logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WAN2427SPL/24 - zero reakcji. Pomóżcie proszę uratować święta...

MożeZdamMożeNie 23 Gru 2020 21:03 2829 11
REKLAMA
  • #1 19133771
    MożeZdamMożeNie
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Witam szanownych specjalistów!
    Pomóżcie mi proszę uratować święta, bo kobieta mi się zajedzie piorąc ręcznie przy dwójce dzieci. Pralka kupiona w październiku 2018, dwa lata gwarancji i niestety klękła sobie z nieznanej mi przyczyny. Po podłączeniu kompletnie nic nie reaguje. Rozkręcona, wyjąłem moduł mocy no i chyba rozlazł się ten kondensator widoczny na zdjęciu (już wymieniony). Podłączyłem z powrotem, ale nic z tego, dalej to samo.
    Bosch WAN2427SPL/24 - zero reakcji. Pomóżcie proszę uratować święta...IMG_202012...194751.jpg (456.52 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik..
    Gniazdo do którego pralka jest podłączona zostało sprawdzone. Koszt programatora ~700 zł... czyli połowę ceny pralki. W serwisach do których dzwoniłem po prostu mogą wymienić, a ja chciałbym przynajmniej spróbować to naprawić. Co tam jeszcze mogło się zepsuć i jak to naprawić?

Moją uwagę przyciągnął prześwit i ten luźny kawałek wystający obok tego miejsca gdzie lutowany był kondensator, było to już przed lutowaniem.
    Bosch WAN2427SPL/24 - zero reakcji. Pomóżcie proszę uratować święta...IMG_202012...202212.jpg (2.18 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Obejrzałem rezystory i ten szary ma jakby pęknięcie, nie wiem czy to uszkodzenie:
    Bosch WAN2427SPL/24 - zero reakcji. Pomóżcie proszę uratować święta...IMG_202012...201956.jpg (12.21 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Osmalone są też metalowe zaczepy gdzie wchodzą przewody zasilające.
    Bosch WAN2427SPL/24 - zero reakcji. Pomóżcie proszę uratować święta...IMG_202012...202103.jpg (1.61 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Nigdzie indziej na 90% nie ma widocznych oznak przepaleń etc. cewki też całe. Jakie pomiary powinienem wykonać, żeby znaleźć usterkę? Ostatecznie spróbuję to oddać do serwisu, który może to naprawi po świętach. Wiadomo mniej więcej jakiej opłaty za naprawę się spodziewać i czy w ogóle jest to naprawialne? Z tego co czytałem te moduły na ogół się po prostu wymienia :(
    Dziękuję za czas poświęcony w tym świątecznym nawale zajęć.
    Załączniki:
    • Bosch WAN2427SPL/24 - zero reakcji. Pomóżcie proszę uratować święta... IMG_20201223_202050.jpg (1.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bosch WAN2427SPL/24 - zero reakcji. Pomóżcie proszę uratować święta... IMG_20201223_201851.jpg (3.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bosch WAN2427SPL/24 - zero reakcji. Pomóżcie proszę uratować święta... IMG_20201223_201906.jpg (3.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bosch WAN2427SPL/24 - zero reakcji. Pomóżcie proszę uratować święta... IMG_20201223_201950.jpg (12.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bosch WAN2427SPL/24 - zero reakcji. Pomóżcie proszę uratować święta... IMG_20201223_200617.jpg (11.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bosch WAN2427SPL/24 - zero reakcji. Pomóżcie proszę uratować święta... IMG_20201223_200556.jpg (2.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bosch WAN2427SPL/24 - zero reakcji. Pomóżcie proszę uratować święta... IMG_20201223_200607.jpg (11.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19133805
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Jakie są objawy jest całkiem martwa? Ta końcówka wygląda na niewlutowaną od nowości. Rezystor o którym piszesz powinien mieć 20Ω jak masz miernik to sprawdź. Najlepiej wylutuj jedną nóżkę przed pomiarem.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 19133835
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1568
    "Prześwit" jest fabryczny, ta końcówka ma być nie lutowana.
    Szary pęknięty rezystor wygląda mi na rezystor bezpiecznikowy. Zobacz, czy jest bezpośrednio w zasilaniu: tu gdzie na płytę wchodzi 230 VAC
    Jeśli tak, to zmierz go - powinien mieś małą rezystancję, ok 10Ω. Jeśli ma przerwę, albo rezystancja jest znacząco wyższa, to znaczy że jest spalony. Można spróbować go wymienić w takim razie, ale jeśli płyta ma zwarcie, to znów się przepali.
    Uprzedzając pytania: rezystora bezpiecznikowego nie kupisz w warzywniaku. Są w hurtowniach, ale w lokalnym elektroniku sprzedawca pewnie nawet o czymś takim nie słyszał.
  • Pomocny post
    #4 19133868
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6917
    MożeZdamMożeNie napisał:
    wyjąłem moduł mocy no i chyba rozlazł się ten kondensator widoczny na zdjęciu (już wymieniony).
    Należałoby i pozostałe sprawdzić.
    MożeZdamMożeNie napisał:
    Podłączyłem z powrotem ale nic z tego, dalej to samo.
    Zgadza się, ponieważ.
    MożeZdamMożeNie napisał:
    Obejrzałem rezystory i ten szary ma jakby pęknięcie, nie wiem czy to uszkodzenie:
    Jest uszkodzony i jest do wymiany, 20Ω/2W koniecznie drutowy, poza tym jeszcze przynajmniej przetwornica do wymiany. Jeśli dłubiesz w elektronice to ogarniesz, jeśli nie dłubiesz, a zależy Ci na przywróceniu pralki do życia oddaj moduł w dobre ręce które go uleczą.
    MożeZdamMożeNie napisał:
    Wiadomo mniej więcej jakiej opłaty za naprawę się spodziewać i czy w ogóle jest to naprawialne?
    Różne rejony i różne ceny, ale myślę, ze będziesz oscylował w okolicy 1/3 ceny nowego co na pewno się będzie opłacało.
    MożeZdamMożeNie napisał:
    Z tego co czytałem te moduły na ogół się po prostu wymienia
    Nie prawda, każdy przyzwoity serwis oferuje możliwość naprawy elektroniki, a śmiem twierdzić, że jej naprawialność będzie na poziomie ok 95%. Tylko potrzeba Ci serwisanta, a nie wymieniacza.
  • REKLAMA
  • #5 19133917
    MożeZdamMożeNie
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Bardzo dziękuję wszystkim za odzew.

