logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Zafira B 1,9 CDTI 2008r ciężko odpala a nawet czasami nie odpala

malimaro 12 Sty 2021 14:47 5757 8
REKLAMA
  • #1 19178013
    malimaro
    Poziom 3  
    Ocena: 159
    Witam, nie wiem co jeszcze w tym silniku można wymienić, auto na zimnym ciężko pali a na ciepłym czasami nawet nie odpala. Jest to silnik fiata, wywala błąd czujnika wałka rozrządu. Został w nim wymieniony rozrząd, czujnik wałka rozrządu i rozrusznik a problem nie znikł. Dalej nie chce odpalać :/ jak już odpali to jest wszystko ok, ako też juz testowane, więc też nie jego wina. Ręce opadają :/ s mówią że te silniki są bdb
  • REKLAMA
  • #3 19178375
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19178902
    malimaro
    Poziom 3  
    Nie nic nie było sprawdzane, nie mam garażu i dałem mechanikowi, wyskakiwał błąd czujnika, a żeby go wymienić to trzeba było rozpiąć rozrząd, to nic nie pomogło to wymienił rozrusznik. Błąd odczytany w Delphi, i dalej jest ten sam. Podejrzewam że może nie dochodzić sygnał do ECU, ale bez garażu to nawet nie chce otwierać maski. Auto pójdzie do innego mechanika, ten rozrusznik też bym zrobił ale mając kanał. ( Ogólnie to auto teściowej) jeszcze trochę i na wiosnę/lato będę mieć garaż i kanał to będzie się można bawić :) a jaki diag do takiego auta ? Niby opel ale silnik fiata, to już ogarnia się tak jak psa czyli francuzy czy do fiatów ? A może opeltech ?

Dodano po 2 [minuty]:

Aha a zasilanie na czujniku jest, a po wykasowaniu błędu błąd powracał, nie podejrzewałem że może być przerwa od kostki czujnika do ECU, tym bardziej że napięcie było. No w każdym bądź razie błąd jest dalej.
  • #5 19179021
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 19179041
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 879
    malimaro napisał:
    czujnik wałka rozrządu i rozrusznik a problem nie znikł.

I wszystkie kable sa podpięte?

Coś mi się zdaje że bedzie tu problem z powietrzem i czujnikami .

I czujnikiem temp płynu chłodniczego i o ile jest temp paliwa.

Sterownik nie potrafi dobrać dawki rozruchowej.

Dodano po 1 [minuty]:

A takie głupie pytanie.

Świece żarowe są sprawne?

Kontrolka świeci się po przekręceniu zapłonu?
  • REKLAMA
  • #7 19179722
    malimaro
    Poziom 3  
    Oj nie pamiętam jak było ze świecami, ja go przeglądałem latem a teraz pojechał do mechanika, z tego co pamiętam to teściowa mówiła że świece były wymieniane. No to faktyczne widzę że do takiego auta musi już być dedykowany komputerek, jak tyle powodów może być z tym związanych.
  • #8 19220643
    malimaro
    Poziom 3  
    Ok przyczyną była instalacja, nie mój pojazd więc się osobiście tym nie zająłem, choć osobiście od początku podejrzewałem czujnik lub instalacje,l. Jednak nie sądziłem że za wymianę uszkodzonego kabelka elektryk skasuje 600pln, hmm może kable pozłacane, no tak czy siak napewno osoby mi znane docenią to gdy ja zabieram się za taką robotę ,,robiąc to po znajomości za przysłowiowe piwo" :) ps. Proponowałem rok temu właścicielowi zakup komputera ,,opeltech" na Ali w celu diagnozy, ten powiedział ,,a po co" więc temat zamknąłem nie robiąc już ,,osobiście nic" myślę że dzis koszt tego komputera pomnożył się x10 bo na Ali kosztuje około 250 zł
  • #9 19224076
    malimaro
    Poziom 3  
    Problemem był sygnał nie dochodzący do komputera

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Opel Zafira B 1,9 CDTI z 2008 roku, który ma trudności z uruchomieniem silnika, szczególnie na zimno, a czasami nie odpala nawet na ciepło. Wymieniono już rozrząd, czujnik wałka rozrządu oraz rozrusznik, jednak problem nadal występuje. Pojazd wyświetla błąd czujnika wałka rozrządu, a użytkownik podejrzewa, że może być problem z sygnałem do ECU. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie ciśnienia na szynie CR, zasilania czujników oraz stanu świec żarowych. Ostatecznie przyczyną problemu okazała się uszkodzona instalacja elektryczna, co potwierdził nowy mechanik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA