyba bedzie na tyle :)

Dzieki!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na wzmocnienie sygnału pilota Elmes DWB100HT do bramy garażowej, która znajduje się na czwartym piętrze. Zasięg pilota jest niewystarczający, co uniemożliwia otwarcie bramy. Forumowicze sugerują różne rozwiązania, w tym dodanie zewnętrznej anteny do odbiornika, zastosowanie przekaźnika radiowego TRX, lub wymianę pilota na model AN200HT. Inna propozycja to przelutowanie układu scalonego z pilota do nadajnika Gorke, co może zwiększyć zasięg. Użytkownik rozważa również kontakt z administracją w celu poprawy zasięgu bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA