logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora cd 0421 vs Philips cd 371, 480 lub 482 mechanizm ładowania/laser

Maciej Ziejewski 06 Sty 2021 22:49 1389 3
REKLAMA
  • #1 19164500
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam. Chodzi mi po głowie temat podmiany mechanizmu całego ze wspomnianych Philips cd 371,480 lub 482 do Diora cd 0421 dla sprawdzenia czy elektronika Philipsa w cd Diora 0421 jest sprawna. Szukałem urządzeń Philipsa z tym samym mechanizmem, a jeszcze lepiej do tego na tym samym układzie SAA 7310 GP. W jakiejś liście znalazłem, że to właśnie model Philips cd 482 jednak po ściągnięciu instrukcji serwisowej 482 i 371 są te same mechanizmy, ale w elektronice tych Philipsów nie ma tego SAA 7310 GP. Stąd moja wątpliwość czy jeżeli nie ma tej kości w schemacie, to czy w tym samym mechanizmie jest montowany ten sam laser w Philips 480, 482, 371 i Diora cd 0421. Nie chciałbym schrzanić elektroniki lub lasera podłączając elektronikę z Diora cd 0421 do mechanizmu z wyżej wymienionych Philipsów, a co za tym idzie zastanawiam się nad zakupem takiego cd Philipsa w celu sprawdzenia między innymi Diora cd 0421. Czy ktoś już taki numer zrobił i czy można tak sobie połączyć ??.
  • REKLAMA
  • #2 19464435
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    ma ktoś może z użytkowników forum instrukcję serwisową do Diora cd 0421R w formie elektronicznej lub papierowej i chciałby mi ją udostępnić ??.
  • REKLAMA
  • #3 19616976
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Na schemacie Diora cd 0421 jest transformator TS 20/10 o mocy mniej więcej 24W (239V zasilanie uzwojenie pierwotne obecnie i bezpiecznik zabezpieczający 0,1A) i po przejściu przez prostownik i C162 i C163 ma być uzyskane napięcie symetryczne + - 10V. Jednak ten TS 20/10 co mam z demontażu to nie taki co może zasilać ten układ więc mam na uwadze inny transformator sieciowy, który pod obciążeniem podaje napięcie symetryczne 2 x 11V i 0,9A. Widzę kilka wersji jak podłączyć ten transformator 2x11V 0,9A.

A) transformator -> stablizator napięcia i ominiecie wtedy prostownika ze wspomnianymi kondensatorami
    -> na co nie jestem chętny ze względu na to, że byłaby to ingerencja w płytę dostarczoną od Philipsa do tego cd, a że tego cd już nie produkują to chciałbym nie ingerować aż tak mocno w płytę. Aby pozostał jako pamiątka po "polskiej dolinie krzemowej" najlepiej sprawny i jak najbardziej wierny oryginałowi. Natomiast ingerencja niewielka poza płytką drukowaną w wolnej przestrzeni segmentu może być.

B) pomiędzy wyjściami uzwojenia wtórnego (nie "masa") a wyłącznikiem sieciowym w szereg wpiąć rezystor obniżający napięcie z uzwojenia o 2V i 0,001A

C) pomiędzy wyjściami uzwojenia wtórnego (nie "masa") a wyłącznikiem sieciowym w szereg wpiąć rezystor obniżający napięcie wraz z rezystorem np 0,1 Ohma 10W x 2 z uzwojenia o 2V i 0,001A

D) pomiędzy wyjściami uzwojenia wtórnego (nie "masa") a wyłącznikiem sieciowym w szereg wpiąć diodę Zenera na 9V wraz z rezystorem np 0,1 Ohma 10W x 2 z uzwojenia o 2V i 0,001A

Pomysł na rezystancję wpadkową (2 rezystory szeregowo) oraz wersję B lub D wzięła się z tego, że wg schematu jeżeli na wejściu na prostownik jest 9V i po przejściu przez kondensator filtrujący zasilacza to na wyjściu ma być 10V, a jeżeli na wejście podam 11 V zamiast 9V to po przejściu przez prostownik na kondensator zasilacza może być około 16V. Nie wiem czy więcej czy mniej. Jeżeli wspomniane kondensatory C162 i C163 mają napięcie 16 V, a nie wiem w jakim są stanie i jakie napięcie dostaną to jest ryzyko, że je rozerwie po podłączeniu zasilania. Jak jest jakaś różnica np. 12V na taki kondensator a jest on na napięcie 16V to jestem o taki kondensator spokojny. Dlatego jeżeli te kondensatory są sprawne w moim cd to nie chciałbym by je rozwaliło graniczne lub nieco wyże od granicznego dla nich napięcie stąd pomysł obniżenia napięcia wychodzącego z transformatora.
    Jaką z wersji A, B, C lub D mi proponujecie ??.
  • #4 19617047
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9193
    Maciej Ziejewski napisał:
    Na schemacie Diora cd 0421 jest transformator TS 20/10 o mocy mniej więcej 24W
    Moc transformatora jest zakodowana w jego oznaczeniu - w tym wypadku jest to transformator 20VA.
    Co do reszty Twojej pisaniny to proszę - napisz to ZROZUMIALE. Nikt raczej nie będzie mieć ochoty domyślać się "co też poeta miał na myśli". A najlepiej znajd sobie inne zainteresowania bo sądząc po Twoich postach (od pierwszych do tego powyżej) Twoja wiedza z dziedziny za jaką się bierzesz nie tyle, że stoi w miejscu to ma tendencje malejące.
REKLAMA