logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny Samsung G2 Portable - brak reakcji, jak odzyskać dane?

orinoco 24 Sie 2011 23:33 2380 5
REKLAMA
  • #1 9859879
    orinoco
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Kupiłem nie tak dawno zewnętrzny HDD Samsung G2 Portable. Niestety ostatnio przestał reagować - podłączenie do komputera sygnalizowane jest diodą na obudowie, słychać kręcące się talerze itp. Czyli niby normalnie. Natomiast sam PC - zero reakcji, jakbym sam kabel wkładał.
    Możliwa przyczyna takiego zachowania - dysk został odłączony w czasie startu systemu. Już się więcej nie uruchomił, na żadnym z trzech testowanych komputerów. Różne kable w tym taki typu Y - z podwójną wtyczką USB. Brak reakcji pod WIN XP, brak reakcji pod Linuxem Live (Parted Magic konkretnie).

Jak to ruszyć? W zasadzie dysk jest na gwarancji (może znajdę ten paragon), ale spodziewam się rozwiązania w stylu wymiana, zwrot pieniędzy itp. Niestety to rozwiązanie za nic mi nie odpowiada, bo bardzo zależy mi na danych.
    Poradźcie co robić? Nie wiem nawet co tam siedzi w środku - czy rozebranie pozwoli podłączyć to pod jakąś kieszeń zewnętrzną? Pal sześć nawet gwarancję, byle dało się dostać do danych.
  • REKLAMA
  • #2 9860136
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    W środku jest zwykły dysk który możesz podłączyć do stacjonarnego komputera bezpośrednio przez złącze SATA. Wtedy będzie można coś więcej powalczyć. Zainstaluj program HD Tune i zobacz czy widzi dysk i co pokazuje na zakładce Health.
  • REKLAMA
  • #3 9860864
    orinoco
    Poziom 14  
    Cały czas się zastanawiam. Wygląda na to, że padł interfejs USB, praca samego dysku na słuch wygląda normalnie - po zasileniu słuchać wirujące talerze, przez chwilę ruch głowicy, potem słychać tylko same obroty. Czyli jest nadzieja.

Pytanie dodatkowe - czy obecnie złącze SATA jest takie samo w laptopie i desktopie? Bo za czasów ATA były różne, ale teraz nie wiem, nie jestem na bieżąco.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 9860953
    orinoco
    Poziom 14  
    Nic, kompletnie nic, żadnej reakcji ze strony PC. Jakbym wkładał sam kabel USB, bez żadnego urządzenia na końcu.

Cały czas szukam w necie informacji o tym dysku, ale na razie znalazłem to po rosyjsku
    Tłumaczenie
    Inna pojemność, ale reszta chyba to samo. I niestety wygląda na to, że nie ma tam żadnego innego interfejsu niż USB.
    Zaczynam się martwić...

Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

I jeszcze to. Wygląda na to, że jest to nowy patent SAMSUNGA pod nazwą USB on-board.
    Te dyski nie mają innego interfejsu poza USB, zaprojektowane jest to specjalnie do dysków zewnętrznych. Żadnego SATA, PATA, nic. USB bezpośrednio do kontrolera dysku.

Żegnaj nadziejo. Chyba potrzebna mi fachowa pomoc. Gdyby przypadkiem objawił się chętny do zajęcia się tym problemem - proszę na priv. Jestem z okolic Oławy/Wrocławia
REKLAMA