logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Serwer Netgear RN104 nie startuje - pytanie o możliwe działania

karl102 10 Sty 2021 21:14 654 11
REKLAMA
  • #1 19173748
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 264
    Serwer Netgear RN104 nie startuje - pytanie o możliwe działania Serwer Netgear RN104 nie startuje - pytanie o możliwe działania

I tak już od kilku godzin od włączenia.
    Co mogę z tym zrobić?

Nie jestem pewien czy dobry dział, w razie pomyłki proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19174142
    KodIT

Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 82
    A co się działo wcześniej? Dział prawidłowo i go zrestartowałeś? Robiłeś update czy co?
    Co pokazują kontrolki dysków?
    Próbowałeś uruchamiać go bez dysków?
    Konto firmowe:
    KodIT Odzyskiwanie Danych
    os. Stefana Batorego 49, Poznań, 60-687 | Tel.: 788-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kodit.pl
  • #3 19175878
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    Serwer serwerem, ale jeśli Ci zależy na danych, wyciągnij dyski dokładnie oznaczając, który był podpięty w którym miejscu i zweryfikuj ich stan.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #4 19177285
    karl102
    Poziom 28  
    Kontrolki dysków nie świecą.
    Kilka dni temu Raidar wyświetlił komunikat, że jeden z dysków ma jakieś błędy i podał procedurę postępowania. Zrobiłem jak kazał i po odczytaniu informacji, że naprawa może potrwać kilka godzin i w tym okresie może być utrudniony dostęp do danych potwierdziłem.
    Następnego dnia serwer był wyłączony a próba włączenia zakończyła się jak wyżej.
    Do wyjęcia dysków wyłączyć zasilanie, czy zrobić to pod napięciem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19177371
    KodIT

Specjalista HDD Recovery
    Wyłącz serwer i wyjmij dyski. Spróbuj uruchomić go bez dysków i równocześnie sprawdź te dyski. Wcześniej oznacz je cyframi, żeby nie pomylić kolejności.
    Konto firmowe:
    os. Stefana Batorego 49, Poznań, 60-687 | Tel.: 788-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kodit.pl
  • #7 19178239
    karl102
    Poziom 28  
    krzychupar napisał:
    Jak chcesz jeszcze bardziej zaszkodzić dyskom to rób pod napięciem.

Dlatego grzecznie zapytałem czy można tak zrobić czy nie.
    krzychupar napisał:
    W ogóle z taką wiedzą to kto dopuścił cię do serwera.

Serwer jest mój i na bezczelnego pozwoliłem sobie sam siebie do niego dopuścić.
    krzychupar napisał:
    Wiadomo żeby wyciągnąć dysk z komputera to głowice dysku muszą być zaparkowane.

Sądząc po stanie kontrolek mogą być w stanie spoczynkowym.
    KodIT napisał:
    Wyłącz serwer i wyjmij dyski. Spróbuj uruchomić go bez dysków i równocześnie sprawdź te dyski. Wcześniej oznacz je cyframi, żeby nie pomylić kolejności.

Dzięki za konkretną radę, tak zrobię i sprawdzę czy się uruchamia.

Dodano po 5 [godziny] 1 [minuty]:

Wyjąłem dyski, serwer uruchomił się z informacją, że dysków nie ma.
    Pierwszy dysk z lewej był zimny, pozostałe ciepłe.
  • #8 19184475
    karl102
    Poziom 28  
    Ponieważ nie bardzo miałem jak sprawdzić wyjęte dyski a tylko jeden wyraźnie odbiegał temperaturą od pozostałych włożyłem te trzy ciepłe i włączyłem serwer.
    Wystartował i uruchomił proces sprawdzania plików.
    Po 6 godzinach 4%, ale mam czas i liczę na to, ze teraz to już będzie "z górki" :D
  • REKLAMA
  • #9 19184898
    Łukasz_W

Ocena: 646
    karl102 napisał:
    Wystartował i uruchomił proces sprawdzania plików.
    Po 6 godzinach 4%, ale mam czas i liczę na to, ze teraz to już będzie "z górki" :D

Albo masz uszkodzone dyski i w ten sposób je tylko dobijesz.
    Trzecią opcją jest uszkodzenie struktur logicznych podczas "naprawy", bo nie wiesz co się tam dokładnie dzieje.
    Ale widzę, że pomimo rad kolegów wolisz robić po swojemu...
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #10 19184957
    KodIT

Specjalista HDD Recovery
    karl102 napisał:
    Ponieważ nie bardzo miałem jak sprawdzić wyjęte dyski...

W takim razie, jeśli zależy Tobie na tych danych, oddaj to diagnozy w firmie DR. Jeśli dane nie są istotne, możesz oddać to do serwisu komputerowego, to sprawdzą te dyski chociaż.

4% przez 6 godz to nie wygląda dobrze...
    Konto firmowe:
  • #11 19185880
    kaleron

Ocena: 2326
    karl102 napisał:
    liczę na to, ze teraz to już będzie "z górki
    Widzę, że Kolega Autor lubi ryzyko. A ten zimny dysk się w ogóle kręcił, czy nie? Bo może to ten zimny jest akurat sprawny, a te ciepłe umierają. Tak jak pisali koledzy, jak Ci nie zależy na danych, to rób tak dalej. To Twój serwer i możesz z nim zrobić, co zechcesz, ale jakby to był mój serwer, to bym te dyski sprawdził. Pewnie nawet bym porobił kopie posektorowe przed próbą odbudowy macierzy, by mieć do czego wracać, gdyby coś poszło nie tak...
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #12 19269569
    karl102
    Poziom 28  
    Trochę czasu upłynęło, ale miałem do zrobienia ważniejsze rzeczy niż jakiś tam NAS.
    Proces sprawdzania dysków zakończył się po kilku dniach i następnym krokiem jakie wykonał serwer był proces sprawdzania udziałów. Jestem słabo angielskojęzyczny ale tak mi wyszło przy użyciu tłumacza.
    Cały proces trwał ok 10 dni (nie biegałem sprawdzać co kilka godzin) i po jego zakończeniu uzyskałem dostęp do wszystkich plików.
    W międzyczasie dotarłem do instrukcji i po skopiowaniu danych uruchomiłem serwer od początku.
    Najważniejszą rzeczą jaką w niej wyczytałem, to to, że wszystkie operacje na dyskach dodawanie, usuwanie i wymiana przeprowadza się BEZ WYŁĄCZANIA NAPĘDU.
    Uszkodzonym dyskiem okazał się ten pierwszy, który wyjąłem, gdyż przy próbie jego włożenia otrzymywałem komunikat o uszkodzeniu.
    Dane wróciły na swoje miejsce i jak na razie wszystko działa bez problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Serwer Netgear RN104 nie uruchamia się, co może być spowodowane problemami z dyskami. Użytkownik zauważył, że kontrolki dysków nie świecą, a jeden z dysków wcześniej zgłaszał błędy. Po wyjęciu dysków serwer uruchomił się, co sugeruje, że problem może leżeć w uszkodzonych dyskach. Użytkownik został poinstruowany, aby wyjmować dyski tylko po wyłączeniu zasilania, a także aby oznaczyć je przed demontażem. Po dalszych próbach i długim procesie sprawdzania, użytkownik odzyskał dostęp do danych, a uszkodzonym dyskiem okazał się ten, który był zimny w momencie wyjęcia. Użytkownik podkreślił, że operacje na dyskach powinny być przeprowadzane bez wyłączania serwera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA