logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd FAAC 740 gubi sygnał z zamiennego pilota - czy wina leży po stronie urządzenia?

gnaciu2 09 Mar 2022 11:42 1053 14
REKLAMA
  • #1 19922425
    gnaciu2
    Poziom 8  
    Ocena: 19
    Witam,

pojawił się u mnie problem z napędem FAAC 740. Kilka miesięcy temu musiałem wymienić jeden z oryginalnych pilotów na zamiennik z allegro. Z dograniem zamiennika nie było żadnych problemów i przez ponad 2 miesiące wszystko działało. Po dwóch miesiącach brama przestała reagować na pilota. Wgrałem pilota ponownie. Po paru tygodniach ta sama sytuacja. Teraz pilot działa, ale mam świadomość że w każdym momencie może przestać. Drugi pilot, oryginalny Faac działa cały czas.
    Pytanie - czy to wina tanich pilotów z allegro, czy może raczej mój napęd po 9 latach ma już dość i coś sprawia, że gubi pilota? Jak to sprawdzić?

Pozdrawiam,
    Robert
  • REKLAMA
  • #2 19922543
    koczis_ws
    Poziom 27  
    Ocena: 389
    Może to głupie, ale czy nie naciskasz pilota poza zasięgiem bramy. Wtedy gubi sie sekwencja zmiennego kodu i pilot przestaje być widoczny.
  • #3 19922546
    gnaciu2
    Poziom 8  
    W sumie nie miałem pojęcia że coś takiego się może wydarzyć. W sensie, że jak przypadkowo w kieszeni wciśnie mi sie przycisk pilota, to przestaje on działać? Byłoby to dość dziwne rozwiązanie..
  • REKLAMA
  • #4 19923013
    koczis_ws
    Poziom 27  
    Piloty ze zmiennym kodem muszą pracować synchronicznie z odbiornikiem, Specjalna sekwencja tworzy nowy kod dla następnego wciśnięcia.
    Z tego co wiem to ileś tam "lewych" wciśnięć jest odbiornik w stanie skorygować.
  • REKLAMA
  • #5 19930463
    gnaciu2
    Poziom 8  
    koczis_ws napisał:
    Piloty ze zmiennym kodem muszą pracować synchronicznie z odbiornikiem, Specjalna sekwencja tworzy nowy kod dla następnego wciśnięcia.
    Z tego co wiem to ileś tam "lewych" wciśnięć jest odbiornik w stanie skorygować.

Czyli faktycznie może się zdarzyć, że wciskając przypadkowo przycisk poza zasięgiem bramy pilot przestanie działać? Raczej nikt się nie bawi pilotem, wchodzi tutaj w rachubę ewentualne przypadkowe wciśniecie guzika. Co ciekawe, w oryginalnych pilotach FAAC FIX 3 nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło, a używam ich już 8 lat.
  • REKLAMA
  • #6 19930474
    koczis_ws
    Poziom 27  
    Może konstrukcja tych zamienników jest taka, że umożliwia przypadkowe wciśnięcie guzika w kieszeni jakimś przedmiotem , a oryginalnych nie.
  • #9 19930570
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3595
    Właściwie po co zamiennik jak oryginał kosztuje 40 zł albo mniej (fakt - napisałeś Fix 3 - moje gapiostwo ale ten z w/w postu to Fix 2). Tu nie ma wyższej komputerologii - odbiornik jesli gada z innymi pilotami - działa prawidłowo. Trefny jest pilot.
  • #10 19930679
    gnaciu2
    Poziom 8  
    kotbury napisał:
    Właściwie po co zamiennik jak oryginał kosztuje 40 zł albo mniej (fakt - napisałeś Fix 3 - moje gapiostwo ale ten z w/w postu to Fix 2). Tu nie ma wyższej komputerologii - odbiornik jesli gada z innymi pilotami - działa prawidłowo. Trefny jest pilot.

