logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai i20 2011 r., 1,2 litra, 57 kW benzyna - silnik nie odpala

Kuband70 28 Gru 2020 14:21 14910 11
REKLAMA
  • #1 19141875
    Kuband70
    Poziom 4  
    Witam. Mam problem z uruchomieniem silnika Hyundai i20 2011r. Po zakończonej jeździe na drugi dzień silnik nie odpalił. Nic wcześniej na to nie wskazywało. Mój mechanik po podpięciu kompa nie stwierdził żadnych błędów. Czujnik położenia wału korbowego jest ok, ponieważ na kompie pokazuje parametry kąta wyprzedzania zapłonu. Sprawdził pompę paliwową /na krótko z czujnikiem/ i podaje odpowiednie ciśnienie - również nie odpala, na świecach iskra jest, próbowałem odpalić drugim kluczykiem to samo,akumulator dobrze kręci silnikiem, bezpieczniki dobre, przekaźniki zmieniał miejscami i dalej nic. Stoję w miejscu i nie wiem co dalej. Proszę o porady. Będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #3 19142202
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19142399
    Kuband70
    Poziom 4  
    T5 napisał:
    Świece mokre czy suche?
    Świece mokre

Dodano po 5 [minuty]:

koleś kit napisał:
    A sprężanie jest?Wydech drożny?
    Sprężania mechanik mi nie sprawdzał jeszcze a jeśli chodzi o drożność wydechu to przypuszczam że drożny. Co mogę jeszcze dodać do opisu to że wcześniej przed awarią jak gasiłem silnik to po zgaszeniu tak jakby z wydechu było słychać odgłos jakby zasysania powietrza / tylko jeden raz/. Może to ma jakiś związek z drożnością wydechu, nie wiem.
  • REKLAMA
  • #5 19142415
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    Skoro iskra jest to spróbuj czy odpali na plaka. To wykluczy zatkany wydech i mechaniczne usterki silnika.
  • #6 19142498
    Kuband70
    Poziom 4  
    kortyleski napisał:
    Skoro iskra jest to spróbuj czy odpali na plaka. To wykluczy zatkany wydech i mechaniczne usterki silnika.
    Próbowałem na plaka i też nie załapał. Teraz własnie próbowałem zapalić /bez plaka/ i chwycił lecz sam po chwili zgasł. Kolejny raz próba i nie zapalił. W kwestii wydechu to co zrobić by wykluczyć lub potwierdzić że przyczyną może być wydech - czyli jego drożność?
  • REKLAMA
  • #7 19142526
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4176
    Spróbuj go odpalić z gazem w podłodze. Jak się zalewa to powinien odpalić. Przegazuj go, powinien chodzić. Jak był ktoś z testerem niech sprawdzi jaką temperaturę płynu widzi sterownik silnika.
  • REKLAMA
  • #8 19142589
    Kuband70
    Poziom 4  
    T5 napisał:
    Spróbuj go odpalić z gazem w podłodze. Jak się zalewa to powinien odpalić. Przegazuj go, powinien chodzić. Jak był ktoś z testerem niech sprawdzi jaką temperaturę płynu widzi sterownik silnika.
    Spróbowałem zapalić z gazem do podłogi i zapalił, przygazówki i ponowne zapalanie, bez problemu ale faktycznie odgłos od wydechu mi się coś nie widzi, być może to dlatego że zimny. Jeśli zapali jutro to przynajmniej podjadę do mechanika i będziemy sprawdzać co sugerujesz. Na razie wielkie dzięki. Powiadomię o wynikach.
  • #9 19142690
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19142773
    Kuband70
    Poziom 4  
    koleś kit napisał:
    Powiedz temu mechanikowi niech popatrzy e parametry.Dużo można się dowiedziećm
    Dzięki. Z pewnością zapytam.
  • #11 19912928
    AK_Service
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    I co bylo problemem? Mam podobnie po dluzszym postoju nie odpala bez gazu, błedów brak, i tak jakos dziwnie chodzi jak zimny, czasem slysze cykanie a po dodaniu gazu ustepuje
  • #12 20533390
    marek0712
    Poziom 19  
    Ocena: 114
    No może by się tak pochwalić co było przyczyną?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem silnika w Hyundai i20 z 2011 roku, 1,2 litra, 57 kW. Po zakończonej jeździe silnik nie odpalił, mimo że mechanik nie wykazał błędów po podłączeniu komputera. Sprawdzono czujnik położenia wału korbowego, pompę paliwową oraz iskrę na świecach. Użytkownik zauważył, że świece są mokre, a po próbie uruchomienia silnika z użyciem "plaka" nie udało się go odpalić. Po dodaniu gazu silnik zapalił, ale pojawił się niepokojący dźwięk z wydechu. Użytkownik planuje dalsze sprawdzenie drożności wydechu oraz parametrów silnika u mechanika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA