logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg pilota KL240-4KT do otwierania bramy?

zyznos321 16 Sie 2017 01:09 1701 9
REKLAMA
  • #1 16644535
    zyznos321
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Orientuje się ktoś może, czy istnieje jakiś sposób aby zwiększyć moc nadawania pilotów 433 lub w inny sposób zwiększyć odległość, z której można otworzyć bramę pilotem? Posiadam 2 rodzaje pilotów (pokazane na zdjęciach). Problem jednak w tym, że drugi pilot (jest sporo droższy na all) ma zasięg zaledwie <10m od bramy, podczas gdy pierwszy (najtańszy) ściąga z około 100m.

Problem na pewno nie leży w baterii, ponieważ zamiana miejscami pomiędzy pilotami nie daje żadnego efektu. Poniżej załączam zdjęcia pcb z drugiego pilota. Czy da się go jakoś "podrasować" aby zasięg był co najmniej taki jak w tym pierwszym pilocie?

Z góry dzięki za pomoc ;)
  • REKLAMA
  • #2 16644556
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4846
    Ze zdjęcia wynika, że coś ma oderwane na PC obok potencjometru.
    zyznos321 napisał:
    jest sporo droższy na all
    Nowy AG197B kosztuje około 20-25zł, to naprawdę nie wiele, nie wiem ile za ten pierwszy wołają. :D
  • Pomocny post
    #3 16644610
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Skoro masz stroik na płytce pilota to go użyj - bardzo powoli i delikatnie próbuj różnych położeń - i albo użyj śrubokręta zrobionego z mosiądzu lub plastikowego, albo stalowym rób to na raty - po każdej zmianie odsuń go daleko od płytki.
    Ten brak nie wygląda na brak (okrągłe krople cyny, brak śladów kleju) - może element byłby potrzebny w innej wersji częstotliwościowej... ale też nie widać ani kwarcu, ani cewki - sam nie wiem...może małe rączki w ogóle czegoś nie wlutowały , za to z drugiej strony niechlujne chlapnięcie cyną na obwodzie anteny - może to próba strojenia a może chińczyk się zamyślił... , na razie spróbuj kręciołkiem.
  • REKLAMA
  • #4 16644880
    zyznos321
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    Nowy AG197B kosztuje około 20-25zł, to naprawdę nie wiele, nie wiem ile za ten pierwszy wołają. :D

Chodziło mi o to, że sporo droższy od pierwszego, który kosztuje niecałą połowę tej ceny, a ma zasięg dużo większy ;)

kotbury napisał:
    Skoro masz stroik na płytce pilota to go użyj - bardzo powoli i delikatnie próbuj różnych położeń - i albo użyj śrubokręta zrobionego z mosiądzu lub plastikowego, albo stalowym rób to na raty - po każdej zmianie odsuń go daleko od płytki.
    Ten brak nie wygląda na brak (okrągłe krople cyny, brak śladów kleju) - może element byłby potrzebny w innej wersji częstotliwościowej... ale też nie widać ani kwarcu, ani cewki - sam nie wiem...może małe rączki w ogóle czegoś nie wlutowały , za to z drugiej strony niechlujne chlapnięcie cyną na obwodzie anteny - może to próba strojenia a może chińczyk się zamyślił... , na razie spróbuj kręciołkiem.

Mam drugi dokładnie taki sam pilot i tam także nic nie ma w tym samym miejscu. Dodatkowo antenka nie jest oblana cyną, ale to raczej nic nie zmienia, ponieważ zasięg ma taki sam (czyli bardzo mały).

Do czego dokładnie służy ten stroik? Kręciłem nim kilka dni temu, ale wydaje mi się, ze nie przynosi to żadnego efektu (nigdy nie działa z więcej niż 10m). Sprawdzę jeszcze dokładniej i dam odpowiedź ;)
  • Pomocny post
    #5 16645400
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Niech się wypowiedzą koledzy mający obcykane w.cz. ale mnie się wydaję że w pusym miejscu powinna być jakaś cewka - kręciołek ( pewnie mały trymer) jest podpięty na oko do tego pustego miejsca (niby po drodze jest ścieżka która ma swoją reaktancję ale nie wygląda że to było zaplanowane..) czyli faktycznie mało co może regulować.
    Wygląda trochę to wszystko jak fake ( czyli pic na wodę)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16646271
    Marek J.
    Ocena: 945
    Obydwa piloty to kod stały (mało bezpieczne...)
    Zwiększenie mocy - nie...(niewiele da, dwukrotne zwiększenie mocy powiększy zasięg max 25%)
    Te piloty mają zupełnie różną konstrukcję i stąd być może wynika różnica w zasięgu (inna płytka, inaczej "ułożona" antena)
    Dla przykładu... Ten sam producent, podzespoły, ale inny kształt wzór pilotów = różne zasięgi...
    Poza tym jest sprawa dostrojenia do częstotliwości. Nie widzę tu SAW-u, kwarcu...
    Produkcja rozproszona. Czyli jak się udało dostroić to dobrze, jak nie to trochę gorzej.
    Jak bateria jest ok, to może będzie dobrze. Jak napięcie spadnie to i częstotliwość się "rozchwieje" - będzie gorzej...
    Jednak jeżeli regulacja trymerem nie zmienia zasięgu, to pilot może być uszkodzony.
    Szukaj uszkodzenia we wzmacniaczu w.cz (tranzystor MMBTH10).
  • #7 16646314
    zyznos321
    Poziom 10  
    Dzięki za rozjaśnienie sprawy.

W takim razie mam jeszcze ostatnie pytanie: czy odcięcie wbudowanej anteny i dodanie innej (większej) mogło by zwiększyć zasięg tego pilota?
    Płytka pilota byłaby wykorzystywana bez fabrycznej obudowy wiec wymiary anteny nie będą problemem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16646343
    Marek J.
    Ocena: 945
    Zacznij od tego
    Marek J. napisał:
    Jednak jeżeli regulacja trymerem nie zmienia zasięgu, to pilot może być uszkodzony.
    Szukaj uszkodzenia we wzmacniaczu w.cz (tranzystor MMBTH10)
  • #9 16649232
    zyznos321
    Poziom 10  
    Wyraziłem się wcześniej trochę nieprecyzyjnie:
    kręcenie trymerem nie pomaga, a nie nic nie zmienia...
    Zasięg nigdy nie jest większy niż 10m, a po przekręceniu trymera w inną pozycję tylko spada.

Czyli tak już musi być w tym pilocie, czy da się go chodź trochę poprawić (zwiększyć zasięg)?
  • #10 16649256
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na zwiększenie zasięgu pilota KL240-4KT do otwierania bramy, który ma zasięg poniżej 10m, podczas gdy inny pilot osiąga zasięg do 100m. W dyskusji poruszono kwestie związane z potencjalnym uszkodzeniem pilota, brakiem odpowiednich komponentów na płytce (np. cewki, kwarcu) oraz możliwościami dostrojenia za pomocą trymera. Użytkownicy sugerują, że zwiększenie mocy nadajnika nie przyniesie znaczącej poprawy, a zmiana anteny na większą może być skuteczna. Wskazano również na potrzebę sprawdzenia stabilności częstotliwości oraz ewentualnych uszkodzeń w wzmacniaczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA