logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Legion Y520 - Podłączenie laptopa do monitora VGA

karchm34 17 Sty 2021 00:25 1056 8
REKLAMA
  • #1 19189117
    karchm34
    Poziom 9  
    Witam posiadam Laptopa lenovo legion y520. Niestety dzisiaj poszła mi matryca w laptopie i nie mam chwilowo pieniędzy na naprawę. Chciałbym podłączyć monitor do laptopa ale jest mały problem gdyż monitor ma wyjście VGA a laptop wejście HDMI. Dałoby radę podłączyć monitor do laptopa za pomocą jakiejś przejściówki ewentualnie kabla VGA>HDMI rozwiązanie byłoby by tylko na jakiś miesiąc. Z tego co czytałem na necie nie zawsze takie połączenie się sprawdza wiec proszę was o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu z góry dziękuje za każda odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 19189121
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    karchm34 napisał:
    monitor ma wyjście VGA a laptop wejście HDMI

Monitor ma WEJŚCIE a laptop ma WYJŚCIE obrazu jak już.

karchm34 napisał:
    Z tego co czytałem na necie nie zawsze takie połączenie się sprawdza

Bo się nie sprawdza.

Podłącz laptop pod telewizor.
    Lub kup używany najtańszy monitor z WEJŚCIEM HDMI.
  • REKLAMA
  • #3 19189133
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 712
    Dlaczego uważacie, że przejściówka HDMI->VGA nie sprawdza się?
    Posiadam dwie takie przejściówki (z Botlanda to dokładnie taka, bo sam ją kupowałem jakieś 5 lat temu, a ta druga to jest tylko tak samo wyglądająca, nie wiem, czy jeden czy więcej producentów produkuje):
    https://botland.com.pl/konwertery-pozostale/2...er-hdmi-do-vga-hd31b-audio-5907621810177.html
    https://www.morele.net/adapter-av-gembird-hdmi-d-sub-vga-0-15m-czarny-a-hdmi-vga-04-980933/
    Tylko ta pierwsza raz zawiodła, jak chciałem podłączyć Raspberry Pi pod monitor VGA. Teraz nawet nie wiem, czy to jest kwestia kompatybilności, czy konfiguracji (nie miałem możliwości podłączenia pod monitor/telewizor z HDMI).
    Ale obecnie jedna i druga przejściówka z powodzeniem zapewnia możliwość podłączenia dwóch tunerów DVB-T/DVB-S2 z projektorem Epson EMP1700 oraz jednego komputera stacjonarnego (niedawno go miałem, teraz go nie mam) z monitorem Samsung SyncMaster 710N.

Po prostu kup przejściówkę VGA->HDMI, która kosztuje 30-40zł z przesyłką, na 95% będzie działać.
  • REKLAMA
  • #5 19189155
    karchm34
    Poziom 9  
    Ok kupię przejściówkę w poniedziałek i dam znać czy zadziała
  • #6 19190719
    aandrus
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    "Niestety dzisiaj poszła mi matryca w laptopie" - czy to pewne ( zbita czy czarny ekran ? ) ?
  • #7 19191063
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 712
    sunrise84 napisał:
    andrzejlisek napisał:
    kup przejściówkę VGA->HDMI

HDMI----->>>>VGA jak już.

Tak, pomyliłem się, chodzi o HDMI->VGA.
  • #8 19191610
    karchm34
    Poziom 9  
    aandrus napisał:
    "Niestety dzisiaj poszła mi matryca w laptopie" - czy to pewne ( zbita czy czarny ekran ? ) ?

Tak pewne, jest pęknięcie na matrycy przez co się rozlała
  • REKLAMA
  • #9 19192429
    karchm34
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany do czasu naprawy matrycy przejściówka działa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada laptopa Lenovo Legion Y520, którego matryca uległa uszkodzeniu. W celu tymczasowego podłączenia monitora z wejściem VGA do laptopa z wyjściem HDMI, poszukuje rozwiązania w postaci przejściówki. W dyskusji podkreślono, że przejściówki HDMI->VGA mogą nie zawsze działać, a użytkownicy sugerowali zakup przejściówki VGA->HDMI. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup przejściówki, która okazała się skuteczna do czasu naprawy matrycy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA