IRQ[0] napisał: 1. Historia jest taka: na OLX znalazłem ogłoszenie "układy scalone z wylutu i nowe" za 50 zł, było tam z 200 sztuk i to kupiłem, no i trafił się ten układ, poszukałem co to i stąd moje pytanie
2. Nie mam wsadu.
3. To grubszy temat, mam jeszcze kilka starych procków które chcę wykorzystać
Ciąg dalszy tej historii jest taki, że:
Skoro ten processor nie jest 'nowy' (czyli nie jest pusty) i zawiera jakiś tam program w swojej pamięci, to przed ponownym zaprogramowaniem należy tą zawartość pamięci "wyczyścić" (wykasować).
Żaden programator tego nie zrobi (!)
Po środku górnej powierzchni obudowy processora jest okienko (prawdopodobnie zaklejone opakowym materiałem), przez które następuje kasowanie pamięci w UV szufladkowym promienniku/ (kasowniku).
Używałem tego urządzenia dość dawno (chyba ze 100 lat temu...(?)). Jeszcze go gdzieś mam; - miał być przerobiony na naświetlarkę PCB..., a i ten projekt z kolei 'upadł', bo za groszowe ceny kupisz niezłą gotową płytkę z układami zasilania i nowoczesnym (nie porównywalnym) processorem programowalnym bezpośrednio z portu USB.
Mimo że processor ten jest układem 5-Voltowym, to do programowania potrzebuje 21V.
Sa ludzie, zawdzięczający swoją exystencję dzięki 'wykopaliskom śmietnikowym'. / "Garbage pickers"....
e marcus