logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tc Helicon vk podłączenie pod Keyboard Yamaha Psr s-770

Davido30 08 Sty 2021 16:00 2358 14
REKLAMA
  • #1 19168010
    Davido30
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam
    Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak podłączyć i ustawić tc helicon vk pod Keyboard Yamaha Psr s-770,kombinuje jak mogę a wokalu dalej nie słychać
    Będę wdzięczny za każdą pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19168735
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 88
    A gdy podłączysz mikrofon bezpośrednio do Yamahy to działa? Wskaźnik wysterowania wyświetla poziom sygnału ?
  • REKLAMA
  • #3 19168754
    Davido30
    Poziom 4  
    Tak,gdy mikrofon jest podłączony bezpośrednio do klawisza to normalnie wyświetla się poziom sygnału
    Właśnie niewiem czy to na Yamaszce trzeba coś ustawiać w opcjach
  • #4 19169188
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1707
    Do wejścia MIC IN Helicona wpinasz mikrofon, do jego wejść INST IN L i R wpinasz klawisz (z wyjść LINE OUT L i R) a z wyjść OUT L i R Helicona, podajesz sygnał na (np) wejście miksera.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 19169245
    Davido30
    Poziom 4  
    Dzięki jutro podłącze i dam znać
    A nie orientujesz się może czy na klawiszu trzeba
    też coś ustawiać?
  • #6 19169291
    DjMapet
    Poziom 43  
    Względem Helicona nic.

Powoli zaczynaj czytać manual (i to nie jeden raz), bo trochę tego jest do ogarnięcia. :-)

Pozdrawiam.
  • #7 19169346
    Davido30
    Poziom 4  
    Tak pewnie będzie z tym trochę zabawy
    A powiedz mi czy kabel midi też musi być podłączony z klawisza pod Helicon? Czy niekoniecznie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 19169663
    DjMapet
    Poziom 43  
    Jak poczytasz i się tym pobawisz, to okaże się że obsługa tego jest banalnie prosta a kabel MIDI nie musi być podłączony.
    Poczytaj jakie to ma możliwości/do czego to w ogóle może służyć: http://www.muzykuj.com/testy/akcesoria-ios/tc-helicon-perform-vk-test,715.html
    https://estradaistudio.pl/testy/1254-perform-vk
    https://www.youtube.com/watch?v=c1PseGCS06k
    https://www.youtube.com/watch?v=JwGWT9Wlshg

Pozdrawiam.
  • #9 19169681
    Davido30
    Poziom 4  
    Dzisiaj podłączyłem tak jak mi napisałeś,no
    może oprócz wyjść na mikser i tak sygnał na heliconie jest ale głos nie jest przenoszony na głośniki w keybordzie,niewiem czy to wina kabli jack że na klawiszu nic nie słychać
    Pozdrawiam
  • #10 19169731
    DjMapet
    Poziom 43  
    Jak chcesz korzystać z wbudowanego w klawisz wzmacniacza i głośników, to sygnał z wyjść OUT L i R Helicona (zamiast na wejścia miksera) podaj na wejście AUX IN klawisza. Będzie do tego potrzebny kabel audio TRS 3,5mm - 2xTS 6,3mm.

Pozdrawiam.
  • #11 19169745
    Davido30
    Poziom 4  
    No to będę musiał zakupić taki kabel:)
    A jeszcze jedno pytanko
    Jakbym chciał podłączyć helicona pod mikser i grać na nagłośnieniu to w ten sposób o którym mi pisałeś wcześniej?
    Bo właśnie tak się zastanawiałem jak to ogarnąć gdy przyjdzie mi grać na nagłośnieniu
    Pozdrawiam

Dodano po 33 [minuty]:

A jeszcze jedno,jakie dość dobre duże jacki kupić żeby to wszystko ze sobą podłączyć?
  • #12 19169801
    DjMapet
    Poziom 43  
    Davido30 napisał:
    akbym chciał podłączyć helicona pod mikser i grać na nagłośnieniu to w ten sposób o którym mi pisałeś wcześniej?

Tak.
    Myślę że w odróżnieniu do modelu TC-Helicon Perform-V, głównie do takiej konfiguracji został ten procesor pomyślany, bo zastosowano w nim dodatkowo nie tylko wejścia instrumentalne, ale i wyjścia liniowe.
    No i pisząc:
    DjMapet napisał:
    a z wyjść OUT L i R Helicona, podajesz sygnał na (np) wejście miksera.

Nie miałem na myśli tylko stricte typowego miksera estradowego, ale też i wejścia liniowe powermiksera, kolumn aktywnych, monitorów studyjnych a nawet sprzętu domowego, np jakiejś wieży, wzmacniacza, amplitunera czy choćby zestawu komputerowego. :-)
    Ma wbudowany wielokanałowy interfejs audio, więc z powodzeniem może też służyć do nagrywania.
    Czytaj manual, tam wszystko jest opisane.

Pozdrawiam.

P.S.
    Wątek bardziej pasuje do działu "Technika Sceniczna i Studyjna" więc może poproś moderatora o przeniesienie.
  • #13 19170509
    Davido30
    Poziom 4  
    Ok dzięki wielkie:)
    Napisze jak przyjdzie mi ten kabel i podłącze wszystko ze sobą
    Pozdrawiam:)

Dodano po 3 [godziny] 58 [minuty]:

Kolego a czy mogę te wejścia i wyjścia połączyć jackami mono?Bo takie mam na stanie w domu
    A właśnie niewiem czy tam czasami nie jest wszystko na stereo
    Pozdrawiam
  • #14 19171719
    DjMapet
    Poziom 43  
    Nie wiem jakie masz te "jacki mono", ale nie ma sensu kombinować z niewłaściwymi kablami. Ew. wrzuć ich fotki.
    Napisałem:
    DjMapet napisał:
    kabel audio TRS 3,5mm - 2xTS 6,3mm.

Będzie to taki kabel: https://www.megascena.pl/img300/83/25594.jpg
    TRS 3,5mm = mały jack stereo.
    TS 6,3mm = duży jack mono.
    Każde z wyjść (L i R) Helicona są osobno wyjściami monofonicznymi, więc tu wystarczą dwa wtyki mono.
    Wejście AUX IN w klawiszu jest wejściem stereofonicznym, więc tu musi być wtyk stereo.

Pozdrawiam.
  • #15 19171729
    Davido30
    Poziom 4  
    Ok dzięki wielkie za wytłumaczenie:)
    Kabel zamówiony więc na wtorek powinien być,podłącze i dam znać czy wszystko ok
    Pozdrawiam serdecznie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób podłączenia i ustawienia procesora efektów TC Helicon Perform-VK do keyboardu Yamaha PSR-S770, ponieważ nie słychać wokalu. Odpowiedzi sugerują podłączenie mikrofonu do wejścia MIC IN Heliconu, a keyboard do wejść INST IN L i R. Sygnał z wyjść OUT L i R Heliconu powinien być podłączony do AUX IN w keyboardzie, co wymaga kabla TRS 3,5mm - 2xTS 6,3mm. Użytkownik zastanawia się również nad koniecznością podłączenia kabla MIDI oraz użyciem jacków mono, co zostało wyjaśnione jako możliwe, ale z uwagą na odpowiednie kable. Wskazówki dotyczą także czytania instrukcji obsługi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA