logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Bosch SPV53M10 - programy zatrzymują się po 2 sekundach

Jaho13 17 Sty 2021 22:16 801 7
REKLAMA
  • #1 19191392
    Jaho13
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam.
    Po wybraniu programu i załączeniu przycisku "start" zmywarka zaczyna działać i po 2 sekundach zatrzymuje się, po kolejnym naciśnięciu przycisku "start" pracuje około 2 sekund i zatrzymuje się. Po zresetowaniu przełączyłem na inny program i efekt jest ten sam. Tydzień wcześniej po naciśnięciu głównego przełącznika wyrzucało mi bezpiecznik różnicowoprądowy. Jak załączałem drugi raz to nie było problemu. Sprawdzałem zmywarkę, nie znalazłem przebicia. Podejrzewam, że problem jest ze sterownikiem zmywarki, ale jeżeli ktoś ma jakieś inne sugestie to jestem na nie otwarty. Ale jeżeli to jest sterownik to gdzie można go kupić aby wymienić? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19191684
    mariusz840
    Poziom 18  
    Ocena: 147
    Witam,
    1. Jeżeli wybija różnicówkę sprawdź grzałkę na upływ do masy.
    2. Druga opcja to odepnij przewody od grzałki i podepnij jakąkolwiek grzałkę ok. 2000W.
    3. Jak tak szybko się zatrzymuje to może zablokowana pompa wypompowująca, a wyskakuje jakiś kod błędu? Jeżeli nie ma wyświetlacza to kombinacja diod.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #3 19192332
    Jaho13
    Poziom 4  
    Witam,
    Dziekuje za podpowiedz sprawdze i odpisze. Nie pojawia się żaden kod błędu na wyświetlaczu. Zanim zacząłem demontować zmywarkę załączyłem jej program i włączyłem wszystko działa ok ale tak juz ona robiła wczesniej około 2 tyg. temu ze wyłączała się lub wyrzucało roznicówkę a po jakimś czasie działała bez zarzutu. Pompa działa bez zarzutu. Szok.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19192489
    mariusz840
    Poziom 18  
    Ocena: 147
    To może ma niewielki przeciek uszczelnieniem grzałki. i jak wyschnie jest ok, jak popracuje to puści trochę wody i wywala różnicówkę.
  • REKLAMA
  • #5 19192761
    Jaho13
    Poziom 4  
    Póki co nie będę jej wyciągał jak siadzie jeszcze raz to będę sprawdzał. Dzięki za poradę. Jak coś to będę informował.
  • Pomocny post
    #6 19192879
    dziubuś123
    Poziom 8  
    Jaho13 napisał:
    Witam.
    Po wybraniu programu i załączeniu przycisku "start" zmywarka zaczyna działać i po 2 sekundach zatrzymuje się, po kolejnym naciśnięciu przycisku "start" pracuje około 2 sekund i zatrzymuje się. Po zresetowaniu przełączyłem na inny program i efekt jest ten sam. Tydzień wcześniej po naciśnięciu głównego przełącznika wyrzucało mi bezpiecznik różnicowoprądowy. Jak załączałem drugi raz to nie było problemu. Sprawdzałem zmywarkę, nie znalazłem przebicia. Podejrzewam, że problem jest ze sterownikiem zmywarki, ale jeżeli ktoś ma jakieś inne sugestie to jestem na nie otwarty. Ale jeżeli to jest sterownik to gdzie można go kupić aby wymienić? Proszę o pomoc.

Pompa myjąca zakończyła żywot.
  • #7 19193304
    Jaho13
    Poziom 4  
    Dzięki. Sprawdzę pompę.
  • #8 19250786
    Jaho13
    Poziom 4  
    Sprawdziłem grzałkę znalazłem przeciek wody.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SPV53M10 przestaje działać po 2 sekundach od uruchomienia programu, co może być spowodowane problemami z grzałką, pompką wypompowującą lub uszczelnieniem. Użytkownik zauważył, że wcześniej urządzenie wyłączało różnicówkę, co sugeruje możliwy przeciek. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie grzałki na upływ do masy oraz ewentualne odłączenie grzałki i podłączenie innej. Użytkownik potwierdził, że znalazł przeciek wody w grzałce, co może być przyczyną problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA