Bez problemu możesz zainstalować inne fotokomorki, ważne żeby byly na 24v.
Odpowiednikiem tych będzie Genius Vega, ja ze swojej strony polecam Beninca Pupila
Dziękuję serdecznie spróbuję poszukać takich jeszcze pytanie przy okazji czy ktoś może testował jakiegoś dobrego pilota mam od kilku lat tego w X3 ale strasznie mnie wkurza bo jak mam go w kieszeni to potrafił się wciskać same guziki
Jest teraz fajny taki cztero kanałowy faac. Kosztuje 70 zł a jego zamiennik 35 czy w ogóle ktoś testował zamienniki czy warto
Jeśli potrzeba ci do 2 kanałów - najlepszy oryginalny z rodziny twojego to Fix2 - spora czarna mydelnica z jaskrawoniebieską diodą - jest niezniszczalny, przyciski chodzą z dużym oporem. Jest także do kupienia na A...o mniejszy i także mocny pilot dwukanałowy Fix Mini. Więcej modeli 3 i 4 kanałowych - jest na A...o, możesz też obejrzeć na stronie producenta : https://www.proxima.pl/ , prawie wszystkie modele pilotów mają w wersji Faac Fix (twojego radia).
PS. 3 i 4 kanałowe piloty Fix, czyli taki jak ty masz oraz 4-kan. z przyciskami umieszczonymi po łuku - nie mają dobrych opinii - w takich jak twoje rozłażą się przyciski (ale za grosze możesz na A...o nabyć do nich same obudowy - może w nowym pudełku zmniejszy się samoprzyciskanie...) a 4 kanałowe są b. wrażliwe na wstrząsy i upadek. Tak, że 3 i 4 kanałowe - kupuj zamienniki.
Co do obudowy mojego myslalem ze jest cos takiego faktycznie w czym zamkne pilota i go deliktnie pogrubi i przez to przyciski nie beda odstawac juz i sie wciskac ale znalazldm tylko same obudowy takie jak moj pilot tylko nowe co mi nic nie da
✨ Użytkownik poszukuje zamienników fotokomórek do napędu FAAC 740, ponieważ oryginalny model nadawczej fotokomórki uległ awarii. W dyskusji podano, że można zastosować fotokomórki innych firm, pod warunkiem, że są one na 24V. Rekomendowane modele to Genius Vega oraz Beninca Pupila. Użytkownik również pyta o piloty, wskazując na problemy z obecnym modelem X3, oraz rozważa zakup nowego pilota FAAC RC XT4-433 MHZ. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że dla dwóch kanałów najlepszym wyborem jest pilot Fix2, a także zwracają uwagę na dostępność zamienników i obudów dla pilotów. Wygenerowane przez model językowy.