Tak mi się właśnie wydawało, że pilot do bramy to nie jest żadne "rocket science" i jak się kupi tańszy to też będzie działać. Fixy 3 mnie wkurzały, bo nagminnie psuły się mikrostyki. Fakt, że miały już swoje lata, ale zazwyczaj psuły się po kolei kanały. W jednym działa mi 1 kanał z 3, w drugim już nie miałem siły lutować i kupiłem tego Fixa 2 z nadzieją, że konstrukcja będzie solidniejsza. Do tego miał bardzo dobre opinie.
  • Pomocny post
    #11 19937680
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 219
    Niestety, od pewnego brakuje układów HCS które kodują transmisję radiową FAAC FIX.
    Pojawiły się chińskie "HCSy" które gubią różne ustawienia.
    Osobiście spotkałem się z tym kilka razy.
    Oddaj pilota i kup.. no właśnie jaki...
    Nie ma "oryginalnych" pilotów FIX, to polska próba potanienia włoskiego systemu FAAC.
    Spróbuj kupić pilota z amerykańskim oryginalnym układem HCS firmy Microchip lub zamiennika rozpoznawalnej firmy...

Pozdrawiam
    PROXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #12 19939021
    gnaciu2
    Poziom 8  
    PROXIMA sj napisał:
    Nie ma "oryginalnych" pilotów FIX, to polska próba potanienia włoskiego systemu FAAC.
    Spróbuj kupić pilota z amerykańskim oryginalnym układem HCS firmy Microchip lub zamiennika rozpoznawalnej firmy...

Dzięki, będę szukał. Rozumiem, że te Fixy do 100 zł na allegro to też nie oryginały?
  • #13 19940064
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 219
    Z czystym sumieniem polecam piloty PROXIMA FIX w różnych obudowach.
    Jeżeli coś wybierzesz i się zdecydujesz, zadzwoń do PROXIMY i powiedz, że PROXIMILIAN z Elektrody dał Tobie cenę instalatorską :-) ....
    Pozdrawiam
    PROXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #14 20365911
    daglas@
    Poziom 10  
    Witam ! Pozwolę sobie nieco podpiąć pod temat z uwagi na posiadanie identycznego napędu jak w temacie. Otóż napotkałem ciekawy problem a właściwie mój napęd napotkał, a mianowicie od tak przestał działać jeden z trzech zaprogramowanych pilotów, a fenomenem jest fakt, że pozostałe dwa działają po staremu. Oczywiście wszystkie oryginalne i początkowo byłem przekonany, że zwyczajnie skończyły się baterie- wymiana nie pomogła jak i ponowne programowanie. Dioda na pilocie działa, a po przyciśnięciu zaprogramowanego przycisku słychać z centralki pykanie i czerwona dioda się zaświeca ta sama co przy programowaniu i na tym funkcjonalność się kończy. Ktoś pomoże? Pozdrawiam
  • #15 20366122
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3595
    Jeśli masz zestaw radia FIX (czerwona zworka i przycisk do dopisywania pilotów) rzecz w tym że czerwona LEDa (i pykający przekaźnik) obsługuje kanał 2 radia. Kanał 1, który odpala bramę - jest sygnalizowany zieloną diodą i nic w odbiorniku nie pyka bo jest tranzystorowy. Coś nie tak robisz przy dopisywaniu pilota.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem FAAC 740, który przestał reagować na zamienny pilot po kilku miesiącach użytkowania. Oryginalny pilot FAAC działa bez zarzutu. Dyskusja dotyczy możliwości, że problem może wynikać z niskiej jakości zamienników, które mogą gubić sygnał, zwłaszcza po przypadkowym wciśnięciu przycisku. Uczestnicy rozmowy sugerują, że konstrukcja zamienników może sprzyjać przypadkowemu wciśnięciu, a także wskazują na problemy z chińskimi układami HCS, które mogą wpływać na stabilność działania pilotów. Rekomendowane są oryginalne piloty lub sprawdzone zamienniki, takie jak PROXIMA FIX.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA