Na schemacie Diora cd 0421 jest transformator TS 20/10 o mocy mniej więcej 24W (239V zasilanie uzwojenie pierwotne obecnie i bezpiecznik zabezpieczający 0,1A) i po przejściu przez prostownik i C162 i C163 ma być uzyskane napięcie symetryczne + - 10V. Jednak ten TS 20/10 co mam z demontażu to nie taki co może zasilać ten układ więc mam na uwadze inny transformator sieciowy, który pod obciążeniem podaje napięcie symetryczne 2 x 11V i 0,9A. Widzę kilka wersji jak podłączyć ten transformator 2x11V 0,9A.
A) transformator -> stablizator napięcia i ominiecie wtedy prostownika ze wspomnianymi kondensatorami
-> na co nie jestem chętny ze względu na to, że byłaby to ingerencja w płytę dostarczoną od Philipsa do tego cd, a że tego cd już nie produkują to chciałbym nie ingerować aż tak mocno w płytę. Aby pozostał jako pamiątka po "polskiej dolinie krzemowej" najlepiej sprawny i jak najbardziej wierny oryginałowi. Natomiast ingerencja niewielka poza płytką drukowaną w wolnej przestrzeni segmentu może być.
B) pomiędzy wyjściami uzwojenia wtórnego (nie "masa") a wyłącznikiem sieciowym w szereg wpiąć rezystor obniżający napięcie z uzwojenia o 2V i 0,001A
C) pomiędzy wyjściami uzwojenia wtórnego (nie "masa") a wyłącznikiem sieciowym w szereg wpiąć rezystor obniżający napięcie wraz z rezystorem np 0,1 Ohma 10W x 2 z uzwojenia o 2V i 0,001A
D) pomiędzy wyjściami uzwojenia wtórnego (nie "masa") a wyłącznikiem sieciowym w szereg wpiąć diodę Zenera na 9V wraz z rezystorem np 0,1 Ohma 10W x 2 z uzwojenia o 2V i 0,001A
Pomysł na rezystancję wpadkową (2 rezystory szeregowo) oraz wersję B lub D wzięła się z tego, że wg schematu jeżeli na wejściu na prostownik jest 9V i po przejściu przez kondensator filtrujący zasilacza to na wyjściu ma być 10V, a jeżeli na wejście podam 11 V zamiast 9V to po przejściu przez prostownik na kondensator zasilacza może być około 16V. Nie wiem czy więcej czy mniej. Jeżeli wspomniane kondensatory C162 i C163 mają napięcie 16 V, a nie wiem w jakim są stanie i jakie napięcie dostaną to jest ryzyko, że je rozerwie po podłączeniu zasilania. Jak jest jakaś różnica np. 12V na taki kondensator a jest on na napięcie 16V to jestem o taki kondensator spokojny. Dlatego jeżeli te kondensatory są sprawne w moim cd to nie chciałbym by je rozwaliło graniczne lub nieco wyże od granicznego dla nich napięcie stąd pomysł obniżenia napięcia wychodzącego z transformatora.
Jaką z wersji A, B, C lub D mi proponujecie ??.