@adamjur1 po prostu nie dzieje się nic, ciemny wyświetlacz, brak jakichkolwiek oznak "życia"

@mrice raczej nie dłubię więc pewnie oddam w dobre ręce przekazując informacje jakie tu otrzymałem. Dzwoniłem do kilku serwisów w mieście +100k ludzi i w każdym od razu mnie spławiano, jedynie jeden jako tako zareagował pozytywnie.

Jutro postaram się zmierzyć tę rezystancję i dam znać co mi wyszło.

Tymczasem Wesołych Świąt i jeszcze raz dziękuję!
  • Pomocny post
    #6 19134271
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1331
    Przeczytaj temat: :arrow: Link
    Masz identyczne uszkodzenie. Kondensator 22µF/400V już wymieniłeś. Sprawdź i wymień DWA rezystory 10Ω/2W (DRUTOWY) R8901 i R8902. Wymień układ TNY285DG (ewentualnie gdybyś nie dostał to może być TNY286DG). Do sprawdzenia mostek prostowniczy GR8901 (obok układu TNY285DG).
  • REKLAMA
  • #7 19134315
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1568
    alekt77 napisał:
    10Ω/2W (DRUTOWY)

Czy ktoś z Was w ogóle słyszał o rezystorach bezpiecznikowych? Wyglądają identyczne jak drutowe, ale na wejściach zasilaczy w 99,99% przypadków są właśnie bezpiecznikowe. A to 0,01% jest wtedy, kiedy już ktoś naprawiał urządzenie i założył drutowy.
    https://www.tme.eu/pl/katalog/?s_field=100001...2C42%2C43%2C117&mapped_params=38%3A1436601%3B
  • #8 19134353
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1331
    zgierzman napisał:
    Czy ktoś z Was w ogóle słyszał o rezystorach bezpiecznikowych?

Mam wrażenie że Ty ten problem znasz tylko teoretycznie. Proponuję abyś z rezystora na dowolnym module usunął zewnętrzną warstwę i zobaczył co jest pod nią, a tam niespodzianka: równiutko nawinięte zwoje drutu oporowego. Rezystory do których podałeś link są rezystorami typu "metal film" (metalizowane) i nie znajdziesz na nich kawałeczka drutu oporowego: :arrow: Link zobacz na samym dole strony. Zauważ też że na rezystorach bezpiecznikowych jest 5 kolorowych pasków, trzy do oznaczenia rezystancji, jeden to tolerancja i dodatkowo pasek oznaczający dopuszczalne napięcie. Czy na rezystorze ze zdjęcia 3 widzisz 4 czy 5 pasków? Ja nie neguję że w niektórych układach używane są rezystory bezpiecznikowe ale w modułach ze sprzętu agd raczej ich nie ma, używane są rezystory drutowe takie jak tu: :arrow: Link
  • Pomocny post
    #9 19134429
    mrice
    Moderator AGD
    MożeZdamMożeNie napisał:
    @mrice raczej nie dłubię więc pewnie oddam w dobre ręce przekazując informacje jakie tu otrzymałem. Dzwoniłem do kilku serwisów w mieście +100k ludzi i w każdym od razu mnie spławiano, jedynie jeden jako tako zareagował pozytywnie.

Masz w takim razie jeszcze taką alternatywę, że wyślesz moduł do naprawy. Czas operacyjny nieco dłuższy przez wysyłki, ale też szansa, że będzie taniej niż u fachowca. Jest na forum człowiek który się tym para:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/uzytkownik334520.html
  • Pomocny post
    #11 19142375
    mrice
    Moderator AGD
    Myślę, że się uda.
    Swoją drogą, rozumiem, że nie każdy serwisant AGD musi się znać na naprawie elektroniki, ale dziwi mnie, że nie mają wówczas na podorędziu kogoś kto zajmuje się naprawami modułów tak jak np. Piotr. To jest przepuszczanie kasy między palcami i tracenie klienta na kolejne X lat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Bosch WAN2427SPL/24, która przestała działać po trzech latach użytkowania. Po rozkręceniu urządzenia zauważył uszkodzenie kondensatora oraz podejrzane rezystory. Forumowicze sugerowali sprawdzenie rezystorów, w tym rezystora bezpiecznikowego, oraz wymianę uszkodzonych komponentów, takich jak układ TNY285DG. Użytkownik zdecydował się na wysłanie modułu do naprawy do specjalisty, co okazało się skuteczne.
REKLAMA